Religie

Acatistul Sf Ioachim și Ana: Îndeplinirea tuturor dorințelor 

Publicat: 14 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acatistul Sf Ioachim și Ana Îndeplinirea tuturor dorințelor 
Ioachim provenea din seminția lui Iuda, fiind urmaș al regelui David

Sfinții Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana sunt prăznuiți în data de 09 septembrie, în lăcașurile de cult, la o zi după Nașterea Maicii Domnului, iar în perioadele grele din viață, Acatistul Sf Ioachim și Ana ajută la curățarea sufletului, scăparea de boli. 

Pentru femeile aflate la nevoi, Acatistul Sf Ioachim și Ana rostesc rugăciunea închinată Sfinților Părinți pentru a le da darul nașterii unui copil. 

acatistul sf ioachim si ana
Se citește timp de 40 de zile de către tinerii care nu se pot căsători și de femeile care nu pot rămâne însărcinate sau a fi binecuvântate cu copii frumoși și sănătoși

Acatistul Sf Ioachim și Ana: Părinții Fecioarei Maria, făcătoarea de minuni  

Potrivit scrierilor bisericești și ale legendelor ce s-au păstrat de timp, Sfânta Ana ar fi provenit dintr-un neam de preoți, fiind fiica cea mică preotului Matan. A fost cununată cu înțeleptul Ioachim din Galilea. Nu dorea această căsnicie deoarece părinții o obligau să se căsătorească numai pentru a pune mâna pe averea tânărului. Ioachim provenea din seminția lui Iuda, fiind urmaș al regelui David. 

Rugăciunea Acatistul Sf Ioachim și Ana începe cu troparul Sfinților Împărați, glasul 2:

Pomenirea Drepţilor Tăi, Doamne, prăznuind, pentru dânşii, rugămu-ne Ţie, mântuieşte sufletele noastre.” 

Se continuă cu rugăciunea credincioșilor pentru iertare de păcate și izbăvire din necaz.

icoana cu sf ana si fecioara maria
Sfânta Ana a trăit până la vârsta de 69 ani, în timp ce Sfântul Ioachim a trăit până la 80 de ani.

„Pereche preafrumoasă şi însoţire de Dumnezeu aleasă, Ioachim şi Ana, cei ce sunteţi acum străluciţi cu dumnezeiască lumină şi vă veseliţi cu îngerii şi împreună cu fiica voastră cea de Dumnezeu dăruită, aduceţi-vă aminte de noi cei de pe pământ, care cântăm: Aliluia!” 

Rugăciunea se termină cu Condacul 1 prin care credincioșii se roagă pentru a-i izbăvi de păcat și nevoi, iar femeilor pentru a le da darul de a rămâne însărcinate și putere să ducă sarcina la bun sfârșit. 

„Însoţirii celei de Dumnezeu alese, dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana, ca celor ce aţi născut pe Maica Vieţii noastre, binecuvântată de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioara Maria, cântări de laudă aducem vouă noi, rugătorii voştri; iar voi, că cei ce aveţi îndrăzneală către Dumnezeu, păziţi-ne cu rugăciunile voastre de toate primejdiile pe noi, cei ce cântăm: Bucuraţi-vă, părinţi de trei ori fericiţi!

icoana cu sf parinti ioachim si ana si fecioara maria
Potrivit scrierilor bisericești și ale legendelor ce s-au păstart de timp, Sfânta Ana ar fi provenit dintr-un neam de preoți

Tradiții și obiceiuri de praznicul Sfinților Părinți 

În tradiția populară, pe data de 09 septembrie, când sunt prăznuiți Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana, se spune că nu este bine să speli hainele la mână, să faci curățenie sau să faci mâncare. În această zi este bine să cumperi un cadou unui copil din familie sau unui copil nevoiaș, în cinstea Sfintei Ana, deoarece este protectoarea femeilor însărcinate și al copiilor. În ziua de 09 septembrie, Sfânta Ana nu este bine să te cerți cu cei din jur. Supărările pe care i le poți provoca unei persoane, se întorc împotriva sufletului.

icoana cu sf parinti ioachim si ana si fecioara maria
Când Sfânta Fecioară Maria a împlinit vârsta de 15 ani a fost dusă și lăsată la Templu

Se citește timp de 40 de zile de către tinerii care nu se pot căsători și de femeile care nu pot rămâne însărcinate sau a fi binecuvântate cu copii frumoși și sănătoși, asemena Sfinților Părinți Ioachim și Ana. După multă vreme de rugăciune și post, cei doi au avut un copil, pe Fecioara Maria. Când Sfânta Fecioară Maria a împlinit vârsta de 15 ani a fost dusă și lăsată la Templu.

Sfânta Ana a trăit până la vârsta de 69 ani, în timp ce Sfântul Ioachim a trăit până la 80 de ani.

Adauga un comentariu