National

A doua rectificare bugetară din acest an va fi aprobată de Guvern

Publicat: 17 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A doua rectificare bugetară din acest an va fi aprobată de Guvern
Guvernul va aproba proiectele de ordonanţe de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat

În şedinţa de joi, 17 noiembrie 2022, Guvernul va aproba proiectele de ordonanţe de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an. Proiectul rectificării bugetare a fost pus în dezbatere în august 2022.

Miercuri, 16 noiembrie 2022, premierul Nicolae Ciuca a declarat că este vorba despre o rectificare de aproximativ 500 de milioane de lei, pentru îndeplinirea angajamentelor în proiectele europene, asigurarea drepturilor salariale şi a ajutoarelor sociale, dar şi a fondurilor pentru compensarea efectelor secetei în agricultură.

A doua rectificare bugetară din acest an va fi aprobată de Guvern

Totodată, ministrul Finanţelor, Adrian Caciu a menţionat ca deficitul consolidat scade la 5.74% din PIB.

„Este ultima rectificare din acest an, o rectificare din nou pozitivă având în vedere datele de la Comisia Naţională de Prognoză referitoare la prognoza de toamnă. Un PIB nominal în creştere la 1396,2 miliarde de lei cu o creştere economică de 4,6% în acest an. Ca element foarte important al acestei rectificări este reducerea deficitului ca pondere în PIB de la 5,84% pe cash la 5,74% pe cash”, a anunţat ministrul Adrian Caciu.

În şedinţa de astăzi, Guvernul va adopta proiectul de ordonanţă pentru completarea OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termina a populaţiei. Acest proiect vizează instituirea unui program de sprijin pentru unităţile administrativ-teritoriale la nivelul cărora sunt funcţionale sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune. Bugetul propus ar fi de 250.000.000 de lei.

De asemenea, Executivul va stabili instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli care au fost afectaţi de secetă. Tot prin aceasta ordonanţă de urgenţă va fi aprobată modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. Astfel, elevilor care sunt şcolarizaţi în alta localitate decât cea de domiciliu li se va asigura o sumă lunară pentru cheltuielile de transport, pe durata cursurilor şcolare, de la bugetul de stat. Suma lunară se va stabili în funcţie de distantă. De asemenea, elevii beneficiază de plată în avans a sumei lunare. Această sumă este neimpozabila.

Pe agenda discuţiilor este şi un proiect de hotărâre în ceea ce priveşte aprobarea normelor metodologice privind evaluarea şi monitorizarea programeor nucleu de cercetare-dezvoltare.

Proiectul rectificării bugetare a fost pus în dezbatere

Vă aducem aminte că în august Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022. Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul Energiei și Ministerul Transporturilor primesc mai mulți bani conform proiectului de ordonanță de urgență pentru modificarea bugetului de stat.

Confederația Patronală Concordia a menționat că în momentul de față cel mai mare neajuns al actualei rectificări bugetare este acela că nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de Guvernul României pentru perioada aprilie – decembrie 2022. De asemenea, se expune la un risc major capacitatea de funcționare a întregului sector energetic, în contextul în care toate țările membre ale Uniunii Europene recomandă măsuri de întărire a rezilienței acestuia.

Așadar, astăzi va avea loc a doua rectificare bugetară din acest an care va fi aprobată de Guvern.

Adauga un comentariu