Scena artistica din Romania

A murit actriţa Oana Ştefănescu. Doliu pe scena teatrului românesc

Publicat: 24 ian. 2021
Oana Stefanescu porter doliu
Actrita Oana Stefanescu a murit pe 23 ianuarie 2021

Veste cruntă pentru teatrul romanesc după ce conducerea Teatrului Odeon a anunţat fapul ca actriţa Oana Ştefănescu a murit. Artista s-a stins din viaţă în seara de 23 ianuarie 2021 având în spate o activitate de peste 30 de ani.

Vestea morţii sale a cutermurat scena artistică din România.

Actriţa Oana Ştefănescu a murit

Conducerea Teatrului Odeon a remis un comunicat de presă în care a anunţat tragică veste. Reamintim ca mai multi artisti au purtat un scandal deschis cu Teatrul Odeon.

„Oana Ştefănescu, actriţă a Teatrului Odeon de peste 30 de ani, a plecat dintre noi în seara de 23 ianuarie 2021, lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, dar mai ales imaginea unui om bun şi discret, până în ultima clipă a vieţii sale”, se arată în comunicat.

La Odeon a lucrat cu regizori Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Răzvan Mazilu, iar cea mai recentă premieră a fost pe 20 decembrie 2019, spectacolul „Persona” de Ingmar Bergman, regia Radu Nica.

Actriţa Oana Ştefănescu avea în pregătire musical-ul „Cabaret” de Joe Masteroff, muzica de John Kander, versuri de Fred Ebb, regia, coregrafia şi costumele, Răzvan Mazilu, în care juca alături de soţul ei, actorul Ionel Mihăilescu.

Cine a fost Oana Ştefănescu

Oana Ştefănescu, născută pe 19 noiembrie 1960, era absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” la clasa profesorului Octavian Cotescu. A debutat pe scena Odeonului în spectacolul „Mincinosul” de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur (data premierei: 11 octombrie 1991).

De-a lungul anilor a obţinut mai multe premii: Premiul de debut pentru rolul Floricică în spectacolul „Este ciudat” (1987), Premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Anne în filmul „Căţărarea” la Festivalul Tinerilor Creatori de Film, Bucureşti (1987), premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Irina din spectacolul „Matcă” (1988), premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana în filmul „Înnebunesc şi-mi pare rău” – Premiul UCIN (1993), premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Antigona, în piesă cu acelaşi nume (1996), premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana Alcoforado din spectacolul „Scrisorile călugăriţei portugheze” (1997), cu Teatrul Tineretului din Piatră Neamţ, premiul pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2015.

Acestora li se adaugă Premiul de excelenţă pentru întreaga echipă de actori pentru spectacolul „…au pus cătuşe florilor” (regia Alexander Hausvater), la Gală UNITER 1992.

Oana Ştefănescu a murit pe 23 ianuarie 2021.

Cea mai recentă apariţie a Oanei Ştefănescu a fost în cadrul emisiunii moderate de actriţa Rodica Mandache, Dialoguri teatrale @ODEON, difuzată online pe 17 noiembrie 2020.

Criticul de artă Ruxandra Garofeanu a murit la inceputul acestui an

Criticul de arta Ruxandra Garofeanu a murit la vârsta de 76 de ani după ce a dus o luptă grea cu boala. Într-un mesaj pe Facebook, Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, şi-a exprimat condoleanţele.

„Dumnezeu s-o odihnească pe Ruxandra Garofeanu! S-a prăpădit azi noapte, după o suferinţă foarte grea, de multe luni de zile. Şi mai devreme, Ruxandra alesese să ignore boala. Cochetă, cum a fost, întotdeauna, pur şi simplu, nu dorea să lase gândurile negre să îi acapareze existenţa. Veşnic curioasă, era o encicopedie a artei contemporane româneşti şi o autoritate recunoscută pentru piaţa de artă. Ne va lipsi”.

Adauga un comentariu