Terapii alternative

5 beneficii pentru sănătate ale mersului pe jos

Publicat: 01 dec. 2020
5 beneficii pentru sănătate ale mersului pe jos
Ar trebui să efectuați între 30 și 40 de minute de activitate fizică pe zi

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ar trebui să efectuați între 30 și 40 de minute de activitate fizică pe zi. Diabet, cancer, boala Alzheimer: mersul pe jos ar avea efecte benefice la fel de numeroase pe cât de nebănuite asupra corpului nostru. Iata 5 beneficii pentru sănătate ale mersului pe jos!

Pentru a compensa efectele dăunătoare ale unui stil de viață sedentar și, în special, a șederii pe scaun toată ziua, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomandă activitate fizică timp de 30 până la 40 de minute pe zi. O nouă recomandare bazată pe un studiu publicat în British Journal of Sports Medicine.

„Suntem programați să mergem. În primul rând pentru că ne permite să ardem calorii, dar și pentru că fiecare pas pe care îl facem este benefic pentru sănătatea noastră”, explică profesorul François Carré, cardiolog și medic sportiv la Spitalul Universitar din Rennes, Franta, potrivit Top Sante.

Mersul pe jos, bun pentru gene si hormoni

După cum știți, mersul pe jos este perfect pentru a vă curăța mintea și a vă întinde picioarele. Dar acesta nu este singurul mare beneficiu:

„Genele noastre funcționează bine numai dacă ne mișcăm. Contracția mușchilor face posibilă eliberarea hormonilor care vor acționa asupra diferitelor sisteme ale corpului. Acești hormoni, în special blocați de pesticide și perturbatori endocrini, vor reduce stresul oxidativ. Sau un atac asupra celulelor care promovează o serie de boli”, explică profesorul Carré.

Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si metabolice

„Este foarte simplu”, spune François Carré, „prin mersul regulat, reduceți riscul de infarct miocardic cu 25-30%, dar și riscul de accident vascular cerebral”.

Dar mersul pe jos, care vă permite, de asemenea, să vă controlați silueta, ar fi, de asemenea, o armă foarte bună în lupta împotriva diabetului de tip 2. Una care, precizează profesorul Carré, este „non-genetică și legată de supraponderalitate. Are efecte dăunătoare asupra inimii, rinichilor și ochilor. Prin urmare, este necesar să vă mișcați acordând atenție la ceea ce mâncați, desigur.”

Protejeaza impotriva Alzheimer-ului

Profesorul Carré este categoric:

„Niciun medicament împotriva bolilor cerebrale precum Alzheimer nu este eficient astăzi. Studiile au fost întotdeauna prost realizate și nu am avut niciodată dovezi formale că au funcționat. Deci mergi! Este singurul tratament pe care îl avem astăzi pentru persoanele în vârstă și, de asemenea, cea mai bună preventie”, spune profesorul Carré.

Cel mai bun lucru este să mergeți în grup și să discutați. Trebuie să-ți lucrezi si creierul în timp ce mergi.

Mersul pe jos, util impotriva cancerului

Util pentru prevenirea cancerului (ar reduce riscul de a suferi de acesta cu 20-30%), mersul pe jos ar fi, de asemenea, eficient în recuperare.

„Astăzi, toți oncologii recomandă combinarea acestuia cu alte metode mai moderne. Evident, nu înlocuiește medicamentele, dar permite pacienților să suporte mai bine chimioterapia, de exemplu”, explică profesorul Carré.

Mai mult, ar reduce riscul recidivelor după remisie:

„În ceea ce privește cancerul de sân, am observat că au existat cu aproape 50% mai puține recidive în grupurile care mergeau mult pe jos”, spune François Carré.

Limitati incidenta bolilor cronice

Mersul pe jos are efecte benefice asupra multor lucruri și mai precis asupra a 36 de boli cronice, cum ar fi scleroza multiplă, de exemplu.

„În cele din urmă, aș spune că este deosebit de important să practici activitatea fizică. Vorbim despre mersul pe jos pentru că toată lumea o face, dar, dincolo de tipul de miscare pe care alegi sa il faci, important este să te miști!”
Adauga un comentariu