Prima pagină » Actualitate » Aceste taxe vor fi eliminate din 7 aprilie! Milioane de români nu vor mai plăti acest document

Aceste taxe vor fi eliminate din 7 aprilie! Milioane de români nu vor mai plăti acest document

03 apr. 2025, 10:24,
Redacția BZI în Actualitate

Aceste taxe vor fi eliminate începând cu data de 7 aprilie, iar milioane de români care au nevoie de acest document îl vor putea obține în mod gratuit. Anunțul a fost făcut de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Însă cea mai mare problemă o reprezintă naționalizarea mascată pregătită de Guvernul PSD-PNL-UDMR. Avocatul Radu-Andrei Dinulescu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în Dreptul Urbanismului, consideră că statul român pregătește naționalizarea mascată a proprietăților românilor. Acesta a punctat numeroase controverse în Proiectul Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.

Legea, în forma sa actuală, conține prevederi ce ar putea echivala cu o expropriere mascată a unor terenuri, obligând proprietarii să permită accesul public pe spațiile declarate verzi, chiar dacă acestea se află pe terenuri private. Această măsură este văzută ca o încălcare flagrantă a dreptului de proprietate, forțând cetățenii să suporte costurile de întreținere pentru terenuri pe care nu le mai pot folosi exclusiv. În esență, este o revenire la metodele de confiscare din perioada comunistă.

Aceste taxe vor fi eliminate din 7 aprilie! Milioane de români nu vor mai plăti acest document

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că începând cu primăvara anului 2025, românii nu vor mai fi nevoiți să plătească pentru obținerea extraselor de carte funciară, indiferent dacă solicitarea este făcută fizic sau online. Mai exact, aceste taxe vor fi eliminate în două etape: începând cu data de 7 aprilie pentru cererile depuse direct la ghișeu, iar de la 2 iunie pentru cele transmise prin intermediul platformelor digitale.

În prezent, cei care doresc un extras de carte funciară informativ privind un imobil pe care îl dețin trebuie să achite 25 de lei dacă merg personal la ghișeu sau 20 de lei dacă solicitarea este făcută online. Cseke Attila a explicat că aceste costuri nu mai au justificare, în condițiile în care documentele sunt emise de instituții publice, iar activitatea este susținută din fonduri publice.

În cadrul unei intervenții televizate, ministrul a subliniat că eliminarea acestor taxe ține de respectul pe care statul trebuie să-l arate cetățenilor. El a argumentat că, atunci când un om cere un document oficial emis de stat, acesta nu ar trebui să fie obligat să plătească suplimentar, mai ales că activitatea care duce la eliberarea documentului este deja finanțată din banii publici. Cseke a reiterat că serviciile publice sunt, în esență, în slujba cetățeanului și nu ar trebui transformate în surse de venit suplimentar prin impunerea unor astfel de tarife.

Dezastru în ceea ce privește cadastrarea terenurilor

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a admis că, dincolo de progresele administrative, persistă încă probleme serioase legate de modul în care au fost realizate planurile cadastrale. Una dintre dificultățile majore este suprapunerea terenurilor în evidențele oficiale, ceea ce duce frecvent la conflicte de proprietate între cetățeni. În multe cazuri, oamenii ajung în fața instanței pentru a-și apăra dreptul de proprietate, iar aceste situații sunt cauzate, în mare parte, de erori comise de firmele private care s-au ocupat de cadastrare.

Situația este cu atât mai gravă cu cât procesul de cadastrare la nivel național este departe de a fi complet. Potrivit ministrului, din cele aproximativ 3.400 de localități din România, doar 300 au încheiat procesul de cadastrare în mod complet. Având în vedere aceste date, Cseke a solicitat intervenția Agenției Naționale de Cadastru, cerându-le să elaboreze un plan concret de acțiune. Scopul este de a înțelege exact cât de răspândită este această problemă și de a identifica soluții viabile care să reducă riscul litigiilor și să asigure o evidență clară și corectă a proprietăților.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă, ziua morţii şi îngropării Domnului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
SportpeSurse
Minune de Paște! Michael Schumacher s-a deplasat să-și vadă nepoata
Playtech.ro
Ai sau nu voie să efectuezi devansare pe autostradă? Codul Rutier 2025 spune exact
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`