Actualitate

Aceste persoane pot refuza munca de noapte! Modificarea a fost făcută în Codul Muncii, în 2024

Publicat: 01 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aceste persoane pot refuza munca de noapte Modificarea a fost făcută în Codul Muncii în 2024
Ultimele modificări din Codul Muncii, din 2024, arată că sunt anumite persoane care pot refuza munca de noapte

Ultimele modificări din Codul Muncii, din 2024, arată că sunt anumite persoane care pot refuza munca de noapte. Este vorba despre cei a căror serviciu presupune și muncă de noapte, trebuie să știe că legea le permite să refuzi acest tip de program.

Aceste persoane pot refuza munca de noapte

Plenul Camerei Deputaților a votat în favoarea unui proiect de lege care protejează drepturile femeilor gravide, al proaspetelor mămici și celor care alăptează, precum și al părinților singuri, din familiile monoparentale. Această inițiativă legislativă modifică Codul Muncii pentru a include explicit reprezentanții familiilor monoparentale printre persoanele care nu pot fi obligate să lucreze în program de noapte.

Prin această modificare legislativă se asigură un cadru legal care să ofere sprijin și protecție adecvată pentru aceste categorii vulnerabile de angajați, recunoscând necesitatea de a le oferi condiții de muncă care să țină cont de nevoile lor speciale în perioadele sensibile ale vieții, cum ar fi perioada de sarcină, de naștere și de îngrijire a copilului mic.

„Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”, se arată în acest proiect.

Proiectul de lege a fost aprobat și de Senat, ceea ce înseamnă că, acum, Camera Deputaților are rolul de a lua decizia finală în acest caz. Conform Codului Muncii, munca desfășurată între orele 22:00 și 6:00 este clasificată ca fiind muncă de noapte.

Un salariat este considerat a fi lucrător de noapte dacă îndeplinește următoarele condiții:

  • efectuează muncă de noapte pentru cel puțin 3 ore din intervalul său normal de lucru zilnic
  • efectuează muncă de noapte pentru cel puțin 30% din totalul orelor de lucru într-o lună calendaristică.

Durata normală a timpului de lucru pentru un salariat de noapte nu trebuie să depășească în medie 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referință de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea dispozițiilor legale privind perioada de odihnă săptămânală. Aceste reguli sunt menite să protejeze sănătatea și bunăstarea lucrătorilor care desfășoară muncă în timpul nopții.

Cum sunt plătiți angajații care au ore suplimentare

Activitatea suplimentară trebuie remunerată prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia sau acordarea unui spor de cel puțin 75% din salariu de bază aferent perioadei de lucru.

„(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condițiile prevăzute la alin. (1), se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de munca, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza”, potrivit art. 123 din legislație.

Angajații care prestează muncă în ture de noapte beneficiază de un program redus cu o oră față de durata normală fără a li se modifica salariu de bază.

Tura de noapte o reprezintă activitatea prestată în intervalul orar 22:00-06:00 pe durata a cel puțin 30% din timpul total de lucru al angajatului.

Orele de muncă pe timpul nopții sunt recompensate cu un spor de 25% din salariul de bază.

Ultimele modificări din Codul Muncii, din 2024, arată că sunt anumite persoane care pot refuza munca de noapte.

Adauga un comentariu