Actualitate

A doua tranşă de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România cu întârziere. La Iași ar trebui să ajungă pe 30 decembrie – UPDATE

Publicat: 27 dec. 2020
transport Pfizer vaccin
Al șaselea transport de vaccin anti-COVID-19 va ajunge în România

A doua tranşă de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România cu întârziere. Transportul care urma să ajungă luni, 28 decembrie, ar putea să nu fie expediat de producător la momentul programat iniţial.

UPDATE: „Din informațiile pe care le deținem, în opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului.
Astfel că, la acest moment știm că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează:
– în data de 29 decembrie în București, Cluj și Timișoara;
– iar în 30 decembrie în Brașov, Constanța, Craiova și Iași.
Vă vom ține la curent cu eventualele actualizări sau modificări ale programului de furnizare ale vaccinurilor anti-COVID-19“, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Știrea inițială

De altfel, autorităţile spuneau, duminică, 27 decembrie, că abia în această seară urmau să primească şi confirmarea că cel de-al doilea transport, de 150.000 de doze, va pleca la timp.

A doua tranşă de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România cu întârziere

Potrivit transportatorului, vaccinul nu va ajunge luni în România, pentru că încă nu au fost încărcate cutiile cu vaccin. Problema este de la Pfizer-BioNTech, producătorul vaccinului care, de altfel, şi-a asumat sarcina transportului în condiţii speciale a serului anti-COVID până în România.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că nu are o confirmare oficială în acest moment de la Pfizer. Șeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, anunța pe 25 decembrie că cea de-a doua tranșă de vaccin anti-COVID-19 ar trebui să sosească în România pe 28 decembrie.

„Se estimează pe data de 28 decembrie. Este o estimare. Vom şti cu două zile înainte, dar calendarul de livrare în momentul de faţă se va derula săptămânal. Practic, în fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze în România”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Primele cadre medicale din Iași care s-au vaccinat împotriva COVID-19

La Iași, primele persoane vaccinate împotriva COVID-19 au fost dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase dar şi prof. dr. Carmen Dorobăț. BZI.RO vă prezintă tot ce trebuie să ştiţi despre vaccinul Pfizer, vaccinul care crează imunitate împotriva COVID-19.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roșu este primul ieșean care s-a vaccinat împotriva COVID-19. Acesta a vrut, prin vaccinare, să dea un semnal pentru toţi ieșenii și să spună că vaccinul Pfizer este sigur şi orice român trebuie să se vaccineze. Prin începutul campaniei de vaccinare, medicul speră că este începutul sfârșitului pandemiei de COVID-19 din România și din lume. Într-o scurtă declaraţie făcuta pentru BZI.RO, Florin Roșu a explicat că la Iași au ajuns 260 de doze de vaccin, transportate în siguranță. Medicul a explicat faptul că aproximativ 90% din personalul medical angajat la Spitalul Sf. Spiridon se va vaccina împotriva coronavirus.

„Vaccinul a ajuns la Iaşi într-un transport securizat, fără probleme. În momentul de faţă, acesta este păstrat la temperatura frigiderului unde va rezista timp de 5 zile. A doua două de vaccin se va face peste 21 de zile. Momentan, nu există studii concrete care să ne spună cât va fi intervalul în care vom vi protejaţi împotriva COVID-19. Dar perioadă va fi de minim 6 luni de zile. Vacccinarea şi resprectarea măsurilor ne va duce spre o direcţie bună şi eradicarea pandemiei. Mulţumesc pentru apreciere, este de datoria mea ca şi medic. Am fost un exemplu de normalitate. Dacă discutăm de numărul de cadre medicale, peste 90% din cadrele medicale se vor vaccina“, a declarat dr. Florin Roșu.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, printre primele persoane vaccinate

După ce managerul Spitalului de Boli Infecţioase s-a vaccinat, un alt cadru medical important din Iași a ales să se vaccineze. Vorbim despre prof. dr. Carmen Dorobăț. Aceasta a vrut să dea un semnal de încredere printre ieșeni afirmând în repetate rânduri că se va vaccina și că vaccinul este sigur și nu pune în pericol viaţa pacientului.

” Așa scriem istorie în medicină. De la ce facem la patul pacientului la evaluare şi cercetare, dar şi prin ce am din suflet, pacientului. Acum, prin vaccinarea noastră încercam să dăm încrederea atât de necesară în vaccin. Speram să transferăm încrederea în inimile romanilor pentru sănătatea noastră, a tuturor.” a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu