Prima pagină » National » A fost realizat primul transplant de plasmă himperimună provenită de la un pacient bolnav de COVID-19
A fost realizat primul transplant de plasmă himperimună provenită de la un pacient bolnav de COVID-19

A fost realizat primul transplant de plasmă himperimună provenită de la un pacient bolnav de COVID-19

20 aug. 2020, 12:25,
George Cristian în National

A fost realizat primul transplant de plasmă hiperimuna provenită de la un pacienr bolnav de COVID-19. S-a întâmplat la Alba Iulia unde o pacientă în vârstă de 59 de ani care a fost infectată cu COVID-19 şi a fost internată în stare gravă la spital a fost beneficiara unui transplant cu plasma hiperimuna. Conform detaliilor apărute în presă, donatorul a trecut prin boala şi s-a imunicat. Au fost transplantate două unităţi de plasmă care fusese obţinute în Moldova, mai exact la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatră Neamţ.

A fost realizat primul transplant de plasmă provenită de la un pacient bolnav de COVID-19

Conform comunicatului de presă emis de oficialităţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia a fost realizat primul transplant de plasmă. Beneficiarul transplantului este o pacientă în vârstă de 59 de ani care se afla în stare critică, la secţia de Terapie Intensivă din cadrul spitalului. Pacientă care a primit două unităţi de plasmă se simte mai bine după transplant, susţin oficialii spitalului:

„La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a fost administrat, cu succes, primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, la o pacientă în stare critică, diagnosticată cu COVID-19, aflată pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. În urma acestei intervenţii medicale, starea de sănătate a pacientei s-a îmbunătăţit”, se menţionează în comunicat. Procedura de tratament s-a desfăşurat sub îndrumarea medicului şef al secţiei ATI, Silviu Tuzeş.

Femeia se afla în stare gravă internată în spitalul din Alba Iulia

Femeia avea o stare de sănătate precară şi avea o saturaţie de oxigen foarte scăzută, având nevoie de intubare şi ventilare mecanică:

„În data de 13 august i s-au administrat două unităţi de plasmă hiperimună, iar în urma acestui tratament pacienta a avut o evoluţie favorabilă, a fost detubată, fără a mai necesita ventilaţie mecanică. Pacienta este cooperantă, respiră singură şi are o evoluţie favorabilă. Starea de sănătate a femeii s-a îmbunătăţit după administrarea tratamentului complex instituit de echipa medicală a secţiei noastre”, a spus, potrivit comunicatului, medicul Silviu Tuzeş.

Pacienta are o stare de sănătate mai bună

Conform aceloraşi declaraţii făcute de autorităţi, starea de sănătate a pacientei s-a ameliorat după transplantul cu plasma realizat la spital. Conform aceloraşi date, transplantul a fost unul în premieră realizat în România. Unităţile de plasma hiperimuna s-au obţinut prin eforturi uriaşe din partea personalului medical din Centrul de Transfuie Sanguina din Piatra Neamţ.

În prezent, ea se află încă pe secţia ATI şi va fi transferată la Boli Infecţioase, dacă evoluţia favorabilă a stării de sănătate se va menţine.

„Aceasta a fost prima transfuzie de plasmă hiperimună, de la un donator care a trecut prin boală şi s-a imunizat, la o pacientă aflată în stare critică, la nivelul judeţului Alba. Cele două unităţi de plasmă hiperimună au fost obţinute, cu eforturi majore, de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatră Neamţ”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`