Un magazin de antichități din Iași atrage atenția pasionaților de obiecte de colecție și investitorilor în piese de valoare. Situat într-o zonă accesibilă, acest magazin oferă o gamă variată de produse, de la bijuterii și obiecte de artă, până la monede, bancnote și mobilier de epocă.
Și-a deschis din pasiune primul său magazin de antichități în Iași, în anul 2011: „Când îți place ceea ce faci, nimic nu e greu”
Vili Ciobanu este administratorul magazinului Consignație-Antichități din Iași. Povestea acestuia a început în anul 1973, de când era doar un copil. Vili Ciobanu are 61 de ani și reușește să își mențină propria afacere, deschisă în anul 2011.
„Totul a început în 1973, când prietenul tatălui meu mi-a dat niște monede, adică mi-a dat din banii lui vechi și mi-a zis să fac colecție. Atunci mi-a dat «virusul», așa cum îl numesc eu, și de atunci, nu am mai scăpat de el. În decursul timpului am tot colecționat. Au fost, mai apoi, pachete de țigări, cutii de chibrituri, nasturi, șervețele, lame de bărbierit, insigne, cam tot ceea ce se putea colecționa și din care se putea scoate și bănuți. Când se construiau blocurile alea vechi în Ciurchi, căutam în șanțuri, alături de muncitori, căutam cioburi de oale, asta prin 1968-1969. Am fost crescut de arheologii Iașului, am fost copil de șantier, crescut și educat în stilul ăsta, în maniera asta. Prima țară străină în care eu am mers și am luat primul obiect este Moscova, am fost pentru bijuteriile de argint, în anul 1984. Se organizau excursii de grup, cu pașaport colectiv, pe atunci erai restricționat, nu aveai cum să mergi oriunde vrei tu, dar pasiunea mea m-a împins să merg și să fac tot posibilul să obțin acele lucruri de valoare. Acum, nu știu ce o să fac cu magazinul. Mi-am pus întrebarea, dar nu am găsit un răspuns. Eu sper să găsesc pe cineva care să preia magazinul, când o să ies eu la pensie”, a declarat Vili Ciobanu, administrator magazin Consignație-Antichități.
Locul unde toate obiectele sunt unicate: „Tot ce se vede în magazin este original, unic”
La o primă vedere, magazinul poate părea doar un loc unde se vând obiecte vechi, însă pentru cei care îi trec pragul devine rapid un spațiu al poveștilor. Printre cele mai valoroase obiecte descoperite aici se numără ceasuri de colecție, fie că sunt ceasuri de masă, ceasuri de buzunar sau ceasuri de perete, bijuterii vintage, lănțișoare delicate, broșe cu pietre semiprețioase și inele, mobilier de epocă, mese din lemn masiv, scaune sculptate manual și dulapuri cu ornamente artizanale, tablouri și gravuri, unele dintre ele, pictate de artiști anonimi, altele, semnate de maeștri, și obiecte decorative din porțelan și argint, farfurii pictate manual, sfeșnice aurite și statuete delicate completează colecția impresionantă a magazinului, dar, cu toate astea, există și obiecte cu valoare semnificativă, care nu pot fi cumpărate.
„Cel mai de preț obiect din magazin sunt eu, făcând abstracție de faptul că nu sunt un obiect, sunt o persoană, dar ceea ce am în cap este vizibil în magazin. Totuși, ca să zic așa, am două obiecte care nu sunt de vânzare. Un tablou cu o poveste intuitivă în spate, este un tablou din argint, lucrat manual, probabil în secolul XVI, din anul 1500 și ceva, reprezintă lupta de la Orleans, Ioana d’Arc, este o piesă de excepție care ar face cinste oricărui muzeu de pe plan european, nu național. Pe lângă acest tablou, mai este o lucrare a lui Eugen Ștefan Boușcă, «Răstignirea», provine din sursă sigură. Pe lângă aceste două obiecte pe care nu le vând, vă spun sincer, toate obiectele din magazin sunt unicate, vă pot da un exemplu, este reproducerea oficială după o cupă romană de ospăț, semnată. Pentru mine, termenul de bijuterie este ceva elaborat. Tot ce se vede în magazin este original, unic. Unii au suspiciuni, dar tot ce este aici este credibil. Nu am avut niciodată probleme cu magazinul, eu mizez, în primul rând, pe faptul că sunt respectat și asta se confirmă de-a lungul timpului. Am pornit de jos tare. Am ajuns unde sunt datorită cunoștințelor pe care le-am dobândit în timp, fără studii academice”, a adăugat Vili Ciobanu, administartor magazin Consignație-Antichități.
Dacă te afli în zonă și vrei să descoperi un colț de istorie autentică, acest magazin merită cu siguranță o vizită. Nu știi niciodată ce comoară ascunsă ai putea găsi aici, la magazinul de antichități din Iași, gata să îți îmbogățească casa sau sufletul.
„O gama variata de produse” ofereau magazinele de pe vremea lui Ceausescu. Aparent, Iasul a ramas intepenit in acele vremuri. Iar mintea iesenilor, la fel. Ca sa nu mai vorbesc de limba de lemn. Aia chiar e teapana 🙂
Iasi este un oras superb,cu locuitori grozavi.Posibil ca limba ta sa fi avut vreo culoare deosebita,ca a vacilor nebune si ai speriat oamenii.Astfel ,a aparut senzatia ca ar avea limba de lemn.Sau sa nu fi avut tu limba de sarpe.Veninos si spurcat
Iaca, iti raspund pe limba pe care o intelegi: o gama variata de limbi. Din partea ta 🙂
Un tepar si un analfabet care se da mare colectionar !!
Un mare mincinos…..
1. firma Antik & Colect Bijuterii este inchisa….unde era administrator…si inca ii face reclama
2. acum are firma Versatil & Antik Bijuterii…unde este salariat…..
3. are multe bijuterii fara acte….
4. vinde aur…care nu este aur…si argint care nu este argint…
5. vinde mult fara bonuri si facturi….
Iasi este un oras superb,cu locuitori grozavi.Posibil ca limba ta sa fi avut vreo culoare deosebita,ca a vacilor nebune si ai speriat oamenii.Astfel ,a aparut senzatia ca ar avea limba de lemn.Sau sa nu fi avut tu limba de sarpe.Veninos si spurcat
Stimată doamnă sau domn ,
Consider ca este etic și moral să vă prezentați adevarata identitate în condițiile , în care îmi aduceți acuze grave și nefondate . Vă aștept la magazin pentru a vă combate acuzațiile și a vă dovedi ca aceste informații sunt eronate și defăimătoare cu atac direct la persoana .
Felicitări din toată inima!
Un magazin aparte, o poveste, un om care știe multe și are multe de povestit!
Felicitări domnului Vili!
Un om corect de nota 10!
Mulțumesc frumos!