Titlurile zilei

Clasament surprinzător privind locurile în care se mănâncă bine! Iașul este pe locul 62 în topul orașelor europene în funcție de cele mai bune restaurante! „Turiștii întreabă unde sunt restaurante cu specific tradițional și vegetariene!”

Publicat: 03 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Clasament surprinzător privind locurile în care se mănâncă bine Iașul este pe locul 62 în topul orașelor europene în funcție de cele mai bune restaurante Turiștii întreabă unde sunt restaurante cu specific tradițional și vegetariene
Iașul a fost inclus într-un clasament al orașelor europene în care se mănâncă bine, în funcție de oferta gastronomică pe care o pun la dispoziția localnicilor și vizitatorilor. Topul a fost realizat de o companie de asigurări din Marea Britanie. Ierarhia include 92 de orașe din Europa, Iașul fiind pe locul 62

Iașul a fost inclus într-un clasament al orașelor europene în care se mănâncă bine. Topul a fost realizat de o companie de asigurări din Marea Britanie care include 92 de orașe din Europa, Iașul fiind pe locul 62. Potrivit specialiștilor, turiștii care vin în Iași vor să se bucure de mâncare tradițională și vegetariană

Iașul este pe locul 62 în topul orașelor europene în funcție de cele mai căutate restaurante. Datele apar într-o ierarhie extrem de interesantă privind locurile în care se mănâncă bine. Astfel, Iașul este unul dintre cele 92 de orașe europene incluse în acest clasament. Topul a fost realizat de o companie de asigurări din Marea Britanie, CIA Landlords. Ierarhia a fost făcută în funcție de calitatea, diversitatea și accesibilitatea ofertei gastronomice.

Astfel, au fost luate în calcul numărul restaurantelor pe cap de locuitor, prețul mediu al unui meniu, dar și proporția restaurantelor vegane. O notă de la 1 la 10 a fost atribuită pentru fiecare criteriu. Din România, Iașul este pe locul 62 în acest clasament, Constanța – pe locul 65, București – pe locul 41, Cluj-Napoca – pe locul 21, Timișoara – pe 18, iar Galați – pe locul 6. Pe primul loc în clasamentul orașelor europene, în funcție de oferta gastronomică, se află Lisabona (Portugalia), cu cele mai multe restaurante pe cap de locuitor și o ofertă abordabilă la un meniu de 14 euro, în medie, per persoană.

Cum a ajuns Iașul în topul gastronomic al Europei

Englezii care au realizat topul au luat în calcul faptul că municipiul Iași are 0,6 restaurante la mia de locuitori. Astfel, în orașul în care trăiesc 378.954 de locuitori, există 240 de restaurante. Reprezentanții companiei de asigurări CIA Landlords au precizat că Iașul a obținut un punctaj de 1,4 în ceea ce privește numărul de restaurante, raportat la numărul de locuitori. De asemenea, aceștia au constatat că, în oraș, există 16 restaurante cu specific vegan, cu un procent de 6,7 din totalul unităților. Acest criteriu este unul extrem de important în alcătuirea ierarhiei amintite, cântărind greu în ochii celor care au făcut clasamentul.

De altfel, nota pentru oferta pentru care pot opta veganii, în Iași, este de 3,5. Pe de altă parte, scorul general obținut de orașul Iași este de 4,8. La acordarea acestui scor, cei de la firma britanică au luat în calcul și prețurile unor meniuri. Potrivit acestora, prețul unui meniu într-un restaurant ieftin este de 5,08 euro (25 de lei), iar, într-un restaurant mai scump, este de 11,68 de euro (57 de lei). Astfel, prețul mediu al unui meniu, în restaurantele din Iași, a fost calculat la 8,38 euro (41 de lei).

Anca Zota: „Turiștii întreabă unde se mănâncă bine, unde sunt restaurante cu specific tradițional și vegane”

Iașul este în continuare un oraș căutat atât de turiștii români, cât și de cei străini, potrivit specialiștilor din domeniu. Aceștia susțin că turiștii întreabă mai ales de mâncarea tradițională, iar, în ultimii ani, a crescut procentul celor care caută restaurante cu mâncare vegană.

„Întreabă unde se mănâncă bine, unde sunt restaurante cu specific tradițional și vegane. Cam 60-70 la sută dintre turiști vor, în general, restaurante cu specific tradițional, indiferent de naționalitate. Cam 10-20 la sută sunt interesați de mâncarea vegetariană. Pe turiști îi interesează unde pot ieși cu prietenii într-o seară, să mănânce bine alături de localnici, să se simtă bine. Noi avem o listă cu restaurantele din Iași în care se mănâncă tradițional, unde este ceva mai deosebit, precum fine-dining, restaurantele cu vedere la oraș, cele vegane. Le oferim turiștilor minimum 2-3 opțiuni”, susține Anca Zota, coordonator al Centrului de Informare Turistică Iași.

Pe de altă parte, recent, Iașul a mai fost inclus într-un documentar difuzat pe platforma Netflix, Flavours of Romania, realizat de celebrul jurnalist britanic Charlie Ottley.

Unul dintre patronii restaurantelor tradiționale din Iași susține că cei mai mulți clienți ai restaurantului său sunt turiștii străini.

„La Conac” este un cadou făcut ieșenilor. Era firesc, elegant, să facem ceva în Iași pentru că sunt aici de 25 de ani, Iaşul îmi este drag. Noi avem foarte mulți turiști străini. Au venit și din Noua Zeelandă, în „The east border”, cum le spun ei. Vin, se opresc aici și pentru că restaurantul nostru este trecut în circuitul cultural, suntem singurii din ghidul Michelin. Au venit la noi turiști din Austria pentru că eram singurul restaurant din Iași trecut pe lista celor recomandate în ţara respectivă. Turiștii vor sarmale, alivenci, mâncare tradiționala. Noi facem cârnaţi de casă, produse tradiționale”, susține Dan Gorbanescu, administrator „La Conac”.

Florin Bărhălescu, ghid turistic: „Iașul nu are o strategie de turism”

Specialiștii susțin că Iașul nu are o strategie de turism, iar, de aceea, este necesară crearea uneia cât mai repede. Mai mult, o strategie de turism din punct de vedere gastronomic ar trebui realizată în Iași.

„Putem face o strategie, dar problema este că trebuie să o susținem local, regional. Iașul încă nu are o strategie de turism. De exemplu, dacă nu aș cunoaște Iașul ca ghid, nu aș ști unde să parchez! Spuneți-mi: unde parchez autocarul, dacă merg la Bojdeuca lui Creangă?! În cazul în care vrem să facem la Iași o strategie pentru gastronomie, trebuie și una pentru turism. Noi, în Iași, avem destul de puține restaurante. Meniul este mai mult european, mai mult internațional, în restaurantele din Iași. Cred că avem maximum 5 restaurante care au specific local, preparate din gastronomia locală. Există restaurante vegan, libanez, vegetarian… Dar, dacă am un grup de 200 de turiști, nu am un restaurant în care să-i bag pe toți!”, susține Florin Bărhălescu, ghid turistic, fondator Iași City Tour.

Pe de altă parte, printre obiectivele turistice care pot fi vizitate în Iași, potrivit specialiștilor în turism, sunt Bojdeuca lui Creangă sau Catedrala Mitropolitană.

Adauga un comentariu