International

A murit un regizor cunoscut și apreciat în întreaga lume. A lăsat în urmă o serie de filme

Publicat: 25 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A murit un regizor cunoscut și apreciat în întreaga lume. A lăsat în urmă o serie de filme
A murit un regizor cunoscut și apreciat în întreaga lume. A lăsat în urmă o serie de filme

Cineastul Laurent Cantet a murit la vârsta de 63 de ani, a anunţat joi Libération, agentul său confirmând vestea. Câştigător al premiului Palme d’Or în 2008 cu „Entre les murs”, el a lăsat în urmă o serie de filme, inclusiv primul său lungmetraj, „Ressources humaines”, foarte apreciat, care a primit un premiu César în 2001.

„A murit în această dimineaţă la Paris, în urma unei boli”, a declarat agentul său, Isabelle de la Patellière.

Laurent Cantet a devenit o legendă la Cannes în 2008

Regizorul în vârstă de 63 de ani, care a realizat nouă lungmetraje, lucra la un proiect cinematografic intitulat „The Apprentice”, care urma să fie lansat în 2025. Regizor discret, cu o puternică conştiinţă socială, Laurent Cantet a devenit o legendă la Cannes în 2008, când a câştigat Palme d’Or pentru „Entre les murs”, preşedintele juriului, Sean Penn, subliniind că premiul a fost acordat în unanimitate.

Jumătate documentar, jumătate ficţiune, acest film, cu un buget de 2,4 milioane de euro, prezintă un profesor francez, François Bégaudeau (autorul romanului pe care se bazează), şi elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, provenind din medii geografice şi sociale foarte diverse, într-un liceu parizian.

Festivalul de Film de la Cannes a reacţionat imediat joi, salutând memoria unui „umanist neobosit, care a căutat lumina în ciuda violenţei sociale, care a găsit speranţa în ciuda durităţii realităţii”. Un cineast şi scenarist „a cărui operă coerentă şi umanistă este materialul unui cinematograf sensibil, pe piele şi cu conştiinţă socială”, a adăugat festivalul. Şi pentru „Entre les murs”, un film „de un naturalism deconcertant”.

Laurent Cantet s-a făcut remarcat cu două dintre scurtmetrajele sale

Laurent Cantet a absolvit, în 1986, prestigioasa şcoală de cinema La Femis. S-a făcut remarcat cu două dintre scurtmetrajele sale în care a abordat temele lui preferate: conflictul dintre clasele sociale, în „Tous à la manif”(1995, recompensat cu premiul Jean-Vigo) şi relaţiile familiale, în „Jeux de plage” (1995).
„Ressources humaines” (1999) reprezintă debutul său în lungmetraj, care a primit două premii Cesar – pentru debut şi tânără speranţă (actorul Jalil Lespert). A urmat „L’Emploi du temps”, premiat la Festivalul de la Veneţia în 2001, şi „Vers le sud” (2005), în care joacă Charlotte Rampling.

Laurent Cantet a regizat apoi adaptarea după romanul „Foxfire: Confessions of a Girl Gang” al lui Joyce Carol Oates, iar în 2014 a filmat la Havana „Retour à Ithaque”. Trei ani mai târziu, a fost selecţionat în competiţia Un Certain Regard cu filmul „L’Atelier”, scris împreună cu Capillo, care o are în rol principal pe Marina Foïs.
Laurent Cantet a colaborat mult cu Robin Campillo („120 battements par minute”), care i-a fost monteur înainte de a trece la regie.

Cineastul a fost unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei de anul acesta a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, în 2017.

Adauga un comentariu