Fostul ministru al turismului, Elena Udrea, așteaptă joi, 12 decembrie, o decizie crucială din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care urmează să se pronunțe asupra cererii sale de revizuire a pedepsei de șase ani de închisoare primite în dosarul „Gala Bute”.
UPDATE: Elena Udrea rămâne după gratii. Instanța a respins cererea de revizuire a pedepsei.
Știre inițială
Verdictul este așteptat cu mare interes, având în vedere complexitatea procesului și implicarea unor magistrați controversați.
Pe 12 noiembrie, completul de cinci judecători ai Instanței Supreme a amânat pronunțarea pentru 12 decembrie, prelungind astfel așteptarea pentru Udrea, care este încarcerată la Penitenciarul Târgșor din iunie 2022. Fostul ministru a fost extrădată din Bulgaria, unde fugise cu puțin timp înainte de confirmarea condamnării.
Componența completului: O cheie a deciziei
Din completul de judecată fac parte judecători cu un trecut profesional controversat. Lia Savonea, magistratul care a anulat recent condamnarea lui Mario Iorgulescu și l-a achitat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, are un cuvânt greu de spus în acest caz. De asemenea, Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica la DIICOT, completează echipa de judecători. Reamintim că Udrea și Bica au fugit împreună în Costa Rica în 2018 pentru a evita condamnările din România.
Dosarul „Gala Bute” a avut un parcurs juridic complicat. Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 și condamnată definitiv în 2018, însă a fugit din țară înainte de pronunțarea sentinței, fiind găsită și încarcerată ulterior în Costa Rica.
În decembrie 2018, Curtea Constituțională a decis că modul de constituire a completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ a fost nelegal, ceea ce a dus la suspendarea condamnărilor. Udrea a fost eliberată din detenție și s-a întors în România.
În aprilie 2022, însă, o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene a repus dosarul pe rol, iar Instanța Supremă a confirmat condamnarea la șase ani de închisoare. Udrea a fugit din nou, de această dată în Bulgaria, fiind însă prinsă și extrădată în România.
Procurorii o acuză pe Elena Udrea că a coordonat un sistem prin care persoane apropiate au primit mită de la firme care doreau să obțină plăți preferențiale pentru lucrări finanțate de Ministerul Turismului. Sumele obținute ar fi fost folosite fie direct de Udrea, fie pentru finanțarea Organizației București a PDL sau pentru fostul șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja.
Udrea este acuzată și de abuz în serviciu, fiind suspectată că a determinat funcționari din Ministerul Turismului să încalce legea în cadrul achiziției de servicii de publicitate pentru gala de box în care a luptat Lucian Bute.
Prejudiciul și așteptările
Prejudiciul total imputat fostului ministru este estimat la 3 milioane de euro, sumă care nu a fost recuperată până în prezent de statul român. Dacă cererea de revizuire va fi admisă, procesul ar putea fi reluat, oferindu-i Elenei Udrea o nouă șansă de a-și demonstra nevinovăția.
Rămâne de văzut dacă Înalta Curte va schimba soarta unuia dintre cele mai controversate personaje din politica românească sau dacă verdictul va rămâne neschimbat, consolidând condamnarea definitivă. Toate privirile sunt îndreptate acum către completul de judecători, într-o zi cu potențial decisiv pentru Elena Udrea.
eliberarea să fie făcută atunci când este recuperat prejudiciul !
sa mai stea 10 ani