Prima pagină » Economic Local » A dispărut ursul din Dobrovăț, Iași? Nu a mai fost văzut de câteva zile de specialiștii Direcției Silvice

A dispărut ursul din Dobrovăț, Iași? Nu a mai fost văzut de câteva zile de specialiștii Direcției Silvice

05 iul. 2022, 02:00, 5 ,
Raluca Costin în Economic Local

Ursul din Dobrovăț, Iași, surprins pe camerele Direcției Silvice, în luna iunie 2022, nu a mai fost văzut de câteva zile. Specialiștii Direcției Silvice Iași cred că a plecat din pădure

A dispărut ursul din Dobrovăț, Iași? Specialiștii Direcției Silvice nu l-au mai văzut pe imaginile camerelor de supraveghere de câteva zile și cred că este posibil să fi plecat. Primele imagini surprinse de camerele de supraveghere au fost pe data de 14 iunie 2022, când a fost semnalată prezența ursului (Ursus arctos), specie sălbatică, nespecifică acestei zone, în comuna Dobrovăț, Iași, pe raza fondului cinegetic nr. 44, denumit Pietrosu. În primă fază, personalul silvic de teren a identificat doar urme ale acestei specii, la granița cu Iașul, în urmă cu 3 săptămâni, iar în data de 14 iunie 2022 au fost surprinse pe cameră imagini cu un exemplar brun. Zona în care a fost identificat exemplarul este amplasată în fondul forestier, proprietate publică a statului, și se află în extravilanul comunei Dobrovăț, județul Iași, la aproximativ 5–6 kilometri de satul Dobrovăț și la 25 de kilometri față de municipiul Iași. În următoarele zile, ursul a mai fost văzut în pădurea din comuna Schitu–Duca, iar de atunci nu s-a mai arătat. Specialiștii cred că a plecat din Iași.

„Nu mai avem vești proaspete, pentru că nu a mai fost văzut. Nu mai știm nimic despre ursul din Dobrovăț. Este posibil să fi plecat”, susțin specialiștii Direcției Silvice Iași.

Ursul din Dobrovăț, Iași, nu a mai fost văzut de câteva zile

Autoritățile locale și specialiștii din domeniul silvic au atenționat populația imediat ce a fost confirmată prezența ursului în pădurile din județ, nefiind înregistrate incidente. Direcția Silvică Iași și Primăria comunei Dobrovăț au transmis o solicitare Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu privire la apariția ursului în pădurile din Iași, pentru a fi luate primele măsuri cât mai repede, însă nu a fost comunicat vreun răspuns. Specialiștii au atras atenția asupra pericolelor care ar putea să apară, dacă populația se plimbă prin pădure în zonele unde nu este permis, riscând să dea nas în nas cu ursul.

„Ursul este specie protejată prin lege. Dacă nu iese din pădure, nu atacă oamenii, fermele, stânile, nu face pagube, este lăsat în pace. Nu este împușcat decât în situații extreme, când sunt pagube sau victime”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Tot mai multe animale sălbatice au fost văzute în oraș

Specialiștii din domeniul silvic mai spun că ursul a fost semnalat, în județul Iași, în urmă cu 10 ani, când a fost doar în trecere, prin zona Podu Iloaiei. Animalele sălbatice migrează pe fondul încălzirii climei și a creșterii efectivelor. În ultimii ani, pe străzile din Iași, au fost surprinse mai multe specii de animale sălbatice. Astfel, o turmă de mistreți a apărut la Ciric, iar o căprioară rătăcită în Copou a stârnit curiozitatea trecătorilor ce au vrut să imortalizeze momentul și au filmat-o cu telefoanele mobile. Căprioara era speriată și încerca să fugă pentru a se adăposti, ajungând la Grădina Botanică.

Trecătorii au sunat autoritățile pentru a salva căprioara, iar echipele formate din specialiști din cadrul Salubris și Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași s-au deplasat la fața locului pentru a o tranchiliza și a o reloca. Specialiștii din Iași vor lua o serie de măsuri, în cazul în care ursul va reapărea în pădurea din Dobrovăț, Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`