Joi, 17 decembrie 2020, artiştii din cadrul Operei Naţionale Romane din Iaşi protestează în Piaţa Unirii. Astăzi s-au împlinit 41 de zile de când angajaţii scandează demisia managerului instituţiei de cultură, Beatrice Rancea.
Marius Aftaragaci, liderul sindicatului ARTIS Moldova susţine că s-au întocmit trei rapoarte privind activitatea managerului ONRI şi numai la Iaşi s-au descoperit 142 de nereguli.
Deşi a săvârşit nenumărate abuzuri vis a vis de proprii angajaţii, managerul nu are tăria de caracter să îşi semneze demisia. Continuă să fie susţinută de oamenii din partidele politice care au interese ascunse, deoarece dacă ar fi fost oamenii corecţi ar fi luat decizia corectă şi normală în astfel de situaţii, adică demiterea doamnei Beatrice Rancea.
„A 41 a zi de protest. Protestăm din data de 4 octombrie, de peste 2 luni de zile pentru că deşi sunt 3 rapoarte, unul de la altă instituţie unde a fost acelaşi manager, unul al Ministerului Culturii pentru activitatea din Iaşi şi unul al Curţii de Conturi din 2015 pentru activitatea de atunci. Raportul de la Bucureşti este din anul 2017, efectuat de Corpul de Control al primului ministru.
Nu aş ştii care ar fi cel mai potrivit lucru de menţionat după atâtea video-uri şi declaraţii, acte şi adrese pe care le-am făcut. Nu ştiu cum aş putea sintetiza pentru acele persoane care văd pentru prima dată acest videoclip în Iaşi. Sunt rapoarte ale unor corpuri de control care demonstrează abateri de la lege sau încălcări ale legii sunt stipulate acolo, procese pierdute în instanţă cu daune morale şi materiale cu sume foarte mari, zeci de mii euro. Opera Naţională din Bucureşti a acţionat-o în instanţă pe managerul Beatrice Rancea. Lucrurile astea nu contează deloc? Să înţelegem că a manageria o instituţie publică de cultura sau indiferent de tipul acesteia este bine dacă eşti într-un partid politic de la putere, acesta este criteriul necesar pentru a rămâne în funcţie chiar dacă prejudiciezi banii statului sau dacă încalci regulamentele?”, a declarat Marius Aftaragaci, liderul angajaţilor ONRI.
142 de nereguli la Iaşi
Managerul Beatrice Rancea a prejudiciat statul, la Bucureşti s-au găsit 70.000 lei, la Curtea de Conturi 428.000 lei şi alte sume din diverse cazuri.
În această perioadă va veni un al doilea raport de la Iaşi privind activitatea administrativă a managerului instituţiei. Liderul sindicatului ARTIS Moldova este curios dacă şi după acest raport, managerul nu va fi demis. Oamenii sunt daţi afară, iar aceştia suferă şi plâng împreună cu familiile lor, din cauza unor nedreptăţi.
„Raportul de la Iaşi 142 de nereguli, la Bucureşti s-au găsit 70.000 lei care i se împută managerului personal, la Curtea de Conturi o gaură de 428.000 lei. Aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a demite un manager? Nu ştiu, deja este foarte târziu să mai spună cineva că s-a făcut dreptate şi s-a acţionat ca la carte. Cu cât durează mai mult ne întrebam cine este în spatele acestui manager şi ce interese ascunse sunt ca să rămână în funcţie, dacă atâtea nereguli şi abateri s-au înregistrat. Oamenii sunt daţi afară pentru nişte abateri ridicole, banale în comparaţie cu ce a săvârşit ea. Aceştia plâng acasă, prin tribunale. Toată familia suferă din cauza abuzurilor săvârşite acestuia. Un manager de genul ăsta rămâne în funcţie.
Suntem curioşi să vină şi al doilea raport, dar indiferent de acela şi cât de repede va veni este prea mult. S-a demonstrat că este permis într-o instituţie publică se să managerieze în aşa fel. Să nu se ţină cont de legile achiziţiilor, dând oamenii afară abuziv, pierzând bani din buzunarul statului şi cu toate acestea este linişte, suntem ocupaţi cu alte chestii. Nu suntem noi în cauză şi suferim noi artiştii, o instituţie întreagă, dar este vorba de exmplu, aşa se permite să se managerieze o instituţie în această ţară?”, a declarat sursa citată.
Oamenii nu mai au încredere în politicieni
Din cauza neluării unor decizii normale în astfel de cazuri oamenii nu mai au încredere în politiceni şi nu respectă legea. Având în vedere că cei care sunt la putere ar trebuie să fie exemple clare de corectitudine şi respectarea legilor, şi nu o fac, ce pretenţii să existe în cazul oamenilor de rând?
„Ne mai mirăm apoi de ce nu mai există încredere în politicieni, nu se respectă anumite legi. Nu trebuie să ne miră pentru că exemplele le dau cei care ar trebui să fie cei mai corecţi, pe cei care i-am ales. Ei trebuie să fie primii care respectă legea, şi ne demonstrează că ei îşi fac cât de bine pot treaba pe care o au de făcut. În acest caz, administrativ vorbind este foarte clar. Nu poate spune nimeni că este bine cum a manageriat şi poate să lase şi moştenitori. Este dezastruos. Am zis şi am încercat să punctez în fiecare zi ceva diferit. Sunt lucruri grave şi suficiente pentru că acest manager să fie demis. Vom vedea cât mai durează acest abuz”, a conchis Marius Aftaragaci.