Coronavirus

A decedat prima persoană vaccinată împotriva coronavirusului

Publicat: 31 dec. 2020
Persoanele care doresc să se imunizeze împotriva SARS-CoV-2 nu o vor putea face decât în centrele de vaccinare din zona în care locuiesc
Dozele de vaccin anti-COVID-19 au fost distribuite în mai multe spitale

În Elveția a debutat campania de vaccinare, dar prima persoană care s-a vaccinat împotriva Covid-19 a încetat din viață. Inițial, majoritatea datelor relevante din acest caz au fost ținute la secret: oficialii nu au dat publicității detalii, date confidențiale și nici timpul care a trecut între momentul în care persoana a primit vaccinul și momentul în care a avut loc decesul.

Ulterior, Agenţia elveţiană pentru produse terapeutice, responsabilă şi de autorizarea comercializării vaccinurilor anti-COVID-19, a calificat drept „foarte improbabil” să existe o legătură între recentul deces al unei persoane de 91 de ani şi imunizarea sa cu vaccinul realizat de Pfizer-BioNTech, relatează miercuri AFP.

„Anchetele autorităţilor medicale cantonale şi Swissmedic au conchis, luând în considerare afecţiunile de care suferea persoana în cauză şi evoluţia maladiei sale, că foarte probabil nu a existat nicio legătură între deces şi vaccinare”, explică agenţia într-un comunicat.

„Datele foarte complete disponibile la ora actuală indică bolile preexistente ca fiind cauze naturale ale morţii (acestui pacient), ceea ce a fost înregistrat astfel în certificatul de deces”, precizează Swissmedic.

Pacientul de 91 de ani era rezident al unui centru pentru vârstnici şi a fost printre primii din Elveţia imunizaţi cu vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer (SUA) şi BioNTech (Germania).

Vaccinul a fost deja administrat câtorva milioane de oameni în Marea Britanie, SUA şi unele ţări europene, fără a fi până acum asociat cu niciun deces.

Producătorii au subliniat într-un comunicat că „gândurile lor se îndreaptă către familii”, dar „din nefericire au loc decese nelegate de vaccin în aceeaşi măsură în care s-ar produce în populaţia generală a persoanelor vârstnice şi a celor din categorii de risc care sunt prioritare” în campaniile actuale de imunizare.

Informaţia privind decesul cetăţeanului elveţian a apărut iniţial într-un articol online scris de un jurnalist elveţian controversat, între altele, pentru minimizarea pandemiei, fiind apoi preluată de numeroase media din ţară, mai notează AFP.





Comentarii
Adauga un comentariu