Local

A scăzut adresabilitatea pentru teste PCR! Reprezentanții laboratorului Praxis: „Cele mai multe teste sunt cerute pentru plecări în străinătate și pentru diverse intervenții medicale”

Publicat: 22 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A scăzut adresabilitatea pentru teste PCR Reprezentanții laboratorului Praxis Cele mai multe teste sunt cerute pentru plecări în străinătate și pentru diverse intervenții medicale
Prețul testelor PCR a scăzut în câteva din laboratoarele private din Iași odată cu lipsa cererii.

Prețul testelor PCR efectuate în laboratoarele private din Iași s-a redus odată cu scăderea numărului de cereri. În unele unități medicale, prețul a rămas același. Ieșenii care solicită teste PCR au nevoie de o intervenție medicală sau călătoresc în străinătate

De la debutul pandemiei și până în prezent, prețul testelor PCR în unele laboratoare medicale private din Iași a mai scăzut, deoarece în ultimele două luni numărul cererilor a fost în scădere. Din ce în ce mai puțini ieșeni apelează la acest tip de test. La laboratoarele Praxis, prețul este același de la debutul pandemiei, 250 de lei, iar rezultatul este eliberat în maximum 24 de ore. Tot aici, testul antigen costă 100 de lei. Pentru că au fost numeroase discuții, studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” au reducere. Un student la medicină plătește pentru un test PCR 175 de lei, iar pentru un test antigen- 75 de lei.

„Cu siguranță, numărul testărilor s-a înjumătățit și sunt în continuare în scădere. Dacă la început aveam 1.000 sau peste o mie de teste pe zi, în prezent efectuăm cel mult 450 – 600. Cele mai multe teste sunt cerute pentru plecări în străinătate, pentru diverse intervenții medicale invazive și foarte rar contacții direcți. Teste PCR sunt solicitate din ce în ce mai puțin de când au apărut testele rapide. La testul rapid este identificat nucleul virusului, pe când la teste PCR sunt identificate toate genele, RdRp, E și S”, a declarat Cristina Hristodorescu, unul dintre administratorii laboratorului Praxis.

Cel mai mic preț al unui test PCR în Iași este la Clinica Synevo, 235 de lei

În Iași sunt mai multe laboratoare unde se pot efectua teste COVID-19. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și Institutul Regional de Oncologie din Iași, testul COVID-19 este gratuit doar pentru pacienții care necesită spitalizare. Ieșenii pot face teste PCR contra cost la Laboratorul Praxis, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Clinica Sante, Synevo și Sanador. La Regina Maria, prețul efectuării unui test PCR costa la debutul pandemiei 390 de lei, iar în prezent a scăzut la 330 de lei. Rezultatul se eliberează în 3 zile lucrătoare, perioadă ce nu include ziua recoltării. Programările se fac telefonic la toate punctele de recoltare Regina Maria din Iași.

La Synevo, testul PCR costa 285 de lei, iar în prezent prețul a scăzut la 235 de lei. Timpul de eliberare al rezultatelor este de 5 zile lucrătoare de la momentul recoltării. La Clinica Sante, un test PCR costă 230 de lei față de 350 de lei cât era la debutul pandemiei. Probele recoltate pentru un astfel de test sunt: exsudat nazofaringian și faringian. Pentru exudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavității bucale sau ingestia de alimente, lichide, fie la 4 ore după acestea. Testul Real Time PCR poate fi solicitat de angajatori pentru reluarea activității profesionale sau de cei care trebuie să se deplaseze în afara țării.

De pe data de 20 aprilie 2021 și până ieri, SAJ Iași a realizat 22 de recoltări la domiciliu

De la debutul pandemiei, la nivelul județului Iași au fost confirmate 42.210 persoane infectate cu COVID-19. În județul Iași, de joi, 20 aprilie 2021, și până ieri, 21 aprilie 2021, au fost înregistrate două decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv. Numărul total de decese fiind de 882. În ceea ce privește solicitările de testare ale pacienților care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus, încărcate de medicii de familie pe platforma CAPESARO, de joi, 20 aprilie și până ieri, Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Iași a realizat 22 de recoltări la domiciliu. Referitor la gradul de ocupare al paturilor din spitalele suport COVID-19, inclusiv paturile ATI, ieri pe 21 mai 2021, erau ocupate 119 paturi din care 22 de paturi ATI. Tot ieri, 437 de paturi erau disponibile, din care 33 de paturi ATI.

Programul centrelor de recoltare Praxis

Programul centrului de recolatre Praxis din Piața Unirii este de luni până sâmbătă, în intervalul orar 07:15 – 15:00, iar duminică, de la ora 07:30 la ora 18:00. La centrul de recoltare de pe B-dul Independenței, nr. 33, ieșenii sunt așteptați de luni până sâmbătă, între orele 07:15 – 11:30. Ieșenii se pot prezenta la centrul de recoltare din Pașcani, Str. Mihai Eminescu, nr.12 și la centrul din Hârlău, Str. Ștefan cel Mare, nr.36, fără programare, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 07:15 – 11:00.

Adauga un comentariu