Eveniment-Social

A IV-a ediție a concursului de vinuri spumante la USV Iași, singura competiție de acest gen din România! Profesorul Valeriu Cotea: „Pentru toți e important, atât pentru producători, cât și pentru consumatori

Publicat: 29 nov. 2022
A IV-a ediție a concursului de vinuri spumante la USV Iași singura competiție de acest gen din România Profesorul Valeriu Cotea Pentru toți e important atât pentru producători cât și pentru consumatori
Concursul Național de vinuri spumante este la ediția a IV-a

A IV-a ediție a concursului de vinuri spumante la USV Iași a avut loc luni, 28 noiembrie 2022. Profesorul Valeriu Cotea spune că acest concurs este important atât pentru consumatori, cât și pentru producători deoarece urmează perioada sărbătorilor, când acestea vor fi foarte cumpărate. Cintia Colibaba, șef lucrări la USV Iași, spune că la jurizare sunt luate în calcul: partea vizuală, olfactivă și gustativă a produsului și a apoi se face o evaluare totală

Concursul Național de vinuri spumante este la ediția a IV-a. De asemenea, la ediţia din acest an, evaluarea probelor va avea loc simultan la Iaşi şi Bucureşti, din comisie făcând parte oenologi, degustători ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România), dar şi cadre didactice de specialitate ale USV (Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi). Au fost propuse jurizării vinuri spumante de la majoritatea producătorilor români, unele fiind recent apărute pe piață, altele care vor au fost lansate special cu această ocazie.

maini ce toarna vin in pahar
Concursul de vinuri spumante de anul acesta are un sistem nou de punctaj, astfel încât se experimentează și alte fișe de jurizare cu părți pozitive și negative

A IV-a ediție a concursului de vinuri spumante la USV Iași! Rezultatele sunt foarte importante

juriu concurs vinuri spumante
Au fost propuse jurizării vinuri spumante de la majoritatea producătorilor români, unele fiind recent apărute pe piață, altele care vor au fost lansate special cu această ocazie

Concursul de vinuri spumante de anul acesta are un sistem nou de punctaj, astfel încât se experimentează și alte fișe de jurizare cu părți pozitive și negative.

Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files. GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni sub dărâmături
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni...

Prof. univ. dr. ing. Valeriu Cotea de la USV Iași declară pentru reporterii BZI că acest concurs este important atât pentru producători, cât și pentru consumatorii de vinuri.

„Pentru toți e important, și pentru producători, și pentru consumatori. Pentru producători urmează perioada când spumantele o să fie la putere pentru că urmează atâtea sărbători. Producătorii vor vedea care este locul lor în ierarhia producătorilor și în ierarhia produselor. Sunt în jur de 50 de spumante care sunt jurizate, vreo 20 și ceva de producători care au trimis vinuri, astfel vor putea să-și vadă locul în ierarhie”, spune prof. univ. dr. ing Valeriu Cotea.

Juratul Valeriu Cotea spune, de asemenea, că în acest concurs este nevoie de rigurozitate și profesionalism.

Lumea poate să fie mai conștientă «vinul acesta a luat un premiu, îl gust și eu să văd cu ce diferă față de celelalte». De aceea trebuie rigurozitate și profesonalism. Sigur că toate vinurile pornesc de la 100 de puncte, toate vinurile sunt bune, mai mult sau mai puțin. Având punctajul acesta de 100 de puncte, le poți ierarhiza, începând de la cele mai mari, la cele mai mici”, declară prof. univ. dr. ing. Valeriu Cotea de la USV Iași.

 juriu concurs vinuri
Șampania și vinurile spumante se potrivesc în multe alte momente din viață, nu este doar o băutură de ceva festiv

Vinurile spumante și șampaniile, produse de lux

juriu concurs vinuri
Rezultatele acestui concurs vor fi foarte importante pentru producătorii acestor produse

Șampania și vinurile spumante se potrivesc în multe alte momente din viață, nu este doar o băutură de ceva festiv. Rezultatele acestui concurs vor fi foarte importante pentru producătorii acestor produse, acestor spumante pentru că în funcție de ele, ei o să poată să-și dea seama de nivelul spumantelor pe piața României și cum sunt ele percepute de un juriu specialist.

„Pentru că se întâmplă an de an, ei pot să-și formeze o bază de date în care să-și dea seama cum sunt percepute periodic produsele lor și drept urmare, poate fi considerată o primă cărămidă în a promova produsele spumante și pe piața internațională. Avem 45 de probe, nu sunt 45 de producători, producători din toate zonele viticole ale României și care diferă din punct de vedere al tehnologiei, din punct de vedere al anului de producere, soiurile din care vor fi obținute”, declară Cintia Colibaba, șef lucrări la USV Iași.

Cintia Colibaba, șef lucrări la USV Iași declară pentru reporterii BZI că la jurizare sunt luate în calcul partea vizuală, olfactivă, gustativă a produsului și a apoi o evaluare totală.

A IV-a ediție a concursului de vinuri spumante la USV Iași a avut loc luni, 28 noiembrie 2022 în care vinurile au fost jurizate de specialiști în domeniu.
Adauga un comentariu