Astăzi, 7 martie 2025, a fost inaugurat un laborator științific ultramodern la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).
Proiectul a fost posibil datorită unui parteneriat cu firma olandeză Codeless Technology B.V., care a susținut modernizarea laboratorului cu echipamente de ultimă generație. Inițiativa a început în 2024, după ce reprezentanții Codeless au fost impresionați de abilitățile studenților din domeniul economic și au semnat un contract de colaborare cu universitatea.
Noua investiție include calculatoare performante și software de ultimă tehnologie oferite de Codeless, ce vor sprijini activitățile de cercetare și învățământ.
A fost inaugurat laboratorul științific ultramodern de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Decanul FEAA, prof. univ. Teodora Roman, a explicat că laboratorul este destinat studenților la Informatică Economică și va include atât activități curriculare, cât și extracurriculare, sub îndrumarea trainerilor din Codeless. Ea a menționat că acest proiect se bazează pe o colaborare de lungă durată cu firma și că mulți dintre studenți, odată finalizate cursurile, vor avea șansa să fie angajați de companie.
„Laboratorul pe care l-am inaugurat cu firma care a finanţat aceasta investiţie este destinat studenţilor de la specializarea Informatică Economică, care vor desfăşura aici activităţi cu cadrele didactice din planul de învăţământ roman, dar şi activităţi extracurriculare care vor fi desfăşurate de compania Codeless sub îndrumarea trainer-ilor din companie. După finalizarea cursurilor, o parte din studenţi vor fi angajaţi în companie pentru că acest proiect a fost derulat pentru că timp de 15 ani noi am colaborat şi am dat acestei companii angajaţi foarte buni şi au constatat în timp că au studenţi pe care în timp i-au angajat şi sunt absolvenţii noştri, astfel a luat naştere acest proiect prin care au venit să ne întrebe cu ce să ne ajute. Sunt foarte mulţumiţi de pregătirea pe care studenţii noştri o au. Probabil cei mai buni dintre ei care vor satisface criteriile de angajare vor fi angajaţi de companie. Scopul firmei este să aibă cât mai mulţi dintre absolvenţii noştri. De aceea au şi finanţat tehnica de calcul. Proiectul nu înseamnă doar sala, ci toată dotarea cu sisteme informatizate. Deocamdată avem 50 de studenţi care sunt pentru început, având în vedere că abia am demarat proiectul. Noi avem parteneriate încheiate în timp cu multe firme începând cu 2018. Şi acum suntem în discuţii cu mai multe companii din alte industrii care au finanţat la noi destul de multe spaţii”, a adăugat prof. univ. Teodora Roman, decan FEAA.
Ana Zamfira Țurcănașu, studentă în anul 3 la specializarea Informatică Economică, a subliniat că se așteaptă să învețe multe lucruri noi și să se dezvolte pe parcursul activităților din acest club.
„Sunt studentă în anul 3, la specializarea Informatică Economică în cadrul FEAA, UAIC Iaşi, astăzi suntem la clubul de Codeless de low code şi eu sper să învăţ cât mai multe lucruri noi pe care nu le cunosc, să mă dezvolt cât mai mult. Vom face tot felul de activităţi. Acesta este primul curs, nu ştiu foarte bine tot ce urmează să facem”, a spus Ana Zamfira Țurcănașu, studentă FEAA..
Paula Danileț, fosta studentă și actual low code developer, a povestit cum clubul i-a oferit ocazia de a învăța rapid să dezvolte aplicații și cum această experiență i-a deschis drumul spre angajare la Codeless.
„Sunt fosta studentă la Informatică Economică şi actual angajată la Codeless. În cadrul acestui laborator şi club de low code studenţii vor interacţiona cu o platformă de low code şi vor vedea ce înseamnă acest lucru şi le va fi o cale spre viitoarea lor cariera. Vor învăţa cum să dezvolte aplicaţii într-un mod mult mai rapid, decât programarea clasică. Am participat şi eu în cadrul clubului şi aşa am ajuns în companie. A fost un club foarte interesant prin care am învăţat multe lucruri noi pe care facultatea nu le acoperă în acel moment şi le recomand tuturor să încerce pentru că este altceva. Mi se pare că nu suntem văzuţi ca nişte resurse, ci ca parte din companie şi suntem apreciaţi, munca noastră la fel. Recomand din inimă ca fiecare să lucreze pentru o companie străină, e altceva. Aş vrea să le îmbin, sunt cadru didactic asociat la Informatică Economică şi îmi place foarte mult să fac ambele lucruri”, a precizat Paula Danileț, low code developer.
Renovarea completă și modernizarea tehnologică a laboratorului B523 – Codeless a implicat o investiție semnificativă și este o dovadă a colaborării de succes dintre Universitate și Codeless. Echipat cu infrastructură software și hardware de ultimă generație, laboratorul este conceput pentru a pregăti studenții pentru scenarii de afaceri din lumea reală și pentru a-i menține conectați la evoluția rapidă a tehnologiilor digitale.
„Proiectul laboratorului de sisteme integrate a prins viață în anul 2023 în urma vizitei reprezentanților Codeless Technology B.V. și Codeless România la facultatea noastră. Inițiativa a progresat remarcabil datorită implicării și angajamentului activ al tuturor părților interesate. Această colaborare se bazează pe un parteneriat de lungă durată: timp de mai mulți ani, studenții de la specializarea Informatică Economică au beneficiat de sprijinul Codeless prin Low Code Club, transformat acum oficial în Codeless Academy. Această etapă reprezintă nu doar o colaborare continuă, ci și o investiție concretă în educația viitorilor specialiști. Le mulțumim sincer tuturor celor care au contribuit la acest proiect și așteptăm cu nerăbdare să ne începem activitățile împreună!”, a afirmat prof. dr. Daniel Păvăloaia, coordonator implementare proiect FEAA.