Local

A fost demarat proiectul noului Institut de Boli Cardiovasculare din Iași. Primele documentații au prins contur pentru proiectul din comuna Miroslava

Publicat: 27 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A fost demarat proiectul noului Institut de Boli Cardiovasculare din Iași. Primele documentații au prins contur pentru proiectul din comuna Miroslava
Noul Institut de Boli Cardiovasculare din Iași a fost demarat de către conducerea Consiliului Județean, prin semnarea primului contract de inițiere a documentației tehnice

Primii pași pentru noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară Iași. Consiliul Județean și conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare au semnat documentele legate de realizarea studiului de prefezabilitate pentru noua clădire din zona comunei Miroslava

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași a început să prindă contur. Ieri, 26 martie 2021, autoritățile județene au semnat contractul legat de realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru noul obiectiv de investiții ce va fi construit în satul Uricani din comuna Miroslava. Contractul va fi realizat de SC Arc Design SRL Iași, valoarea acestuia fiind de 114.000 lei fără TVA. Durata de prestare a serviciilor este de două luni. CJ a scos la licitație pe sistemul electronic de achiziții publice mai multe contracte legate de noul obiectiv ridicat la marginea municipiului Iași. Proiectul a fost inițiat de Petru Movilă, președintele PMP Iași, alături de prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”. Obiectivul a fost ulterior derulat de către Consiliul Județean (CJ) Iași.

Noul Institut poate fi gata până în 2024

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a detaliat și primii pași ai noului obiectiv ce va fi construit la marginea municipiului. Proiectul ar urma să fie gata până la finalul actualului mandat.

„Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași este proiectul de infrastructură medicală care a avansat cel mai repede. Am făcut un pas important în implementarea proiectului. Am semnat contractul pentru elaborarea studiului de prefezabilitate pentru construirea și dotarea institutului. Acest proiect este foarte important pentru comunitatea medicală ieșeană și mai ales pentru pacienți. Cu cât mai repede vom acționa pentru realizarea documentațiilor tehnice, respectând termenii de livrare, cu atât mai repede vom reuși să oferim ieșenilor și tuturor moldovenilor acest institut care va putea asigura tratamentul pacienților cu boli cardiace”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Finanțare prin PNRR pentru noul Institut de la Miroslava

Șeful CJ Iași a menționat că proiectul va fi derulat și cu ajutorul fondurilor de la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea totală fiind de circa 300 de milioane de euro.

„Suntem dedicați acestui proiect major și îmi doresc aceeași implicare de la toți partenerii cu care vom lucra pe parcursul implementării. Vreau să mulțumesc și Guvernului României pentru faptul că a prins în PNRR construcția acestui spital și sunt convins că într-un timp foarte scurt vom recupera toți acești ani pierduți. La final vom avea, așa cum este firesc, una dintre cele mai moderne unități medicale din țară pe specializarea boli cardiovasculare”, a mai spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Construcție pe termen lung la marginea Iașului

Conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” a explicat și cum s-a ajuns la acest obiectiv ().

„Acest edificiu va deservi aproximativ o treime din populația României. Ne dorim ca acest institut de medicină cardiovasculară să fie un edificiu de talie internațională. Nu ne limităm la edificii locale, pentru că tot ce se construiește acum și ce se va construi în următorii ani va trebui să funcționeze minimum 70-80 de ani sau chiar mai mult. Gândim acest institut regional de medicină cardiovasculară pe o perspectivă foarte îndelungată și de aici și cerințele pentru acest proiect”, a spus Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

Petru Movilă: Este nevoie de un spital nou în Iași

Cel care a inițiat acest obiectiv, Petru Movilă, a evidențiat importanța unui institut regional pentru bolile cardiovasculare pentru toată regiunea Moldovei.

„Este nevoie ca ieșenii și moldovenii să aibă un spital nou, un spital cu aparatură performantă și cu cadre medicale bine pregătite. M-am implicat în acest proiect, iar alături de profesorul Grigore Tinică lucrurile au intrat pe un făgaș normal. În condițiile în care bolile cardiovasculare se află pe primul loc în ceea ce privește decesele, este important ca acest proiect să fie realizat. Este important să avem spitale noi, asta înseamnă investiții în Iași și în Moldova. Infrastructura de sănătate trebuie sprijinită. De prea multe ori politicienii s-au zbătut pentru nimic. Se vorbea despre finanțare totală prin PNRR, iar noi trebuie să ne batem ca Institutul să beneficieze integral de aceste fonduri”, a menționat Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Adauga un comentariu