Magistrații ieșeni au dispus condamnarea a doi bărbați. Pedepsele sunt cu suspendarea executării. Sentința vine după un accident groaznic, în urma căruia un muncitor și-a pierdut viața.
Reprezentanții unei firme din Bacău au fost pedepsiți de judecătorii ieșeni, în urma unui accident groaznic. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dispus ieri condamnarea lui Constantin Botoșanu și a lui Paul Alin Colța la câte doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă. Pe de altă parte, instanța a constatat prescripția răspunderii penale, în cazul celor doi, în ceea ce privește acuzația de neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
„Instanța respinge, ca nefondată, acțiunea exercitată de partea civilă M.M.C. și ia act că persoana vătămată E.C. nu s-a constituit parte civilă în cauză”, au menționat magistrații ieșeni. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Anchetă făcută de ITM
Procesul privindu-i pe reprezentanții firmei băcăuane Eral Construct SRL a început pe data de 29 martie 2018. Conform procurorilor ieșeni, la finele lunii octombrie 2011, un muncitor din cadrul firmei a decedat, după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc din Iași. În urma incidentului, cei doi reprezentanți ai societății au fost trimiși în fața instanței. Oamenii legii au precizat că teribilul accident a avut loc la un bloc din zona Copou, unde Marcel C., în vârstă de 45 de ani, și-a găsit tragicul sfârșit. La blocul de pe bulevardul Carol I, societatea băcăuană executa lucrări la izolația termică. Victima lucra ca zidar la SC Eral Construct SRL, din Bacău – punctul de lucru Iași.
În urma accidentului, la fața locului s-au deplasat echipaje de Ambulanță, de Poliție, dar și inspectorii ITM Iași, care au efectuat cercetări. În urma verificărilor, inspectorii ITM au constatat că firma nu ar fi respectat normele de securitate și sănătate în muncă. Fiind de meserie zidar, muncitorul nu avea voie să lucreze la înălțime și s-a constatat că el era agățat de un echipament de alpinism improvizat, conform celor de la ITM. Mai mult, pentru a lucra la înălțime, muncitorul ar fi trebuit să aibă avizul doctorului de Medicina muncii, care să confirme că era apt pentru această activitate.