Stiri medicale

7 tipuri de intepaturi de insecte. Vezi care sunt efectele si cateva leacuri naturiste

Publicat: 01 aug. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
7 tipuri de intepaturi de insecte. Vezi care sunt efectele si cateva leacuri naturiste
7

In timpul verii, tantarii, albinele, viespile, capusele, bondarii si taunii pot fi, din cauza intepaturilor pe care le produc, dusmanii pielii tale. Indiferent de tipul de insecta care te-a intepat, zona afectata trebuie curatata bine cu apa si sapun, daca exista posibilitatea. In cazul unei intepaturi de albina, ai grija sa scoti acul, iar daca este vorba de o capusa, indeparteaz-o cu multa atentie pentru a nu ramane capul in piele.

Consecintele intepaturilor de insecte
Intepaturile de insecte pot avea consecinte neplacute sau de-a dreptul foarte grave.

1. Intepaturi de albina si viespe
Intepaturile de albina sau de viespe provoaca o durere ca de arsura, insotita de roseata si mancarimi de piele, fenomene care dispar dupa cateva ore. In cazul mai multor intepaturi, umflatura este mare, iar bolnavul poate acuza simptome precum varsaturi, tulburari respiratorii, tremuraturi, accelerarea pulsului. Daca nu se acorda ajutor de urgenta, in cazul persoanelor alergice, intepaturile pot provoca decesul. 

2. Intepaturi de tantar
Intepaturile de tintar provoaca mincarimi locale si, uneori se pot infecta. 

3. Intepaturile de paianjen
De la intepaturile de paianjen apare o umflatura dureroasa. Bolnavul prezinta contractii musculare si o stare generala rea, cu respiratie greoaie si accelerarea pulsului. Intepaturile anumitor specii de paianjen pot cauza moartea.

Daca intepaturile sunt provocate de „vaduva neagra”, apare o durere locala foarte intensa, care dispare relativ repede, dar vor persista dureri acute de cap, dureri abdominale, crampe musculare, transpiratii si greturi.

Tot din cauza piscaturilor de tantari, poate aparea edemul glotic. Se obtureaza calea aerului, tensiunea scade, iar persoana in cauza nu mai poate respira. 

4. Intepaturile de taun
Piscaturile de taun sunt dureroase, iar urmele se pot vedea timp de doua saptamani.

5. Intepaturile de capusa
Aceste insecte stau pe arbori si ierburi inalte. Acestea se prind de pielea omului si a animalelor (caini, pisici), carora le sug sangele, provocand boli foarte grave. La locul intepaturii apare o papula rosie, intens colorata in centru, insotita de mancarimi, un chist dureros si abces. Daca persista timp de trei saptamani, este posibil sa se fi dezvoltat o boala grava, Lyme, cauzata de bacteria Borrelia, care este transmisa de capusa.

Primele simptome ale bolii trec neobservate, dar, dupa trei saptamani apar simptome de oboseala persistenta, tulburari de memorie, febra mare, tulburari cardiace, dureri articulare, paralizie faciala, tulburari cerebrale severe si, in final, meningoencefalita.

6. Intepaturi purice
Acestea nu prezinta un pericol mare, intrucat toxina inoculata este inofensiva si se descompune usor. Se produce doar o reactie locala usoara.

7. Intepaturile de furnici
Furnicile rosu-brun sau brun inchis se ataseaza de tegumentul uman prin mandibule puternice si isi rotesc corpul in jurul capului in timp ce injecteaza repetat venin printr-un ac situat posterior. Reactia initiala eritemato-papuloasa, insotita de senzatie de arsura si prurit, cedeaza in aproximativ 30 de minute si in 24 de ore apare o pustula. Pustulele ulcereaza in urmatoarele 48 de ore si ulterior se vindeca in 7-10 zile, daca nu se infecteaza secundar.

Persoanele care fac alergie la intepaturile de tantar, paianjen, capusa, albina sau viespe, trebuie sa aiba mare grija. Din cauza acestora, se poate produce socul anafilactic, urmat de decesul persoanei. Practic, se accentueaza secretia de histamina din organism, se blocheaza centrii nervosi, iar singurul remediul pentru a scapa este injectia imediata cu adrenalina. 

Remedii naturiste pentru intepaturile de insecte

1. Pentru intepaturile de albina si viespe
Dupa scoaterea acului, locul intepat de spala cu apa si sapun, se dezinfecteaza prin aplicarea unei comprese cu alcool mentolat, alcool salicilat, otet sau comprese simple cu apa rece si gheata. Durerea si mancarimea pot fi diminuate prin cataplasme cu ceapa cruda (taiata in felii) cu varza cruda, patrunjel, busuioc sau salvie.

Mai puteti masa locul intepat cu frunze de nuc, usturoi, dupa care se aplica frunze de patlagina zdrobite. Este eficienta si aplicarea unor creme cu continut steroid.

2. Pentru intepaturi de tantar
In cazul intepaturilor de tantari este recomandata spalarea cu apa si sapun, aplicarea unei comprese cu apa rece sau gheata, comprese cu apa sarata si tinctura de arnica si iedera, tamponarea locului cu vata imbibata intr-o solutie alcoolica, ulei de menta (5 g la 100 ml alcool) sau cu o pasta preparata cu apa si bicarbonat de sodiu, aplicarea de cataplasme cu varza cruda, praz crud sau patrunjel, dezinfectarea locului intepaturii prin frecare cu frunze zdrobite de feriga, patrunjel, coacaz negru, tomate sau cu rondele de lamaie si otet de fructe, masajul pielii cu tinctura sau cu unguent de galbenele, suc de ceapa sau usturoi.

3. Pentru intepaturi de paianjen
Se aplica comprese cu apa rece, simpla sau combinata cu putin otet; cataplasme cu radacina rasa de tataneasa (3 linguri in 100 ml apa fierbinte sub forma de pasta), care se aplica pe muscatura, se acopera cu o panza curata si se tine cateva ore sau peste noapte; cataplasme cu herba de turita mare, proaspata si zdrobita sau din foi de varza usor strivite; masaj pe locul muscaturii cu tinctura de sunatoare (doi pumni de flori macerate timp de 3 saptamâni la un litru alcool 400) sau cu un catel de usturoi taiat.

In cazul paianjenului vaduva neagra, se extrage acul fara stoarcerea pungii cu venin, se dezinfecteaza cu o solutie antiseptica, se aplica gheata sau crema cu hidrocortizon, iar in cazuri agravante se solicita consultul de urgenta al unui dermatolog, mai ales in cazul copiilor intepati. Daca starea generala se agraveaza, din cauza unei cantitati prea mari de toxine introduse in corp, victima trebuie sa mearga imediat la spital.

4. Pentru intepaturi de capuse
Se scot capusele fixate in piele, eliminand atat corpul, cat si capul. Extragerea se face cu o penseta, in maximum 36 ore dupa intepatura, dupa care se aplica o compresa cu apa rece, simpla sau cu putin otet; daca situatia se complica, este obligatorie prezentarea la medic.

5. Pentru intepaturi de furnici
Spala locul cu apa rece sarata, cu otet, alcool din vin si cateva picaturi de amoniac lichid care neutralizeaza acidul formic emis de furnica. Mai poti aplica o compresa cu lapte rece imbibat intr-o panza curate. Maseaza locul intepat cu o pasta preparata din trei parti bicarbonat de sodiu si o parte apa calda, iar apoi unge pielea  cu ulei eteric de lavanda sau menta.

6. Pentru intepaturi de purici si plosnite
Se aplica o compresa cu apa rece sau cu decoct din flori de arnica (10 g la un litru apa cu fierbere timp de 10 minute).

7. Pentru intepaturi de paduchi
Maseaza zona intepata cu lotiuni de isop, decoct din flori de arnica si pulbere din seminte de salba moale.

Adauga un comentariu