Boli si tratamente

6 lucruri de știut despre menopauză

Publicat: 20 iul. 2020
femeie la menopauza
6 lucruri de știut despre menopauză

6 lucruri de știut despre menopauză. În jurul vârstei de 50 de ani, corpul unei femei suferă o schimbare hormonală majoră – procesul menopauzei. Simptomele sunt foarte variate și există soluții pentru a trece cu bine peste aceasta perioada.

Menopauza marchează sfârșitul fertilitatii femeii. Este un proces natural cu modificări hormonale și fiziologice. Toate femeile experimentează această perioadă în mod diferit, cu simptome și sentimente diferite. Știind la ce să vă așteptați poate simplifica tranziția. Iată șase informații despre menopauză pentru a vă ajuta să experimentați mai bine acest proces.

Menopauza nu se instaleaza brusc

Menopauza este un proces: pentru majoritatea femeilor, menstrele lor scad treptat, mai degrabă decât să se oprească imediat. Simptomele menopauzei pot să apară lent. Cea mai timpurie etapă a menopauzei se numește perimenopauza. În această perioadă, perioadele sunt neregulate și rata fertilității scade.

6 lucruri de știut despre menopauză. Modificări ale pielii și părului

În timpul perimenopauzei, o femeie poate observa modificări ale pielii și părului. Aceste modificări sunt legate în parte de nivelurile scăzute de hormoni și de genetica fiecărei persoane. Oricare ar fi cauza, aceste schimbări pot fi dureroase.

Simptome diverse

Majoritatea femeilor prezintă multe simptome în faza de perimenopauză. Cele mai frecvente sunt bufeurile, tulburările de somn, uscăciunea și sensibilitatea vaginală, modificările de dispoziție, pierderea musculară și creșterea în greutate și osteoporoza.

Soluțiile

Tratamentele cu hormoni au fost utilizate pe scară largă de zeci de ani. Dar studii recente au observat efecte secundare semnificative. Prin urmare, este recomandat să discutati cu medicul pentru a găsi cea mai bună doză posibilă. Sprijinul psihologic, exercițiile fizice regulate, o dietă echilibrată, utilizarea unui lubrifiant și programele de somn fixe ajută la reducerea disconfortului.

6 lucruri de știut despre menopauză. Risc de sarcină

Fertilitatea nu se termină până când menopauză nu ia sfarsit. Deci, o femeie poate încă să ovuleze și ovulele pot fi suficient de sănătoase pentru a provoca o sarcină. Se recomandă contracepția până la un an după încheierea perioadei. Consultați un medic pentru a găsi cea mai bună opțiune.

O tranziție

Menopauza nu este un semn al eșecului organismului. De cele mai multe ori, se manifestă în jurul vârstei de 50 de ani, dar această vârstă poate varia. Pentru unele femei, dificultatea constă în acceptarea acestei schimbări asociate cu îmbătrânirea. Ca în orice situație, modul în care o persoană reacționează la schimbare îi va afecta corpul și emoțiile. În caz de dificultate psihologică, un terapeut poate ajuta la găsirea echilibrului.

Adauga un comentariu