Titlurile zilei

A plecat pentru ultima dată din sala de judecată! Una dintre cele mai iubite judecătoare din Iași s-a stins măcinată de boală: „S-ajungi în loc cu tihnă și lumină, să ți se ierte orice vină!”

Publicat: 19 mai 2021
Judecătorul Alice Mihaela Cașcaval și sediul noului Palat de Justiție din Iași
Colegii din cadrul Tribunalului Iași deplâng pierderea judecătorului Alice Mihaela Cașcaval, după o lungă luptă cu o afecțiune gravă

Un magistrat din Iași a plecat recent dintre noi. Judecătorul Alice Mihaela Cașcaval a decedat în urmă cu două zile, după o lungă luptă cu o boală grea. Colegii din cadrul Tribunalului Iași deplâng pierderea acesteia. „Pentru anii în care a fost alături de noi, împărțind din optimismul și bucuria de a trăi, noi, colegii, îi aducem un ultim omagiu”, spun aceștia

Justiția ieșeană este în doliu! Un magistrat a plecat dintre noi după o lungă luptă cu boala! Colegii din cadrul Tribunalului Iași deplâng pierderea judecătorului Alice Mihaela Cașcaval.
Din păcate, moartea nu ocolește pe nimeni! În urmă cu două zile, magistratul Alice Mihaela Cașcaval a decedat, din cauza unei afecțiuni grave de care suferea. Judecătorul din cadrul Tribunalului Iași avea doar 47 de ani.

Cine a fost judecătorul ieșean Alice Mihaela Cașcaval

Magistratul Alice Mihaela Cașcaval s-a născut în comuna ieșeană Bivolari, în 1973. De altfel, în urmă cu câteva săptămâni, aceasta își sărbătorise ziua de naștere. Alice Cașcaval a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași – promoția 1995. În perioada 1 noiembrie 1995 – 23 noiembrie 1997, aceasta a fost numită judecător stagiar, în cadrul Judecătoriei Brăila. De altfel, în perioada 24 noiembrie 1997 – 30 aprilie 2000, Alice Cașcaval a fost numită judecător definitiv Judecătoria Brăila. Mai apoi, în perioada 1 mai 2000 – 30 septembrie 2002, aceasta a fost transferată la Judecătoria Iași. În prima zi a lunii octombrie 2002, Alice Mihaela Cașcaval a fost promovată la Tribunalul Iași. Aceasta și-a desfășurat activitatea în cadrul Secției I Civilă. Alice Cașcaval nu a avut copii, dar a iubit animăluțele. A fost căsătorită cu un medic stomatolog. Potrivit celor apropiați, Alice Cașcaval s-a luptat cu cancerul încă din anul 2018, sperând întotdeauna că îl va învinge, că se va face bine și va reveni să împartă dreptatea.

Colegii judecătorului, îndurerați de pierdere

Vestea că Alice Mihaela Cașcaval a decedat a picat ca o lovitură atât pentru colegii din cadrul Tribunalului Iași, cât și pentru cei de la alte instanțe din județ. Colegii spun că ieșeanca era o femeie deosebită, cu un caracter impecabil, un om în adevăratul sens al cuvântului. Magistrații din cadrul Tribunalului și-au exprimat, de altfel, durerea cu privire la pierderea Mihaelei Cașcaval, poate mult prea devreme.

„Colectivul Tribunalului Iași își exprimă profundul regret pentru încetarea din viață, după o grea și îndelungată suferință, a doamnei judecător Alice Mihaela Cașcaval (fostă Chirilă, fostă Bejenariu). Pentru anii în care a fost alături de noi, împărțind din optimismul și bucuria de a trăi, noi, colegii, îi aducem un ultim omagiu. Odihnește-te în pace, colegă dragă! Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să o odihnească!”, au precizat reprezentanții Tribunalului Iași.

Slujba de înmormântare va avea loc mâine, de la ora 11:00, înhumarea urmând a fi în Cimitirul „Sfinții Petru și Pavel”, din Iași.

„Alice era un suflet senin și frumos!”

Colegii judecătorului Alice Mihaela Cașcaval au numai cuvinte frumoase la adresa acesteia. De altfel, judecătorul Oana Damian, vicepreședintele Tribunalului Iași, a declarat ieri că aceasta a fost în primul rând un om care însenina viețile celor din jurul ei.

„Alice, înainte de toate, era mai mult un suflet senin și frumos. Rar poți întâlni un om care să răspândească doar stare de bine, liniște, iubire, înțelegere! A iubit viața, a iubit oamenii, a iubit natura și toate ființele. Iubea să dăruiască, să ajute, să-ți spună o vorbă bună, să te sprijine, să te asculte, să te înțeleagă. Optimismul acesteia te cucerea. Firea ei veselă te cucerea, răspândea doar bucurie. Ca judecător, dincolo de litera legii, vedea și spiritul acesteia, un profesionist desăvârșit, de o înaltă ținută morală. Își făcea meseria cu pasiune și entuziasm. A fost o colegă minunată, unică și specială. Ochii ei albaștri și strălucitori, râsul molipsitor vor fi prezente mereu în amintirea noastră.

A fost de un altruism și o dorință de a-și ajuta semenii aș spune excesive, dar în sensul bun al cuvântului, pentru că, chiar și acum, în ultima perioadă a vieții, când deja boala câștiga din ce în ce mai mult teren, ne suna pentru a ne povesti despre diferite cazuri sociale, să încercăm să ajutăm familii cu copii bolnavi, fetițe aflate în centre de plasament… Dorința acesteia de a face bine și de a ajuta o făceau, poate, să uite de durerea ei, să privească înainte și să lupte. Sincer vă spun, acum, îmi este foarte greu să vorbesc despre ființa minunată care este Alice”, a spus ieri Oana Damian.

Un poem sfâșietor pentru cea care a fost Alice Cașcaval

La final, vicepreședintele Tribunalului Iași, Oana Damian, i-a dedicat și un poem celei cu care a fost colegă și la Judecătorie, Alice Mihaela Cașcaval:

„Dragă Alice,
Noi ne rugăm ca lungu-ți drum prin Necuprins,
Către al Maicii Domnului cămin,
Să-ți fie presărat cu flori și nins
Cu liniște și pace, fără chin.

S-ajungi în loc cu tihnă și lumină,
Întins pe pajiști cu verdeață,
Să ți se ierte orice vină,
Orice oftat din scurta-ți viață.

Iar tu, de undeva, din largul cer,
Unde e soare, nu noroi
Și totul este veșnic, nimic nu-i efemer,
Întoarce-ți dulcea față către noi.

Vom ști că minunații ochi albaștri,
Ce străluceau în zâmbet cald,
Au devenit doi veșnici aștri,
Ce vor veghea de-acolo, din Înalt.”
Comentarii
  • Cine a trecut prin salile de judecata, cine a cunoscut cum se aplica legea, dupa bunul plac al magistratului, caruia I a fost distrus destinul pentru a asa a dorit un judecator, intelege ca acesti oameni, magistratii, sunt blestemati. Blestem ce de duce spre familia lor. Foarte rar , progeniturile, reusesc. In genearl sunt ratati. Ignora existenta divinitatii si in fata mortii dedicam poeme. Sa fim seriosi.

  • Nu magistratii sunt blestemati CI SISTEMUL LEGILE care le asigura cadrul sa se desfasoare. Romani indolenti care accepta si li se pare normal ca niste incompetenti cu puteri de Dzeu sa distruga vietile oamenilor. Vai si amar de sorta unuia ce ajunge la mana deciziilor nimicurilor astea SUPRAPLATITE SUPRAPROTEJATE CARE DAU DECIZII FARA NICI O NOIMA NICI O ACOPERIRE. Tara bananiera raiul coruptilor desfranatilor securistilor la ordin UE. Rusine

  • Sictir judecatorilor si magistratilor. Toti o apa si un pamint. I se trage de la sentintele cu suspendare date soferilor care au omorit oameni nevinovati!!!

Adauga un comentariu