Actualitate

A murit Ion Mihai Pacepa, unul dintre cei mai importanţi spioni români! Avea COVID-19

Publicat: 16 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A murit Ion Mihai Pacepa unul dintre cei mai importanţi spioni români Avea COVID-19
Ion Mihai Pacepa a murit fiind infectat cu COVID-19

Veşti triste pentru cei care l-au cunoscut pe Ion Mihai Pacepa. Acesta a murit în urma unei infectări cu COVID-19. Tristul anunţ a fost făcu de Vladimir Tismăneanu, un prieten de-al acestuia.

Ion Mihai Pacepa a fost unul dintre cei mai mari spioni români dar şi din Europa dinainte de 1989. A fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe a României dar şi consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu.

Ion Mihai Pacepa a murit infectat cu COVID-19

Ion Mihai Pacepa, fost spion român şi unul dintre apropriaţii lui Nicolae Ceauşescu a murit la vârsta de 92 de ani din cauza COVID-19. Anunţul trecerii la cele veşnice a venit de la un cunoscut. Vladimir Tismăneanu a postat pe pagină lui de Facebook faptul că, cel mai mare spion român a decedat

”Aflu că a murit Ion Mihai Pacepa. Oricum l-am privi şi judeca, cartea sa “Orizonturi roşii” a contribuit la demascarea Marii Minciuni. După ruptura cu dictatura pe care o servise, a devenit un adversar ireconciliabil al comunismului. Securiştii îl urau de moarte, l-au considerat trădător. În realitate, ei trădau suveranitatea poporului. Nu ne-am întâlnit niciodată fata în faţă. Am vorbit zeci de ore la telefon. Avea o admirabilă linişte interioară. Era împăcat cu sine. Ştia că păcătuise, se căise. Sincer şi necruţător cu sine. Aşa va rămâne în amintirea mea.”, scrie Vladimir Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.

Cine a fost Ion Mihai Pacepa

Din fosta Securitate, el era cel mai controversat ofiţer superior, iar de la Revoluţie încoace, presa a scris despre el foarte mult. Unii îl lauda pentru anticomunismul sau şi lovitură dată lui Ceauşescu, alţii, în schimb, spun că Pacepa ar fi contribuit şi la lichidarea fizică a unui număr destul de mare de spioni ai Securităţii în vest prin deconspirarea lor, dar sursele nu sunt verificate până în ziua de azi.

În apărarea sa, Pacepa povesteşte că a părăsit ţara din cauză că Ceauşescu i-ar fi cerut asasinarea lui Noel Bernard, directorul secţiei române a postului de radio Europa Liberă şi că, deşi a comis fapte reprobabile, ca orice securist, nu a fost implicat în omoruri.

Controverse în jurul lui Ion Mihai Pacepa

După 1989, s-au scris multe despre generalul fugit. Este greu de distins însă mitul de realitate, pentru că multe din declaraţiile sale sunt puse sub semnul întrebării. De pildă, o poveste legată de participarea, ca spion pentru România, la furtul motorului tancului Leopard, o invenţie de ultimă oră, cu o tehnologie mult râvnita de armată.

În ţară a ajuns un motor de tanc, însă specialiştii armatei au descoperit un model depăşit, care nu mai prezenta interes şi pentru care Pacepa plătise deja 500.000 de mărci germane, o sumă enormă. De numele generalului sunt legate mai multe operaţiuni ale spionajului românesc, considerate insuccese, în primul rând de către anchetatorii fugii din 1978.

Adauga un comentariu