Economic Local

A crescut numărul turiștilor din Iași! Cei care vin în capitala Moldovei sunt și străini din țările europene

Publicat: 28 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
A crescut numărul turiștilor din Iași Cei care vin în capitala Moldovei sunt și străini din țările europene
Tot mai mulți turiști străini aleg Iașul

A crescut numărul turiștilor din Iași, în primele 11 luni din anul 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. Cei mai mulți turiști sunt români, însă a crescut și numărul celor străini care aleg Iașul și provin din țările europene

Tot mai mulți turiști români și străini aleg Iașul ca destinație. Datele statistice arată că, în primele 11 luni din anul 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, a crescut numărul turiștilor din oraș. Potrivit Institutului Județean de Statistică Iași, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în perioada ianuarie – noiembrie 2022, comparativ cu intervalul similar din anul anterior, au crescut cu 50,9 la sută, iar înnoptările cu 52,2 la sută.

Durata medie a șederii a turiștilor a fost de aproximativ două zile în perioada analizată. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna noiembrie 2022 au însumat 30.333 de persoane, în creștere cu 84 la sută față de cele din luna noiembrie 2021. Sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat, în luna noiembrie 2022, 85,2 la sută din numărul total de sosiri (25.834 de persoane), în timp ce turiștii străini au reprezentat 14,8 la sută (4.499 de persoane).

A crescut numărul turiștilor din Iași

Turiștii străini provin, în proporție de 89,2 la sută, din țări situate în Europa. În structurile de primire turistică, în luna noiembrie 2022 au fost înregistrate 51.614 înnoptări faţă de 28.037 în luna noiembrie 2021, durata medie a cazării în structurile de primire turistică fiind de 1,71 zile pentru turiștii români și 1,63 zile pentru turiștii străini.

Pe tipuri de structuri de primire turistică, cei mai ridicați indici de utilizare netă a locurilor de cazare în luna noiembrie 2022 s-au înregistrat la hoteluri (49,1 la sută) și pensiuni turistice urbane (32,6 la sută). În topul țărilor de proveniență se află Germania, Israel, Italia, Statele Unite și Franța. Orașele preferate de turiștii străini sunt București și zona Ilfov, urmate de județele Brașov, Cluj, Sibiu și Iași.

Turiștii străini sunt mai atrași de restaurantele din Iași

Un clasament cu locurile din Iași unde se mănâncă bine a fost realizat de curând. Datele apar într-o ierarhie extrem de interesantă, Iașul fiind unul dintre cele 92 de orașe europene incluse în acest clasament. Topul a fost realizat de o companie de asigurări din Marea Britanie, CIA Landlords. Ierarhia a fost făcută în funcție de calitatea, diversitatea și accesibilitatea ofertei gastronomice. Astfel, au fost luate în calcul numărul restaurantelor pe cap de locuitor, prețul mediu al unui meniu, dar și proporția restaurantelor vegane. O notă de la 1 la 10 a fost atribuită pentru fiecare criteriu.

Din România, Iașul este pe locul 62 în acest clasament, Constanța – locul 65, București – locul 41, Cluj-Napoca – locul 21, Timișoara – locul 18, iar Galați – locul 6.

 Pe de altă parte, datele statistice din ultimii doi ani arată că a crescut numărul turiștilor din Iași.

Comentarii
  • Nu mai mintiti ca nu vine nimeni la Iasi… c’è sa vada ??? Mai bine merge la munte la Brasov,Sibiu ,Vatra Dornei … in Iasi e doar coruptie si restul trist.

Adauga un comentariu