Magazin

8 simptome ale meningitei pe care toti parintii ar trebui sa le cunoasca

Publicat: 18 mart. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
8 simptome ale meningitei pe care toti parintii ar trebui sa le cunoasca
1

Meningita este o boala infectioasa care afecteaza anual o multime de oameni din intreaga lume. Aceasta afectiune este legata de inflamatia celor trei membrane protectoare care acopera creierul si maduva spinarii (duramater, piamater si arahnoida) si apare, de obicei, la copii, adolescenti si adulti tineri, dar si oamenii in varsta si cei care au probleme de sanatate sunt supusi riscului de a face boala.

Desi exista mai multe tipuri, simptomele meningitei sunt in general similare in toate cazurile. Astazi va vom arata cateva dintre semnele pe care trebuie sa le cunoasca toti parintii, astfel incat sa poata detecta la timp aceasta boala!

1. Febra brusca
Unul dintre simptomele meningitei este o febra care debuteaza brusc. Daca copilul dvs. incepe sa se agite si se plange constant de frisoane, mergeti la medic. Un alt semn al meningitei este ca, pe langa cresterea rapida a temperaturii, este dificila si scaderea acesteia. Din nefericire, febra brusca este un semn al multor alte boli, asa ca acordati atentie celorlalti factori de mai jos daca copilul dumneavoastra prezinta oricare dintre aceste simptome.

2. Dureri de cap severe
Durerile de cap cauzate de meningita sunt de obicei insuportabile. Aceasta durere poate afecta si ceafa sau gatul pacientului. O fontanela umflata poate fi un semn important al meningitei la copiii nou-nascuti.

3. Vedere dubla
O persoana afectata de meningita nu isi poate concentra privirea, motiv pentru care vederea se dubleaza sau devine incetosata.

4. Pierderea apetitului, greata si varsaturi
Un copil cu meningita isi pierde pofta de mancare. Acest lucru se intampla partial din cauza unei stari constante de greata, care poate fi urmata de dureri de stomac si varsaturi.

5. Sensibilitate la lumina
Un alt semn al meningitei este sensibilitatea la lumina puternica deoarece boala provoaca umezirea ochilor si greata copilului, impreuna cu o durere de cap ce devine din ce in ce mai puternica.

6. Rigiditate musculara
Un copil cu meningita poate prezenta rigiditate la nivelul muschilor occipitali. O pozitie foarte usor de recunoscut a pacientilor aflati in aceasta stare: copilul sta intins pe o parte cu capul aruncat spre spate si cu picioarele indoite. Incercarile de a-i indrepta gatul nu sunt de obicei de succes.

7. Incapacitate de a flexa picioarele
Chiar daca reusiti sa aplecati capul copilului catre piept, picioarele sale se indoaie instantaneu din genunchi si este imposibil sa le scoti din aceasta pozitie. Acest fenomen este denumit semnul Brudzinski. In cazul meningitei, apare si semnul lui Kernig, care consta in rezistenta pasiva puternica la incercarea de a intinde genunchiul, pornind de la pozitia strans-flexata.

8. Eruptii cutanate
Eruptiile sunt, de asemenea, posibile simptome ale meningitei. Faceti acest test pentru a vedea daca inflamatiile pielii sunt legate de aceasta boala:

Puneti un pahar curat pe eruptia cutanata si apasati-l ferm pe piele pana cand devine palida. Daca petele se estompeaza impreuna cu pielea, inseamna ca nu este vorba de meningita. Daca eruptia cutanata nu-si pierde culoarea, atunci ar trebui sa solicitati asistenta medicala.

Ce este de facut daca copilul are meningita?
Meningita este o boala periculoasa. Deci, daca copilul dumneavoastra prezinta oricare dintre aceste simptome, trebuie sa sunati imediat la salvare. Cu cat este diagnosticata si tratata mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de insanatosire fara sechele grave si irecuperabile. Pana la sosirea ambulantei, copilul are nevoie de odihna, liniste si lumina difuza.

Adauga un comentariu