Prima pagină » Lifestyle » 8 lucruri neașteptate care pot duce la boli de ficat
8 lucruri neașteptate care pot duce la boli de ficat

8 lucruri neașteptate care pot duce la boli de ficat

15 feb. 2021, 09:52,
BZI.ro, în Lifestyle

Nu este necesar să se abuzeze de alcool pentru a distruge ficatul. Uneori este suficient să iubești ceva dulce. Dacă aveți unul dintre aceste obiceiuri aparent inofensive, nu fi surprins de boala ficatului .

1. Dragoste pentru dulciuri

Excesul de zahăr din dietă este o modalitate sigură nu numai de a cariilor și a kilogramelor în plus, ci și a bolii grase nealcoolice ficat (NAFLD). Ceea ce, la rândul său, provoacă dezvoltarea cirozei și a cancerului.

Mai mult, riscurile sunt foarte mari. Un studiu al American Journal of Clinical Nutrition a constatat: Oamenii care consumă 1.000 de calorii în plus pe zi din dulciuri sunt supraponderali doar în 2% din cazuri. Dar la 27% dintre ei există un ficat gras periculos.

2. Potolește-ți setea cu băuturi răcoritoare cu zahăr

Fructoza este principalul vinovat pentru acumularea de grăsime în ficat. Zaharul rafinat contine aproximativ 50% din el. Dar cea mai mare parte a fructozei se găsește în alimente pe care, în mod tradițional, le considerăm înlocuitoare mai sănătoase ale zahărului. Aceasta:

  • Miere;
  • fructe dulci – în special struguri, banane, piersici.

De asemenea, fructoza se găsește în exces în sifon și băuturi energizante. Cercetările arată că adulții și copiii cei care consumă cantități mari din această băutură suferă de boli hepatice grase nealcoolice și de consecințele sale mai ales.

3. Refuzul de a combate excesul de greutate

Este la modă acum să te iubești așa cum ești. Dar are și efecte secundare. În special, s-a constatat că supraponderalitatea și mai ales obezitatea cresc riscul apariției bolilor hepatice grase nealcoolice.

Conform diferitelor estimări, 25% până la 90% dintre adulții obezi au, de asemenea, NAFD.

4. Toleranță la excesul de grăsime abdominală

O burtă drăguță, adică o cantitate decentă de centimetri în plus în talie, nu este mai puțin periculoasă decât supraponderalitatea. Este posibil să aveți o greutate corporală normală, dar dacă aveți exces de grăsime abdominală, poate fi obezitate viscerală .

Grăsimea viscerală este grăsimea care se află în spatele mușchilor abdominali și înconjoară organele interne. Schimbă hormonii și crește riscul de a dezvolta o serie de boli periculoase:

  • sindromul metabolic și diabetul zaharat de tip 2;
  • boală coronariană;
  • astm ;
  • demenţă;
  • cancer.

Riscul crescut de boală a ficatului gras non-alcoolic este doar un alt element de pe această listă neplăcută.

5. Dragoste pentru vitamine

Farmaciile sunt pline de tot felul de suplimente multivitaminice . Dar amintiți-vă: în niciun caz nu trebuie luate necontrolat, fără a consulta mai întâi un terapeut! În caz contrar, există riscul să exagerați cu unele vitamine și, în loc de beneficii, veți primi daune continue.

6. Tratamentul oricărei dureri cu paracetamol

Paracetamolul este considerat de mulți un calmant inofensiv care ajută la dureri de cap, febră și dureri de dinți. În multe privințe, acest lucru este adevărat: dacă luați acest medicament conform instrucțiunilor, cel mai probabil va ajuta, nu rău. Dar dacă depășiți doza recomandată, aceasta poate duce la afectarea ficatului: de la minore și aproape imperceptibile la insuficiență hepatică acută și chiar moarte.

7. Pofta de fast-food

Cartofi prăjiți, chipsuri, popcorn, biscuiți, produse de patiserie din magazin pe margarină și alte preparate rapide sunt pline de grăsimi trans . Dacă vă place prea mult astfel de alimente, este posibil ca mai devreme sau mai târziu să conducă  nu numai la supraponderalitate și chiar la obezitate, ci și la dezvoltarea aceleiași boli de ficat gras nealcoolic.

8. Consumul moderat de alcool

Probabil toată lumea știe că a bea mult este rău pentru ficat. Cu toate acestea, „a bea mult” este un concept slab. Paharul tău aparent inofensiv de vin la cină s-ar putea dovedi a fi o excesivitate – la urma urmei, conține mai mult decât unul sigur condiționat care servește pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *