Vești proaste pentru părinții din România. Un aliment s-a scumpit cu 20% înainte de Paște. Copiii adoră aceste produse și vor fi dezamăgiți! Comercianții au luat măsuri de precauție pentru a evita furturile!
Acest aliment s-a scumpit cu 20% înainte de Paște!
Ciocolata s-a scumpit cu 20% înainte de Paște! Dulciurile pe bază de cacao devin tot mai scumpe. Prețurile au crescut în medie cu 20% comparativ cu anul trecut, iar specialiștii avertizează că scumpirile nu s-au oprit aici.
Comercianții au ajuns să ia măsuri suplimentare de precauție. Mai exact, cele mai scumpe sortimente de ciocolată sunt acum protejate cu sisteme antifurt, o practică rar întâlnită în anii trecuți.
Românii care au trecut prin supermarketuri au observat, fără îndoială, aceste măsuri. Iepurașii din ciocolată sau tabletele premium sunt încapsulate în cutii de plastic transparente, menite să descurajeze sustragerile. Situația este rezultatul direct al scumpirilor, dar și al unui comportament devenit din ce în ce mai obișnuit: consumul produselor în magazin, fără a fi plătite ulterior.
Prețul la cacao a explodat
Creșterea rapidă a prețului la cacao pe piața internațională, care a atins un vârf istoric la finalul anului trecut, a dus la scumpiri în lanț. Acum, este aproape imposibil să găsești un iepuraș de ciocolată sub 13-15 lei, în timp ce în anii trecuți astfel de produse se vindeau și cu 5 lei.
Ciocolata e tot mai scumpă, iar comercianții s-au apucat să o securizeze în cutii speciale ca să nu rămână cu pagubă. Au observat asta toți cei care fac cumpărături în această perioadă. Fie că este vorba despre iepurași de ciocolată sau cozonac, prețurile au crescut cu 20 de procente față de anul trecut și se preconizează alte creșteri până la Paște.
Preţurile cafelei și a ciocolatei au atins niveluri record în ultimele luni, ceea ce ar putea face ca Paștele să fie mai costisitor, explică Radu Puiu, analist financiar XTB România.
„Consumatorii continuă să aleagă ciocolata, cafeaua de calitate sau bijuteriile pentru această sărbătoare, scumpirile recente ridică întrebarea dacă anul acesta avem parte de cel mai scump Paște din istorie. Mai mult, problema majoră este că, în ciuda preţurilor ridicate, sumele suplimentare plătite de consumatori nu ajung direct la fermieri sau muncitorii implicaţi în producţie. Fără o schimbare a acestui mecanism, oferta nu va creşte semnificativ, iar preţurile vor rămâne ridicate”, a declarat Radu Puiu.
Boabele de cacao au înregistrat creşteri istorice, depăşind 12.000 de dolari pe tonă, dublu faţă de anul trecut. Stocurile au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, iar perspectivele pentru producţia din Coasta de Fildeş şi Ghana sunt reduse din cauza bolilor arborilor de cacao, a condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a restricţiilor impuse de autorităţi.
Creşterea accelerată a preţurilor a determinat marii producători, precum Hershey, Mondelez, Mars şi Ferrero, să reducă dimensiunile tabletelor de ciocolată sau procentul de cacao din produsele finite pentru a evita majorările de preţ.
„Chiar dacă preţul cacao a explodat, acest lucru nu înseamnă automat că o tabletă de ciocolată va costa de două ori mai mult. Costul final depinde şi de alte materii prime, precum laptele praf, zahărul şi cheltuielile operaţionale”, arată Radu Puiu.
Pentru o familie cu doi copii, masa de Paște ar putea însemna o cheltuială de cel puțin 1.000 de lei, dacă dorește un meniu complet, cu dulciuri, carne, ouă, bunătăți tradiționale și băuturi, mai ales după ce aliment s-a scumpit cu 20% înainte de Paște.