BZI LIVE

Directorul spectaculosului Muzeu al Universității Cuza a povestit trecutul și prezentul primei și celei mai vechi universități moderne a României, în Studioul BZI LIVE – FOTO/VIDEO

Publicat: 06 nov. 2019

Miercuri, 6 noiembrie 2019, la ora 15.00 şi doar în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost invitat conf. univ. dr. Ionuţ Nistor – Facultatea de Istorie respectiv Departamentul de Istorie contemporană a românilor şi universală din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) respectiv directorul interesantului şi spectaculosului Muzeu al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior moderne din întreaga ţară. Dialogul cu acesta s-a axat pe istoria celei mai vechi universități moderne a ţării, Alexandru Ioan Cuza, care anul acesta a aniversat 159 ani de la fondare. Pe de altă parte, au fost abordate și alte aspecte ce țin de evenimentele organizate sau care urmează a se organiza la Muzeul Universității Cuza sau despre lumea ideilor și a mentalităților.

Universitatea din Iași, prima instituție modernă de învățământ a românilor

Universitatea din Iași, ca instituție modernă de învățământ, a fost fondată la data de 26 octombrie 1860. Universitatea este continuatoarea simbolică a vechii Academii Vasiliene, înființată de Vasile Lupu, în 1640, urmată, la 1707, de Academia Domnească, fondată de Antioh Cantemir.

Se trage din fosta Academie Mihăileană

În mod direct, Universitatea din Iași se trage din Academia Mihăileană, fondată în 1834 de Gheorghe Asachi. În noua sa formă, ea a fost inaugurată la 26 octombrie 1860 (7 noiembrie stil nou), în prezența domnitorului Alexandru Ioan Cuza, al cărui nume îl poartă din 1942. Încă de la întemeiere, instituția a reprezentat un simbol național, transilvănenii Simion Bărnuțiu, Petre Suciu, Ștefan Micle și alţii aflându-se printre primii profesori ai universității ieșene.

La început au fost doar trei facultăți

La înființare universitatea avea trei facultăți: drept, filosofie (litere) și teologie. Facultatea de Drept fusese înființată formal încă de la 6 octombrie 1855, iar Facultatea de Filosofie își deschisese cursurile în martie 1857. În 1864, universitatea era formată din Facultatea de Litere și Filosofie, Facultatea de Drept, Facultatea de Științe fizice, matematice și naturale, iar în 1879, a apărut Facultatea de Medicină. În anii 1890-1900, s-a dezvoltat Facultatea de Științe: în 1892, a apărut catedra de Chimie, în 1906, cea de Chimie Agricolă, iar în 1910, a apărut Școala de Electricitate.

Palatul Universității din Copou, o bijuterie arhitectonică

Actualul Corp A al universității, Palatul Universității, a fost construit între anii 1893 și 1897 (și extins în perioada interbelică) după planurile arhitectului Louis Blanc și inaugurat în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Clădirea este o îmbinare a stilurilor clasic și baroc, monumentala să intrare ducând în faimoasa „Sală a Pașilor Pierduți”, decorată cu picturi realizate de către Sabin Bălașa.

Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, pe www.bzi.ro sau în direct, accesând http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.loading...

Adauga un comentariu