Un produs consumat de clienți, mai ales în această perioadă a anului, va deveni un lux. Din cauza schimbărilor climatice, producțiile s-au redus semnificativ în acest an, astfel că prețurile vor crește
Unul dintre cele mai consumate produse din această perioadă a anului va ajunge să fie de lux. Astfel, se va vinde pe rafturile magazinelor sau în piețe la un preț mult mai mare față de anul trecut. Pe fondul înghețului de primăvară, recolta de nuci din țară, inclusiv din Iași, este mai mică cu aproximativ 40 la sută față de anul precedent. Efectele vor fi în lanț din cauza acestei situații, astfel că se vor scumpi nucile, prăjiturile făcute cu nuci sau cozonacul cu nucă, atât de căutat de Crăciun și de Paște. În județul Iași, sunt 170 de hectare de nuci, cei mai mulți fiind producători individuali, care vând producția în piețe.
Căutat de mulți consumatori, acest produs va deveni un lux
Cofetarii din Iași spun că prețurile au crescut la nuci, față de anul precedent, și se tem că vor fi noi creșteri.
„Așa am auzit, că vor crește prețurile. Eu cumpăr de la un furnizor de nucă vidată și încă nu ne-a notificat cu privire la noi creșteri în viitor. Însă, a crescut prețul cu aproximativ 25% față de anul trecut. Nu estimez vești bune: cresc toate prețurile galopant. Nu știu, sincer, ce va fi. Eu vreau sa păstrez calitatea, dar e din ce în ce mai greu. Și e de înțeles că oamenii reduc volumul unde se poate, trăim și noi în România și suntem conștienți de valoarea coșului zilnic”, explică Gabriela Ilie, proprietar „Bucate Alintate”.
Astfel, dacă o prăjitură cu nucă costă 13 lei, prețul ar putea fi mai mare cu 2 lei, cel puțin, dacă se va scumpi materia primă, respectiv kilogramul de nucă. De asemenea, coșul de cumpărături este tot mai scump, de la lună la lună.
Producător: „Nu știu cu cât o să crească prețul, dar sigur o să crească”
Producătorii din Iași care încă se mai ocupă de aceste livezi cu nuci spun că nici cheltuielile nu vor fi amortizate în acest an.
„Am câteva sute de kilograme, iar alea sunt nuci de calitate medie. Față de anul trecut, n-am scos nici măcar o tonă. O să le vând la piață sau le dau la samsari. Nu știu cu cât o să crească prețul, dar sigur o să crească. Noi le vindem acum, la piață, cu 40 de lei kilogramul. Trebuie să scoatem măcar cheltuielile cu întreținerea copacilor. Noi avem și alte fructe în livadă, și ne-am mai scos din cheltuieli cu mere sau prune. Nu s-au făcut nici ele așa de multe, ca anul trecut, dar e mai bine ca la nuci”, susține Petru Ignat, producător din Iași.
Probleme au fost, anul acesta, din cauza înghețului de primăvară, și la prune sau mere. Consumatorii au plătit prețuri piperate pentru un kilogram de prune sau mere, în plin sezon. Comercianții susțin faptul că producția este mică, nu au de unde să cumpere fructe, iar anul 2025 este unul dintre cei mai slabi ani din punct de vedere al producției. Oferta de mere este mică, iar la prune situația este puțin mai bună, dar nu ca în anii precedenți, potrivit producătorilor din Iași. De asemenea, nuca, căutată acum de clienți, va deveni un produs de lux, dacă vor fi mărite prețurile.