National

A murit Ioan Berci, unul dintre cei mai cunoscuți taragotiști din nord-vestul țării

Publicat: 16 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A murit Ioan Berci unul dintre cei mai cunoscuți taragotiști din nord-vestul țării
A murit Ioan Berci, unul dintre cei mai cunoscuți taragotiști din nord-vestul țării

Doliu în lumea folclorică din țară. A murit Ioan Berci, unul dintre cei mai cunoscuți taragotiști din nord-vestul țării. Artistul a pierdul lupta cu viața la doar 54 de ani.

Ioan Berci era profesor de oboi și taragot la Colegiul de Muzica „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca. Pe rețelele de socializare curg mesajele de condoleanțe.

A murit Ioan Berci

În ultima perioada, țara noastră a pierdut tot mai mulți artiști și persoane cunoscute, care au lăsat în spatele lor o întreagă creație culturală care va rămâne în amintirea tuturor. Ioan Berci a fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști din țara noastră. Marele profesor și interpret de oboi și taragot a plecat dintre noi la vârsta de 54 de ani, însă cauzele decesului nu sunt cunoscute încă. Data de 14 aprilie va rămâne în amintirea tuturor, pentru că atunci s-a mai stins încă o stea a muzicii românești.

Anunțul dureros a fost făcut de fiica lui Dumitru Fărcaș pe contul de Facebook al Asociației Culturale Dumitru Fărcaș. Femeia a rememorat cele mai frumoase amintiri pe care le-a trăit alături de marele artist și a adus în atenția tuturor cât de bun și omenos a fost artistul și profesorul iubit de toată lumea.

Andreea Fărcaș a mărturisit că pierderea lui Ioan Berci este una mare și că plecarea fiecărui artist lasă țara mai săracă. Ea speră că regretatul Ioan Berci îi vă transmite salutări tatălui său și îi vă spune ce s-a mai întâmplat de când el a plecat dintre noi. Andreea a transmis condoleanțe familiei îndoliate.

„Plânge Cerul după tine, Nelu, dragă Ioan Berci. Cuvintele-s de prisos… Ne-ai lăsat muți… Alaltăieri când am stat la o poveste nici nu mi-am putut imagina că azi îți voi spune…”să-ți fie țărâna ușoară”. Ne știam de-o „viață”, de când eram elevi la Liceul de Muzică… îmi trec prin minte atâtea amintiri…Ai călcat pe „urmele” lui tata, și-ai făcut-o cu atâta dăruință, demnitate și respect pentru aceasta profesie. Ai fost un Om minunat. Un model de omenie, bun simț ș-o mândrie pentru satul în care te-ai născut, Groși. Drum lin, prieten drag, salută-l pe tata, de-aici de pe pământ… Să vă fie țărâna ușoară… Fără voi suntem mai săraci… Sincere condoleanțe întregii familii și Groșului, care azi a pierdut unul dintre oamenii care i-au făcut cinste”, a scris Andreea Fărcașa, „Andrușcă”, fiica regretatului Dumitru Fărcaș pe contul de Facebook al Asociației Culturale Dumitru Fărcaș.

Zeci de mesaje de condoleanțe

Un mesaj trist de condoleanțe în care își exprima regretul față de trecerea la cele sfinte a artistului a transmis și Parohia Ortodoxă Mănăstireni.

„Cu durere în suflet și un regret profund, astăzi ne despărțim de cel care a fost Ioan Berci, un om de cultură, un muzician de excepție, un taragotist extraordinar, un profesor devotat, un bun creștin, un soț și tată exemplar. Atenția noastră se îndreaptă spre familia îndoliată, adresându-le sincere condoleanțe! Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace și liniște!”, a transmis Parohia Ortodoxă Mănăstireni, potrivit directmm.ro.

„Mult prea devreme ne-a părăsit marele maestru Ioan Berci veșnică pomenire! Un om și artist desăvârșit Condoleanțe familiei!”, a notat Vlăduța Lupău.

„Ziua de 14 aprilie 2021 va rămâne în memoria colectivă a comunitățîi groșene că o zi tristă în care ne despărțim vremelnic de un artist de excepție și de un OM de o înaltă ținută intelectuală și spirituală, Ioan Berci. În numele meu personal, al Consiliului Parohial Groși, precum și al consătenilor din Groșiul natal, transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească, în pace”, a scris părintele Claudiu Pop. Ne alăturăm și noi lor și spunem Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace pe Ioan Berci!

Ioan Berci s-a născut în Groși. Marele artist a fost profesor, dar și membru al colectivului profesoral al CMST. El a consacrat o mulțime de tineri și i-a adus pe calea cea dreaptă în ceea ce privește muzica și i-a transformat în adevărați oboişti care duc mai departe renumele şcolii.

Adauga un comentariu