Actualitate

Valeriu Gheorghiță a anunțat când ajunge în România cea de-a doua tranșă de vaccin anti-COVID-19

Publicat: 25 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță a anunțat când ajunge în România cea de-a doua tranșă de vaccin anti-COVID-19
Valeriu Gheorghiţă, șeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea

Valeriu Gheorghiţă, șeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, a anunțat când ajunge în România cea de-a doua tranșă de vaccin anti-COVID-19.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, se estimează că a doua tranşă de vaccin va sosi pe 28 decembrie.

„Se estimează pe data de 28 decembrie. Este o estimare. Vom şti cu două zile înainte, dar calendarul de livrare în momentul de faţă se va derula săptămânal. Practic, în fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze în România”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță: „Rata de vaccinare este estimată, la populaţia generală, la circa 30% – 40%“

Șeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID-19 a precizat că intenţia de vaccinare în România nu reflectă refuzul, pentru că o bună parte dintre oameni, în momentul de faţă, au nevoie de mai multe informaţii pentru a se decide în final dacă se vor vaccina.

„Faptul că nu au răspuns în momentul de faţă cu da pentru vaccinare nu înseamnă un refuz. Rata de vaccinare este estimată, la populaţia generală, la circa 30% – 40%.

Cum poate campania de vaccinare fi un succes

Valeriu Gheorghiţă a spus că succesul acestei campanii depinde de comunicare, de informare, de transparenţă, de onestitate, de prezentare a tuturor beneficiilor a importanţei vaccinării şi a riscurilor care sunt asociate acestor activităţi.

„Cred că dacă, etapă cu etapă, vom prezenta publicului într-o manieră cât se poate de transparenţă, de deschisă şi de onestă informaţiile din surse oficiale şi validate şi verificate ştiinţific, cred că doar prin acest mod putem creşte credibilitatea, putem creşte încrederea populaţiei în vaccinare, pentru că, realmente, este cea mai sigură şi scurtă cale medicală, corectă, prin care noi putem să punem punct acestei pandemii”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță: „Prima tranșă de vaccinuri este alocată personalului medico-sanitar din primele 10 unităţi medicale din linia 1

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a menționat că primele doze vor ajunge la medicii din linia 1.

Este ziua în care primim prima tranşă de vaccinuri, este o tranşă simbolică de 10.000 de doze, care va ajunge în cursul dimineţii de 27 decembrie în Institutul Cantacuzino. Ulterior, este alocată personalului medico-sanitar din primele 10 unităţi medicale din linia 1. Suntem obligaţi şi motivaţi să asigurăm o demarare a campaniei de vaccinare în condiţii cât se poate de sigure, împreună cu grupul de experţi pe care îl coordonez. Toate activităţile sunt perfect sincronizate cu ce se întâmplă în restul UE.

Printr-un efort internaţional, printr-o colaborare între statele lumii, suntem martorii unui progres medical prin care un vaccin a dovedit că îndeplineşte toate standardele de siguranţă, de calitate şi de eficacitate şi că putem declara începerea campaniei de vaccinare. Este extrem de important să respectăm măsurile de prevenţie. Pentru noi, pentru binele nostru, pentru binele comunităţii şi pentru a asigura protecţia fiecărui cetăţean“, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Raed Arafat: „E un moment istoric“

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că venirea vaccinului anti-COVID-19 în Românai este un moment istoric.

„E un moment istoric. Lumea a găsit o soluţie, începem să o aplicăm. UE a reuşit să nu dezamăgească cetăţenii. A fost un efort imens. Este o speranţă, este lumina de la capătul tunelului. Dar atenţie,  nu înseamnă că s-a rezolvat şi că uităm de măsurile obligatorii“, a spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu