National

A început pelerinajul de la Mănăstirea Nicula. Autoritățile au anunțat măsuri speciale

Publicat: 12 aug. 2020
A inceput pelerinajul de la Manastirea Nicula. Autoritatile au anuntat masuri organizat masuri speciale
A inceput pelerinajul de la Manastirea Nicula. Autoritatile au anuntat masuri organizat masuri speciale

Că în fiecare an, mii de români sunt așteptați la Mănăstirea Nicula din Județul Cluj, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, să se închine la icoană făcătoare de minuni. Anul acesta, reprezentatii bisericii dar și autoritățile locale au luat măsuri speciale pentru a proteja sănătatea pelerinilor în contextul pandemiei de COVID-19.

Arhiepiscopia Clujului a anunțat programul din perioada pelerinajului

În contextul pandemiei de COVID-19, Arhiepiscopia Clujului împreună cu autoritățile locale au decis un program special. În acest an nu va mai fi organizat tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”. Credincioșii sunt rugati să vină și în zilele premergatoare sărbătorii Adormirii Maicii Domnului pentru a evita o posibilă aglomerare în ultima zi. Începând de azi și până sambatata, toate zile vor fi sărbătorite în mod solemn, prin oficierea Sfintei Liturghii arhieresti de către PS Episcop Macarie al Europei de Nord, PS Episcop Petroniu al Salajului și PS Episcop vicar Benedict Bistriteanul. În ziua praznicului, sâmbătă 15 august 2020, de la ora 9.00, pe altarul de vara, Inaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei împreună cu un sobor de preoți vor săvârși Sfânta Liturghie și va adresa pelerinilor un cuvânt de învățătură.

Autoritățile locale au anunțat reguli stricte cu ocazia pelerinajului de la Mănăstirea Necula

Autoritățile clujene au precizat că este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gură, pentru toți participanții la evenimentul religios. Orice fel de comerț în preajma mănăstirii este interzis. Credincioșii vor putea să să închine la icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la distanță de minumum 1,5 metri. Recipente cu dezinfectanț de mâini vor fi amplasate în zonele unde sunt preconizate aglomerări mari de persoane. Sute de politisti si jandarmi se vor asigura de respectarea tuturor măsurilor de protecție și a distanțării fizice, dar si pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale.

Icoană făcătoare de minuni de la mănăstirea Nicula

Icoană Maicii Domnului a fost pictată de preotul Luca din Iclod în anul 1861. Mănăstirea Nicula a devenit celebra și loc de pelerinaj când, începând cu dată de 15 februarie 1699 și timp de 26 de zile, icoana Fecioarei Maria a început să plângă. Dea lungul timpului, aceasta a fost îngropată în pământ, mai târziu a fost zidită în peretele unei case. Dupa o perioada de timp, icoana a ajuns si la Arhiepiscopia Clujului. In anul 1992 a fost returnată mănăstirii Nicula. Icoană se află într-o biserică ridicată în perioada 1875-1879-1905, în centrul iconostasului sculptat în lemn de tei de Samuil Keresteşiu din Tăşnad la 1938, se arată pe site-ul mănăstirii Nicula.





Adauga un comentariu