Economic Local

85 milioane lei pentru IMM-uri și autorități locale acordate prin Programul Operațional Regional. Firmele afectate de COVID-19 primesc sprijin suplimentar

Publicat: 06 iul. 2020
Prin Programul Operațional Regional sunt acordate fonduri de 85 milioane euro pentru IMM-uri și autorități locale
Se acordă fonduri de 80 milioane lei pentru IMM-uri și autorități locale prin intermediul POR

Se vor investi 85 milioane de lei pentru IMM-uri și autorități locale prin intermediul Programului Operațional Regional. Firmele mici și mijlocii afectate de criza Coronavirus vor primi sprijin suplimentar de la stat

La sfârșitul săptămânii trecute au fost semnate nu mai puțin de 27 de contracte de investiții finanțate prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020. Fondurile sunt destinate dezvoltării IMM-urilor și autorităților locale, iar 8 dintre contractele de investiții vizează proiecte ce vor fi demarate în mai multe unități administrativ- teritoriale și instituții publice din România. La nivelul Iașului, în cadrul acestui program este reluat proiectul „Închiderea Centrului Rezidențial «Sf. Stelian», Pașcani din județul Iași”, care are o valoare de 5.285.018 lei, beneficiar fiind Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Iași.

De asemenea, alte 19 investiții sunt direcționate către întreprinderi mici și mijlocii. Printre acestea se numără: Dezvoltarea SC Dentexpert SRL prin inovare și achiziția de utilaje performante – 465.011 lei; creșterea competitivității SC Hekomet SRL (1.220.799,39 lei); dotarea SC Detroit City Gaz Distribution SRL cu echipamente de prelucrare a lemnului (1.375.687,75 lei); dezvoltarea și diversificarea activității în cadrul SC Goarhiteca SRL prin achiziția de echipamente și realizarea de servicii inovative (869.809,54 lei); Dezvoltarea capacității de producție a SC Perla Mex SRL (1.128.486,78 lei) etc.

Sprijin pentru firmele afectate de criza COVID-19

La începutul lunii iulie a fost adoptată o nouă modificare prin care se extinde domeniul de aplicare al „Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat acordat companiilor afectate de pandemia COVID-19 în așa fel încât să se protejeze locurile de muncă și să se sprijine în continuare economia. Scopul principal al Cadrului temporar este de a oferi un sprijin specific întreprinderilor care au intrat în dificultate financiară ca urmare a pandemiei de coronavirus.

„Sprijinul va fi acordat cu excepția cazului în care aceste societăți se află în proceduri de insolvență, au primit ajutor pentru salvare pe care nu l-au rambursat sau fac obiectul unui plan de restructurare. Această modificare va spori în mod efectiv posibilitățile de sprijinire a întreprinderilor nou-înființate – majoritatea acestora intrând în categoria microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici – care ar putea înregistra pierderi în faza lor de creștere”, au explicat oficialii ADRNE.

Bani pentru plata salariilor companiilor afectate de pandemia Coronavirus

De precizat și faptul că statul oferă bani pentru plata salariilor companiilor care au în continuare activitatea restricționată din cauza pandemiei COVID-19. În cadrul dezbaterii „România se întoarce la muncă! Flexibilitate și digitalizare în contextul noilor tendințe din piața muncii din România!”, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat intenția de a implementa un program de lucru flexibil (modelul Kurzarbeit) și a solicitat partenerilor să vină cu propuneri privind aplicarea noii măsuri.
Mecanismul presupune că plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50 la sută din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, și stat, care va acoperi 75 la sută din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii
timpului.

Adauga un comentariu