National

A venit iarna. Prima ninsoare a fost înregistrată astăzi. Ce se va întâmpla în următoarele zile

Publicat: 14 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A venit iarna. Prima ninsoare a fost înregistrată astăzi. Ce se va întâmpla în următoarele zile
Ninsoare

Vremea friguroasă a pus stăpânire pe România iar în câteva zile am trecut de la tricouri şi pantaloni scurţi la geci groase, umbrele şi ghete îmblănite. În mai multe regiuni din ţară, temperaturile au scăzut până la limita îngheţului iar acolo ploaia s-a transformat în lapoviţă şi mai apoi în ninsoare.

Este şi cazul zonei Arieşeni, din munţii Apuseni, unde temperatura a scăzut până la un grad celsius iar ploaia care a căzut întreaga zi s-a transformat în ninsoare.

Peisajul s-a transformat rapid într-unul de iarnă autentică, moment oportun pentru pasionaţii de fotografii să posteze imaginile pe reţelele de socializare. Începând din această noapte şi până mâine la ora 18.00, în zona Munţilor Apuseni vântul va sufla tare, cu viteze de până la 100 de km/h, anunţă ANM.

De joi, vremea se va încălzi uşor în întreaga ţară.

Cerul va fi variabil, dar din orele serii şi pe parcursul nopţii nebulozitatea se va accentua treptat în jumătatea de vest a teritoriului. Va ploua în general moderat cantitativ (izolat peste 15-20 l/mp) în Banat, Crişana şi Maramureş şi pe spaţii mici şi slab în vestul Olteniei şi al Transivaniei. Maximele vor atinge, vineri 23 de grade Celsius, uşor mai ridicate în Muntenia şi Dobrogea

Avertizare ANM! Iarna vine mai devreme în România

Vremea este tot mai capricioasă în ultima perioadă. Temperaturile ridicate, asemănătoare celor de vară, au corelat cu cele foarte scăzute, cu ploile abundente și fenomenele extreme. Au fost emise mai multe avertizări de vreme rea, coduri galbene și portocalii, însă în acest weekend ne-am bucurat de temperaturi ridicate în majoritatea regiunilor din țară. Totuși, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță că iarna vine mai devreme în țara noastră și deja sunt așteptate primele ninsori.

Iarna aduce ninsoarea mai devreme

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), iarna își intră în drepturi mai repede decât ne-am fi așteptat. Potrivit datelor transmise de meteorologi, un val de aer rece va lovi România și va aduce primele ninsori. Ploile sunt în extindere în majoritatea reguinilor, iar pe crestele munților se anunță lapoviță și ninsoare și temperaturi extrem de scăzute pentru această perioadă.

Prima ninsoare din acest sezon a avut deja loc pe Transalpina la sfârșitul lunii septembrie. Cea mai înaltă șosea din România a fost acoperită cu un strat consistent de zăpadă. Temperatura aerului a scăzut la un grad celsius, ceea ce a făcut ca ploaia să se transforme în lapoviță și zăpadă. Anul trecut, prima ninsoare a căzut la finalul lunii octombrie.

Până la primele ninsori din România, meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea. Seara trecută, 12 octombrie, 17 județe au intrat sub avertizare de cod galben de ploi și vânt puternic. Din această dimineață, respectiv ora 09.00, până diseară, ora 21.oo, aproape toată România va intra sub avertizare de cod galben.

Vântul va sufla tare în majoritatea regiunilor din țară, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. În cea mai mare parte a țării sunt așteptate ploi cu caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și chiar grindină, izolat. Marți, vremea se răcește considerabil în vest, sud-vest și local în centru, unde temperaturile vor fi mult mai mici decât cele specifice acestei perioade.

În această noapte, vremea se va strica drastic la munte și chiar se vorbește despre intensificări ale vântului și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, în special pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali.

Adauga un comentariu