Economic Local

A crescut numărul firmelor din Iași ce au fost amendate pentru că nu respectă legislația de mediu

Publicat: 05 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A crescut numărul firmelor din Iași ce au fost amendate pentru că nu respectă legislația de mediu
Firmele din Iași au fost amendate pentru depozitări necontrolate de deșeuri

A crescut numărul firmelor din Iași care nu respectă legislația de mediu, Garda de Mediu suspendându-le activitatea. Comisarii de mediu au aplicat amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei

Tot mai multe firme din Iași nu au autorizație de mediu. Neregulile au fost descoperite de către comisarii Gărzii de Mediu care au suspendat activitățile companiilor și au aplicat amenzi. În primele 7 luni din anul 2022, au fost aplicate amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei. Astfel, au fost înregistrate două desființări de lucrări și 15 suspendări ale activităților până la obținerea autorizației de mediu.

Pentru faptele care constituie infracțiuni, respectiv eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, îngroparea deșeurilor, arderea deșeurilor, arderea vegetației în arii naturale protejate, distrugerea habitatelor protejate, neconcordanța datelor din documentele prezentate, extracția ilegală de argilă, comisarii de mediu au făcut 27 de sesizări penale. Pentru executarea de lucrări de excavații fără acte de reglementare, comisarii de mediu au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 30.000 de lei fiecare, precum și suspendarea activității. Pentru una dintre firmele care nu a respectat măsura de interdicție privind extracția argilei fără acte de reglementare s-a formulat ulterior și sesizare penală. De asemenea, a fost notificată autoritatea competentă în domeniul resurselor minerale privind constatarea faptei de extragere argilă fără permis sau licență.

Comisarii Gărzii de Mediu Iași au aplicat amenzi și pentru lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neîndeplinirea obligațiilor din actele de reglementare, depozitarea necorespunzătoare de îngrășăminte chimice și nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător. Alte nereguli descoperite de comisarii de mediu sunt neîntocmirea evidenței privind gestiunea deșeurilor, nepunerea la dispoziție a informațiilor solicitate, neorganizarea colectării deșeurilor de construcții, nerealizarea monitorizării factorilor de mediu, neîndeplinirea de către titulari de activități a obligațiilor prevăzute în Planul de Calitate a Aerului, neluarea măsurilor de salubrizare și gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor (îngroparea sau arderea) sau a apelor uzate. Ieșenii au depus sute de reclamații cu privire la mormanele de gunoaie din zonele rurale, iar comisarii de mediu au aplicat amenzi drastice pentru neregulile găsite la fața locului. Majoritatea dintre acestea s-au confirmat. Garda de Mediu Iași a soluționat 375 de sesizări, în primele 7 luni din 2022.

Primăriile din Iași, amendate de Garda de Mediu

Mai multe primării din Iași au fost amendate de Garda de Mediu pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor, dar și pentru că primarii nu au atins target-ul de 50 la sută privind colectarea selectivă. Valoarea sancțiunilor aplicate este cuprinsă între 30.000 și 75.000 de lei, cea mai mare amendă fiind aplicată comunei Valea Seacă. Primăria comunei Movileni a fost sancționată cu 75.000 de lei pentru că a poluat mediul.

De altfel, cele mai multe amenzi aplicate de comisarii de mediu, în ultimii doi, au fost pentru depozitările necontrolate de deșeuri și pentru gunoaiele de pe câmp. Astfel, a crescut numărul firmelor din Iași care nu respectă legislația de mediu.

Adauga un comentariu