A apărut un nou tip de cimitire în România! Este vorba despre dezvoltarea cimitirelor dedicate patrupedelor. Dacă până acum câțiva ani cimitirele de animale erau considerate o ciudățenie sau o extravaganță, în ultima vreme au devenit o necesitate și o normalitate. Tot mai mulți cetățeni vor să dețină un loc pentru animalele de companie.
A apărut un nou tip de cimitire în România!
Românii se află printre europenii cei mai atașați de animale de companie, fapt reflectat de numărul mare de câini și pisici cu stăpân înregistrați în România. Acest fapt a dus și la apariția de noi cimitire dedicate patrupedelor. Iubitorii de câini și pisici vor să obțină un loc special în cimitirele de animale. În trecut, singurele opțiuni ale proprietarilor ai căror câini și pisici au decedat erau îngroparea animalelor pe terenuri private sau incinerarea.
Acest fapt s-a schimbat în prezent. Proprietarii patrupedelor pot face acum înhumarea în cimitire special destinate animalelor de companie. Proprietarii sunt dispuși să plătească și câteva sute de lei pentru sicriele în care sunt depuse animalele, în funcție de model și mărime, precum și pentru plăcile comemorative și pozele ceramice. De asemenea, la dorința stăpânilor, animalele decedate pot fi incinerate contra cost, iar cenușa lor poate fi păstrată în urne funerare. Cel mai vechi cimitir de animale se află în București, în satul Cățelu. Un alt cimitir dedicat animalelor de companie este și în Hunedoara.
„Cimitirul este situat pe un deal pitoresc din orașul Hunedoara, acolo unde adie mereu vântul amintirilor. Pe aleile sale, vă puteți întâlni cu emoția, iubirea și despărțirea. În cimitirul nostru, înhumarea este individuală, iar fiecare animăluț este îngropat singur, în mormânt. Înhumarea se face direct în pământ, folosindu-se, de preferință, materiale biodegradabile, prietenoase cu mediul înconjurător. La înmormântare pot asista prietenii și familia, fiind necesară doar o programare”, transmit reprezentanții cimitirului.
Țara care va transforma cimitirele în parcuri solare
Orașul Valencia din Spania amplasează mii de panouri solare în cimitire, ca parte a unui proiect de transformare a acestora în centre de energie verde. Aproximativ 7.000 de panouri fotovoltaice au fost deja amplasate pe cripte și alte structuri din cimitirele publice din Valencia.
Valencia nu este primul loc care instalează panouri solare în cimitire. O comună din Franța a lansat un proiect similar în 2021 pentru a-și transforma cimitirul într-un centru de energie regenerabilă. Se estimează că proiectul RIP va economisi până la 140 de tone de emisii de carbon în fiecare an, atunci când va fi complet operațional.
„Aceste locuri publice oferă mult spațiu pentru generarea de energie curată. Energia produsă va fi folosită pentru utilitățile publice, precum și pentru gospodăriile cetățenilor.”, se arată în noul proiect.
De precizat este faptul că a crescut interesul pentru construirea de cimitire dedicate animalelor de companie. În România, se vor construi mai multe spații speciale pentru îngroparea animalelor de companie, iar proprietarii patrupedelor sunt dispuși să scoată bani mulți din buzunare pentru a deține un loc în cimitir.