Deşi ţânţarul ne tratează diferit, unii dintre noi fiind mult mai expuşi, iar alţii excluşi, există o serie de curiozităţi legate de acest “musafir nepoftit”… pe pielea noastră, în special în sezonul cald.
Ţânţarii sunt foarte sensibili la mirosuri
O vorbă din popor spune că aceştia muşcă persoanele cu sângele mai dulce, dar e ilogic, căci, până să ajungă să vadă ce gust are sângele, acesta atinge pielea. Ei bine, acolo este secretul frecvenţei cu care această insectă ne „devorează” sângele. Ţânţarii sunt atraşi de dioxidul de carbon şi de transpiraţie şi aşa se explică faptul că persoanelevizate sunt cele care suferă de hiperhidroză, persoanele supraponderale, femeile însărcinate sau cei care consumă alcool. Ţânţarii îşi simt „viitoarea victimă” cam de la 20m distanţă şi preferă, în general, grupa sanguină 0.
Doar femelele muşcă
Chiar dacă asociem această insectă cu o vietate de sex masculin, singurele care ne muşcă sunt femelele. Motivul este acela că ele caută proteine pentru ouăle lor, pe care le găsesc în sângele nostru. Atunci când nu au ouă, ne ignoră total. Masculii, în schimb, preferă să „viziteze” florile…
„Funcţionează” non-stop
Deşi mulţi au impresia că ziua sunt în siguranţă, ei bine, nu este adevărat, ţânţarii lucrează toată ziua. E adevărat că în zonele unde e apă dulce, riscul este şi mai mare pe timpul zilei.
Este cel mai mare „criminal în serie”
Dacă ne gândim că cele mai multe victime le face coronavirusul, ei bine, înseamnă că nu ştim prea multe despre statisticile ultimilor ani. Ţânţarul poate fi „tras la răspundere” pentru cel mai mare număr de decese, transportând în fiecare sezon boli precum malarie, febra dengue sau febra galbenă, cel mai adesea letale. Dacă în prezent numărul total al morţilor din cauza efectelor COVID -19 au depăşit 370.000, anual, din cauza muşcăturilor de ţânţar, mor peste 700.000 de oameni. A doua cauză principală sunt oamenii şi a treia, şerpii, care produc aproximativ 50.000 de victime pe an.
Locul în care ai fost muşcat nu trebuie atins
Cu siguranţă pe măsură ce te scarpini acolo unde ai simţit că te-a muşcat ţânţarul îţi vine să te scarpini şi mai tare, până ce locul se transformă într-o pată roşie, uneori chiar într-o rană. Acest lucru se întâmplă deoarece femela lasă în locul în care a muşcat o substanţă care, în teorie, ar trebui să anestezieze şi să îi ofere ei timp să savureze cât mai mult din sângele nostru fără să simţim. Când termină, începem să ne scărpinăm, acela fiind momentul în care substanţa se împrăştie şi creează acea iritaţie la nivelul pielii, ca un buton ce provoacă mâncărimi. De aceea este indicat să punem spirt pentru a evita propagarea acesteia.