Coronavirus

A fost aprobat în Rusia al doilea val de vaccin împotriva SARS-CoV-2

Publicat: 15 oct. 2020
Vaccin împotriva coronavirusului
Tinerii vor avea de așteptat până în 2022 pentru a fi vaccinați împotriva COVID-19

Vladimir Putin a anunțat, în cadul undei ședințe de Guvern, faptul că Rusia a aprobat al doilea vaccin împotriva coronavirusului. Al doilea vaccin, EpiVacCorona,a fost dezvoltat de Institutul Vector din Siberia şi a finalizat testele umane în stadiul incipient luna trecută. Rezultatele testărilor nu au fost încă publicate iar studiul la scară largă, cunoscut sub numele de Faza III, nu a început încă, relatează Reuters.

„Trebuie să creştem producţia primului şi celui de-al doilea vaccin. Continuăm să cooperăm cu partenerii noştri străini şi ne vom promova vaccinul în străinătate”, a declarat Vladimir Putin.EpiVacCorona este acum al doilea vaccin autorizat pentru utilizare în Rusia.

Vaccinul este bazat pe un vector de adenovirus iar până în acest moment, a existat un singur studiu al acestuia pe 100 de voluntari, între 18 şi 60 de ani, în Novosibirsk. Un proces de testare pe scară largă efectuat cu EpiVacCorona va începe cel mai probabil în lunile noiembrie sau decembrie ale acestui an, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

De la începutul pandemiei, Rusia a înregistrat peste 1.340.000 de infecţii, bilanț care o situează pe locul patru în lume, după SUA, India şi Brazilia.

Norvegia va oferi vaccinul împotriva COVID-19 gratuit cetăţenilor săi

Norvegia va oferi vaccinul împotriva COVID-19 gratuit cetăţenilor săi, acesta urmând să fie inclus în programul naţional de vaccinare, a anunţat marţi guvernul de la Oslo, potrivit Reuters.

„Dorim ca un număr cât mai mare de oameni posibil să beneficieze de oferta de a primi un vaccin sigur şi eficace. De aceea vaccinarea va fi gratuită”, a explicat într-o declaraţie premierul norvegian, Erna Solberg, scrie Agerpres.

„UE a încheiat până în prezent acorduri cu trei producători de vaccinuri diferiţi şi negociază acorduri cu alţi producători. Norvegia (ţara nemembră a UE, n.red.) este acoperită de aceste acorduri prin acordurile de recomercializare încheiate cu Suedia”, mai precizează declaraţia.

Conform înţelegerii dintre guvernele de la Stockholm şi Oslo, Suedia va achiziţiona mai multe vaccinuri din schema de achiziţie a UE, pe care le va revinde Norvegiei.

Norvegia face parte şi din COVAX, schema globală de distribuţie a vaccinurilor împotriva COVID-19 susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), din care fac parte 171 de ţări, inclusiv China, dar fără SUA şi Rusia.

Obiectivele programului OMS sunt să ofere un acces echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19 deopotrivă pentru statele bogate şi cele sărace, să descurajeze o competiţie între ţări pentru obţinerea unor stocuri proprii cât mai mari de vaccin şi să fie vaccinate cu prioritate categoriile de risc în fiecare ţară.

Iniţiativa COVAX mai este gestionată, împreună cu OMS, de alianţa pentru vaccinuri GAVI şi de Coaliţia pentru Inovaţii de Răspuns Epidemic (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Norvegia este un donator atât pentru GAVI, cât şi pentru CEPI, aceasta din urmă având sediul la Oslo.

Adauga un comentariu