Local

ABA Prut-Bârlad va investi 31 milioane euro în regularizarea râului Jijia din județele Iași și Botoșani. Banii provin din fonduri europene – SCHIȚA DOCUMENT

Publicat: 06 iun. 2020
Regularizarea cursului Râului Jijia din Iași și Botoșani va fi demarată în baza unui studiu de fezabilitate întocmit de ABA Prut-Bârlad și transmis Comisiei Europene
Râul Jijia din Iași și Botoșani va fi reabilitat de ABA Prut-Bârlad integral din fonduri europene.

ABA Prut-Bârlad va derula un proiect de regularizare a râului Jijia din județele Iași și Botoșani. Valoarea proiectului este de 150 de milioane lei, 31 milioane de euro. Regularizarea râului Jijia înseamnă restaurarea luncii inundabile a cursului de apă și reabilitarea în totalitate pe toată lungimea de 275 kilometri. Investiția va fi derulată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Proiectul va fi realizat prin măsuri care asigură eficacitatea intervențiilor de prevenire a inundațiilor sub forma infrastructurii verzi

Pentru regularizarea cursului de apă de pe râul Jijia a fost întocmit un studiu de fezabilitate, proiectul fiind transmis către ABA Prut-Bârlad. În a doua jumătate a lunii iunie, documentația va fi înaintată către Autoritatea de management și Comisia Europeană pentru analiză. Conducerea ABA Prut-Bârlad s-a întâlnit cu reprezentanții primăriilor din localitățile traversate de cursul de apă unde se vor face investițiile de regularizare. Jijia curge pe teritoriul municipiului Dorohoi și comuna Șendriceni din județul Botoșani și localitățile Victoria, Golăești, Ungheni, Tuțora din județul Iași.
Angajații ABA Prut-Bârlad au trecut la procedurile de expropriere a terenurilor din zona cursului de apă, proiectul urmând a fi demarat odată ce va primi aviz pozitiv de la Autoritatea de Management.

Zonele cu risc sunt pe tronsonul aval Dorohoi-Broscăuți-Slobozia și pe zona de meandre, pe sectorul Cotu Morii-Victoria-Golăești, Bosia și Chiperești

Proiectul demarat de ABA Prut-Bârlad evidențiază zonele cu risc ridicat pe lângă cursul de apă al râului Jijia în caz de inundație. Zonele cu risc ridicat sunt amplasate pe cursul superior și inferior de apă al râului Jijia. ABA Prut-Bârlad arată aceste zone pe tronsonul aval Dorohoi-Broscăuți-Slobozia (județ Botoșani) și pe zona de meandre, pe sectorul Cotu Morii-Victoria-Golăești, Bosia și Chiperești (județul Iași). Se vor realiza praguri pentru reținerea aluviunilor pe râul Buhai și Pârâul Întors de lângă Dorohoi. Măsura va fi aplicată în vederea micșorării cantităților de aluviuni transportate.

„Aceste lucrări se vor aplica prin soluții verzi, non-structurale sau structurale de tip ușor. Se dorește și recalibrarea albiei râului Jijia la care vor fi luate în considerare și alte soluții alternative de consolidare a malurilor care sunt prietenoase cu mediul. Se vor realiza și lucrări de execuție de îndiguiri locale pe cursul de apă Buhai în dreptul localității Șendriceni, județul Botoșani. Se au în vedere și lucrări de îndiguiri sau aducere la cotă îndiguiri existente pe sectorul Dorohoi-Broscăuți-Slobozia pe cursul de apă Buhai”, au menționat specialiștii ABA Prut-Bârlad.

Râul Jijia are o suprafață de 5.757 metri pătrați și 36 de afluenți

Cursul râului Jijia măsoară 275 kilometri lungime pe o suprafață de 5.757 metri pătrați. Râul Jijia izvorăște din regiunea Cernăuți din Ucraina și se varsă în râul Prut. Jijia are 36 de afluenți din care cei mai mari sunt Bahlui (S=1967 km2, L=119 km), Sitna (S=943 km2, L = 78 km), Miletin (S = 675 km2, L = 90 km), Jijioara (S = 237 km2, L= 34 km), Ibăneasa (S = 189 km2, L = 43 km) și Buhai (S = 134 km2, L = 18 km).

„Se vor întocmi măsuri de realizare a conexiunilor între cursul de apă Jijia regularizat și meandrele acesteia: transformare subtraversare Cotu Morii în nod hidrotehnic cu stavilă gonflabilă și călugăr (stăvilar-n.r.), reabilitare subtraversare Podu Jijiei. Proiectul conține și un nod hidrotehnic cu stavilă gonflabilă și călugăr amonte de Bosia, extinderea turnului călugăr aval Bosia. În proiect se mai află și realizarea turnului călugăr amonte Cristești, realizare subtraversare aval Cristești și reabilitare nod hidrotehnic Chiperești”, se mai arată în documentație.

Pagubele provocate de inundații au distrus sute de gospodării și zeci de kilometri de drumuri și sute de hectare de teren

Pagubele provocate de cursurile de apă Buhai și Jijia, în zona Dorohoi, au fost catastrofale, din cauza inundațiilor produse în anii 2005, 2006 și 2010, conform ABA Prut. În urma dezastrelor cauzate de precipitațiile abundente, 7 persoane au decedat, iar 1.075 persoane au fost evacuate. 300 gospodării și 400 anexe gospodărești au fost inundate. 470 hectare terenuri arabile, 500 hectare de pășuni și 30 kilometri de drumuri au fost afectate. Inundațiile au mai distrus 11 poduri și podețe, iar 25 agenți economici și 10 instituții publice au fost afectate.

Vezi AICI Studiu de fezabilitate

Comentarii
  • Superb! O groaza de bani dați unei institutii, condusa de un”animal politic”(asa cum i se place sa i se spună) , suspect în dosarele de la DNA, dar ce contează atâta timp cât cumatrul lui e ministrul apelor!?

  • O îndiguire a Jijiei raportată terminată și predată la termen.Malul stâng pe distanta pârâul Andrieseni-pod Spineni com. Andrieșeni.Daca va pasa faceți o anchetă jurnalistică.Multzam!

Adauga un comentariu