Economic Local

A investit 20.000 de euro într-o plantație cu cătină, în Iași, când a văzut că se pot face bani frumoși din agricultură. Producătorul vrea să vândă toată producția în Germania

Publicat: 27 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A investit 20.000 de euro într-o plantație cu cătină în Iași când a văzut că se pot face bani frumoși din agricultură. Producătorul vrea să vândă toată producția în Germania
În ultimii ani a crescut suprafața cu plantații cu cătină, din județul Iași, cei care au investit sute de mii de euro mizând pe faptul că vor obține profituri mari la scurt timp după prima producție, fiind estimat un profit de 5.000 de euro la hectar, la o producție maximă

Una dintre plantațiile cu cătină, din Iași, a fost înființată de un producător care a vrut să-și încerce norocul în afaceri, în agricultură. Ieșeanul a investit 20.000 de euro într-o plantație din comuna Țigănași, pe o suprafață de 5 hectare, iar anul acesta așteaptă prima recoltă. Numărul cultivatorilor de cătină, dar și suprafața cultivată în Iași a crescut în ultimii ani, în județ fiind înregistrate acum aproximativ 60 de hectare cu aceste plantații

Unul dintre producătorii din Iași care a abia a înființat o plantație cu cătină este Ionel Martin. Ieșeanul a decis să investească în agricultură după ce a văzut că produsele din cătină sunt la mare căutare. A investit 20.000 de euro în plantația din comuna Țigănași și speră că în acest an va avea prima producție.

„Vom vedea cât vom scoate de pe cele 5 hectare cultivate cu cătină. Anul trecut a fost dificil pentru că a fost secetă, ne-am descurcat greu cu irigațiile, a fost cât pe ce să pierdem toată plantația însă cu ajutorul specialiștilor am reușit să o punem pe picioare, iar anul acesta așteptăm cu nerăbdare să vedem roadele muncii. E o afacere de familie. Am investit banii din curiozitate și pentru că am văzut că tot mai multe persoane caută produse naturale, sănătoase, de calitate. Banii îi aveam de ceva timp pentru că noi mai avem o afacere care ne-a mers bine, chiar dacă a fost pandemie, și de-a lungul anilor am reușit să economisim ceva bani. Cu împrumuturi de la rude și cu banii noștri am înființat plantația”, povestește Ionel Martin.

Un producător din Iași a investit 20.000 de euro într-o plantație cu cătină pe o suprafață de 5 hectare

Numărul persoanelor care vor să investească într-o astfel de afacere a crescut în ultimii ani atât în Iași, dar și în restul țării. Cei care cheltuie banii cu astfel de plantații mizează pe faptul că pot obține rapid profituri din vânzarea fructelor, ca atare, sau din comercializarea produselor obținute din cătină.

„La noi în țară nu prea există piață de desfacere. Putem vinde în magazine sau poate direct clientului, însă este mai greu. De aceea vrem să vindem prin intermediul Asociației Cultivatorilor de Cătină din România. Toată producția ajunge la export și astfel nu ne facem griji în privința pieței de desfacere”, mai spune Ionel Martin.

Unul dintre ieșenii care vând toată producția în acest mod este Andrei Rotariu, unul dintre producătorii din Iași care a investit 1,5 milioane de lei în afacerea din Pașcani. Costurile cu înființarea plantației, dar și cele care presupun lucrările specifice, forța de muncă, pot fi amortizate în numai câțiva ani de la demararea afacerii. Specialiștii consideră că investiția într-o plantație cu acest tip de cultură este o afacere pe termen lung, cu o durată de viață de 25 de ani. Într-un hectar se investesc în jur de 3.000 de euro, iar materialul săditor poate fi adus atât din țară, cât și din străinătate. Majoritatea celor care au cătină în Iași au ales material săditor românesc. De asemenea, sunt necesare două coase anuale, iar recoltatul se face în luna august.

Profitul la un hectar de cătină poate ajunge la 5.000 de euro dacă producția este de minimum 4 tone

Boabele de cătină se pot vinde cu 7-10 lei kilogramul, iar cei mai mulți producători care au suprafețe însemnate cu aceste fructe le vând proaspete. Sunt însă și producători care reușesc să comercializeze cătina și sub formă de siropuri. Cătina este cunoscută pentru beneficiile sale, unul dintre acestea fiind cantitatea de 10 ori mai mare de vitamina C față de citrice. Cătina este originară din Asia Centrală și are proprietăți terapeutice. Fructele sunt utilizate în industria alimentară, farmacie și silvicultură. Cel mai valoros este uleiul obținut din fructele de cătină, căutat în industria alimentară, cosmetică, farma, care poate ajunge și la 250 de euro, jumătate de litru.

Toate aceste proprietăți au determinat producătorii să își încerce norocul în afaceri și să investească în astfel de plantații. Astfel, suprafața cultivată în Iași s-a dublat în ultimii 3 ani, fiind înregistrate aproximativ 60 de hectare cu cătină, o parte dintre acestea fiind culturi ecologice. Cele mai mari suprafețe cultivate cu cătină sunt în zona Lețcani, Pașcani, Cristești și Popricani, în unele comune fiind plantate și 15 hectare cu cătină. De asemenea, suprafață cu culturi ecologice a crescut în Iași în ultimii ani, inclusiv cu cătină ecologică, fiind înregistrate 220.000 de hectare cu plantații ecologice, la Direcția Agricolă Iași. Cei care vor să devină producători ecologici mai pot depune documentele la Direcția Agricolă.

Adauga un comentariu