Boli si tratamente

Covid-19: cât timp suntem contagioși?

Publicat: 02 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 cât timp suntem contagioși
Daca nu aveți simptome de Covid-19, asta nu înseamnă că nu porți virusul. Nici nu te împiedică să fii contagios

Daca nu aveți simptome de Covid-19, asta nu înseamnă că nu porți virusul. Nici nu te împiedică să fii contagios. Dar câte zile rămâi contagios când te infectezi cu noul tip de coronavirus?

Nu aveți niciun simptom al Covid-19 și sunteți convins că nu îl aveți și că nu îl puteți transmite? Gresiti ! Puteți fi un purtător sănătos și puteți fi la fel de contagios ca pacienții convenționali.

Dacă problema transmiterii SARS-CoV-2 de către o persoană asimptomatică este deosebit de importantă, este pentru că permite o mai bună înțelegere a măsurilor de prevenire și luptă împotriva răspândirii epidemiei Covid-19. Potrivit Inserm Franta, primele date internaționale sugerează „existența purtătorilor de SARS-CoV-2 care nu au simptome sau au foarte puține simptome, dar care excretă particule virale în saliva și pasajele nazale”.

Acesta este parțial motivul pentru care este atât de important să te misti putin. Pentru sine, dar și pentru alții. Mulți oameni cu coronavirus care sunt asimptomatici pot transmite virusul către alții care pot dezvolta o formă clinică gravă a bolii care necesită spitalizare.

Covid-19: cât timp suntem contagioși? Contagios cu 2 zile inainte de primele simptome

Asimptomatic sau nu, perioada de contagiune ar putea fi destul de lungă, potrivit unor oameni de știință. Un lucru pare a fi adevărat: un pacient ar începe să fie contagios cu mult înainte de apariția primelor semne ale bolii (în perioada de incubație). Transmiterea Sars-CoV-2 de la persoanele infectate este maximă 2 zile înainte de apariția semnelor clinice și 5 zile după. Excepțional după a 8-a zi de infecție.

Acest lucru explică de ce perioada de două săptămâni a fost în cele din urmă redusă la 7 zile după apariția simptomelor clinice pentru cazurile confirmate. Dincolo de această perioadă de izolare, riscul transmiterii este foarte scăzut, iar riscul rezidual poate fi controlat perfect prin purtarea riguroasă a măștii chirurgicale și monitorizarea scrupuloasă a măsurilor de igienă (spălarea regulată a mâinilor) și distanțarea fizică în timpul săptămânii următoare ridicării izolarii, subliniază Consiliul științific francez, potrivit Top Sante.

Copiii sunt mai contagiosi?

Sunt copiii mai contagioși decât adulții? De la începutul pandemiei, opiniile au fluctuat in acest domeniu. Un studiu american sugerează că copiii foarte mici (cei cu vârsta sub 5 ani) sunt propagatorii majori ai Covid-19. Pe de altă parte, într-o aviz din 17 septembrie, Consiliul Superior pentru Sănătate Publică din Franta afirmă că copiii „nu sunt foarte activi în transmiterea SARS-CoV-2” și că „riscul de transmitere există în special de la adult la adult și de la adult la copil și rareori de la copil la copil sau de la copil la adult”.

Adauga un comentariu