Considerată un ingredient-minune, care hrănește și întărește organismul, spirulina este o algă unicelulară, de culoare verde spre albastru. Această plantă se consumă de secole, datorită calităților sale nutriționale deosebite și a beneficiilor pe care le are asupra sănătății. Dacă intenționezi să o introduci în alimentația ta, descoperă mai departe care sunt principalele tipuri de spirulină, cum le poți utiliza și ce efecte miraculoase au asupra corpului uman.
Spirulina pudră
Obținută dintr-un tip de alge verzi-albastre, respectiv Arthrospira Platensis și Arthrospira maxima, spirulina se găsește des sub formă de pudră. Algele sunt recoltate, uscate și ambalate în formă de pulbere, astfel păstrându-și valorile nutriționale până la un an. Dintre toate tipurile de spirulină de pe Obio, varianta pudră este cea mai cunoscută.
Doza recomandată este de 5 grame, adică 1 linguriță de spirulină pudră, de trei ori pe zi. Aceasta conține oligoelemente și minerale esențiale, asimilate foarte ușor și natural de către corpul uman. Spirulina pudră poate fi amestecată în apă sau în băutura preferată ori chiar presărată peste salate, piureuri și supe-cremă. Este de ajutor în bolile cardiovasculare, susține procesul de slăbire, tratează anemia, ajută la regenerarea celulelor și protejează foarte bine stomacul.
Spirulină tablete
Deși este un superaliment incredibil, spirulina are un gust specific și intens, ca de pește, care poate fi neplăcut pentru unele persoane. Pentru cei care nu se pot obișnui cu varianta pulbere, o opțiune la fel de sănătoasă o reprezintă spirulina tablete. Comprimatele sunt realizate prin presare puternică, fără niciun fel de aditivi adăugați ca să țină pulberea adunată.
Tabletele de spirulină sunt o sursă excelentă de vitamina A și vitamina B12, dar și de minerale precum fierul. Au un conținut bogat în clorofilă, efect antioxidant, detoxifiant și alcalin asupra organismului. Cantitatea recomandată în fiecare zi este de 5 grame, de trei ori pe zi, la fel ca și în cazul pudrei, cu mențiunea că 6 tablete de spirulină pot avea în jur de 3 grame. Comprimatele au beneficii în alergii și rinite alergice, oboseală cronică, reducerea colesterolului sau intoxicațiile cu metale grele.
Spirulina este utilă și pentru scăderea nivelului trigliceridelor, reglarea tensiunii arteriale, protejarea ficatului, energizarea organismului și îmbunătățirea instalării stării de sațietate. Totodată, această algă susține sănătatea mintală și poate fi o sursă esențială de vitamine, minerale și proteine pentru cei cu intoleranță la gluten și boală celiacă.
Spirulina capsule
Spre deosebire de tablete, capsulele de spirulină pot conține și o cantitate mică de excipienți, ca lactoză și stearat de magneziu. Însă, beneficiile acestora sunt la fel de importante pentru organism. Capsulele de spirulină reglează și echilibrează principalele funcții metabolice și imunologice ale corpului, stimulează producția de insulină, corticosteroizi, adrenalină și hormoni tiroidieni, și asigură aportul de nutrienți. Alga îmbunătățește performanțele sportive, compensează carențele de magneziu sau calciu și combate procesul de îmbătrânire prematură.
Spirulina cremă
Fiind vorba de o plantă cu efecte miraculoase, spirulina poate fi utilizată și extern, sub formă de cremă. Se aplică în strat subțire, de 2-3 ori pe zi sau mai mult, în funcție de situație, după curățarea prealabilă a pielii. În această variantă, spirulina hidratează, revitalizează, regenerează și protejează țesuturile de factorii de mediu. Crema cu spirulină este integral absorbită la nivel cutanat și poate fi folosită cu efecte benefice în edeme, acnee, dermatoze, rupturi musculare sau febră musculară, urticarii, refacerea țesuturilor afectate local ori încetinirea procesului de uzură celulară.
Spirulina granule
Extrem de sănătoasă pentru om, spirulina se găsește și sub formă de granule. Uscată și transformată în acest fel, alga poate fi consumată fie dizolvată în lichide, fie presărată peste diferite preparate culinare. Granulele de spirulină pot avea diferite dimensiuni și, cel mai des, în această variantă, se folosesc mai degrabă pentru hrănirea peștilor erbivori și omnivori de apă dulce ori sărată.
Spirulina este un superaliment natural, pur, care poate fi administrat pentru a trata diverse afecțiuni, dar și pentru întărirea organismului. Această algă luptă cu numeroase boli de inimă, de ficat ori diabet, reglează sistemul imunitar, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, precum și multe alte beneficii, așa că nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică.
Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/162/734/374/spirulina-alga-vegetable-proteins-detox.jpg