Eveniment-Social

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2020 la Iași! Se așteaptă să participe 2.000 de candidați!

Publicat: 10 iul. 2020
Peste 2.000 de candidați din Iași sunt așteptați să participe la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2020
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2020 este programată în perioada august-septembrie

A doua sesiune a examenului național de Bacalaureat 2020 se va desfășura în perioada 24 august – 5 septembrie. Înscrierea pentru candidați este programată în intervalul 13 – 24 iulie. La Iași sunt așteptați să participe peste 2.000 de candidați. Probele scrise sunt programate în saptămâna 24 – 27 august

A doua sesiune la Bacalaureat 2020 este programată în perioada 24 august – 5 septembrie. Calendarul sesiunii august-septembrie 2020 a examenului național de Bacalaureat a fost aprobat prin ordin de ministru și transmis spre publicare în Monitorul Oficial. Potrivit ordinului, înscrierea candidaților este programată în intervalul 13 – 24 iulie.
Documentele-tip de înscriere – completate și semnate – pot fi depuse la secretariatele unităților de învățământ-centre de examen sau pot fi transmise prin mijloace electronice / poștă, folosindu-se coordonatele indicate de secretariatele unităților de învățământ.

Calendarul probelor pentru a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2020

Probele scrise la a doua sesiune de Bacalaureat 2020 sunt programate în saptămâna 24 – 27 august. Astfel, pe 24 august – Limba și literatura română – E.a) , 25 august – proba obligatorie a profilului – E.c), 26 august – proba la alegere a profilului și specializării – E.d), 27 august – Limba și literatura maternă – proba E.b).
Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se pot realiza în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de Bacalaureat 2020 din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea / recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat 2020, potrivit Metodologiei specifice.

Afișarea primelor rezultate la probele scrise, pentru candidați, la Bacalaureat 2020

Afișarea primelor rezultate la probele scrise la examenul de Bacalaureat 2020 va avea loc pe 2 septembrie (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00.
La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor). Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun / transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației se poate modifica.

Astfel, după caz, nota inițială se poate schimba, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții / reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie. Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6.

Procentul de promovabilitate a crescut la 72,87 la sută: după contestații, 18 liceeni din Iași au media generală 10 la Bacalaureat 2020

În județul Iași, rezultatele finale, după prima sesiune, reflectă faptul că procentul de promovabilitate a candidaților înscriși la proba de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, a crescut la 72,87 la sută, față de 71,42 la sută înainte de contestații. Acest procent situează Iașul semnificativ peste media națională, de 64,5 la sută.

„O pondere de aproximativ 40 la sută dintre candidații la Bacalaureat a obținut medii situate în intervalul 8,00 – 9,99, aspect care ilustrează o foarte bună pregătire a acestora”, arată cei de la Inspectoratul Școlar Județean Iași.

De asemenea, numărul mediilor de 10 obținute la nivelul județului Iași după contestații este semnificativ crescut, de la 12 medii maxime reflectate în urma rezultatelor inițiale, la 18 medii de 10 afișate odată cu rezultatele finale.
Unitățile de învățământ ale căror absolvenți au reușit să atingă această performanță sunt: Colegiul „Național” Iași – cu 9 medii de 10, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași – cu 5 medii de 10, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași – cu 2 medii de 10, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași – cu o medie de 10, iar Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei – tot cu o o medie de 10. Ca și în anii precedenți, tezele candidaților din județul Iași, atât pentru evaluarea inițială, cât și în etapa de contestații, au fost evaluate într-un alt județ, desemnat de Ministerul Educației și Cercetării.

Adauga un comentariu