Actualitate

Acestea sunt ultimele fite ale elevilor din liceele de elita ale Iasului – FOTO

Publicat: 25 aug. 2013
1

@ An de an, parintii sunt nevoiti sa scoata sute de lei din buzunar pentru a le asigura elevilor uniforme de „fite” @ Acest lucru se intampla in colegiile si liceele de elita ale Iasului @ Astfel, in urma unor decizii luate inca de acum cativa ani, in functie de material si de varsta pentru care este creata o asemenea imbracaminte, preturile variaza intre 250 si chiar 500 lei

Daca inainte de 1989, uniformele erau obligatorii in toate unitatile de invatamant din tara, avand un model unic, in ultimii ani, parintii sunt nevoiti sa aloce bani grei pentru a le asigura elevilor uniforme de „fite”, solicitate in colegiile importante din Iasi precum Costache Negruzzi, National, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri sau Emil Racovita. Aici, conducerile institutiilor au decis, prin consultarea asociatiilor de parinti, introducerea obligatorie a uniformei scolare. Pe piata, in functie de material si de varsta pentru care este creata o asemenea imbracaminte, preturile variaza intre 250 si 500 lei.

National si Negruzzi, cele mai mari preturi

La Iasi, oficial, uniforma este obligatorie doar la Negruzzi. Aceasta mai este purtata doar de elevii din clasele V-VIII. La clasele de liceu, regula obligativitatii uniformei nu se aplica. Uniforma traditionala a fostului Liceu – Internat este formata din sacou bleumarin inchis si pantalon cu vipusca rosie. Pe reverul de la sacou sunt cusute initialele institutiei: „LN”. Aici, costul mediu al uniformei este de aproximativ 350 lei. Pe de alta parte, la Colegiul National, aceasta costa aproximativ 400 lei. La Eminescu sau Alecsandri, uniformele ajung pana la 250-300 lei, ele putand fi realizate si in ateliere de croitorie, conditia fiind de a respecta modelul si culorile stabilite de conducerea institutiei. La polul opus, cele mai ieftine uniforme au preturi ce variaza intre 110 si 180 de lei. Acestea pot fi gasite in magazinele de cartier. De asemenea, un elev are nevoie si de: o pereche de pantofi – minimum 45 de lei, doua perechi de pantaloni trening – 55 de lei, doua camasi – 50 de lei. Situatia este paradoxala, atata timp cat statul roman garanteaza, prin Constitutie, un acces egal si gratuit la educatie pana in clasa a X-a. In plus, parintii trebuie sa mai aloce bani, in unele cazuri, pentru renovarea clasei, achizitionarea de materiale didactice si alte cateva sute de lei pentru fondul clasei sau al scolii.  

Proiect de lege initiat de fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau

In urma cu doi ani, a existat un proiect de lege care viza introducerea uniformelor obligatorii in toate unitatile de invatamant din ciclul claselor I – IV. Mihail Hardau, fostul ministru al Educatiei, a fost unul dintre principalii initiatori ai acestei masuri. Intr-un final, actul legislativ a fost respins. Totusi, acesta arata ca proiectul oferea posibilitatea ca, in cazul prescolarilor si elevilor din familii cu venituri mai mici sau egale cu venitul minim garantat, administratiile locale sa prevada fonduri pentru achizitia uniformelor sau elementelor de identitate scolara.
Comentarii
 • Se vede cati din voi ati fost pe la Negruzzi.
  Va sfatuiesc sa va uitati mai atent la initialele ‘LN’ poate invatati macar sa cititi.

  • Pai nu stiu citi slova, acolo e „LI”, adica liceul internat. Si uniforma nu e una de fite, e una purtata din 1885. Da’ la Cacauti, unde a invatat reporteru’ era destul daca veneai la scoala incaltat…

 • OAre de ce trebuie sa avem uniforme de fite si nu niste costume normale,de copii normali,de scoli normale!!!!!!!!!?????????????

  • mai ozzy, 1 din cate stiu eu la national elevii au propus modelul de uniforma, deci nu e nici un k k t de uniforma de fite. 2 daca e sa lasi liber copiilor sa aleaga intre o uniforma simpla si una care sa arate cat de cat mai bine, iti zic eu ca vor alege pe cea mai aspectoasa, pana la urma nu degeaba industria textila face bani inca, face bani pentru ca toti elevii vor sa fie in trend.

 • Uniforma Liceului Internat (Costache Negruzzi), cu tot respectul pt d-nul ziarist, NU E O FITA. Ea este ISTORIE, este TRADITIE, este un SIMBOL.
  Asa era si la infiintare, si in perioada interbelica si in timpul comunismului si la fel este si in momentul de fata.

  Prin urmare, va sfatuiesc d-nule HUTANU (cu riscul de a va deranja sfatul meu), de a va verifica foarte bine sursele, inainte de a scrie ceva.

  • stiinta de carte , bunul simt si pregatirea pentru viata nu sta in uniforma pe care o imbraci la scoala, DECI E O FITZA fara sens, sunt parinte si stiu ce spun

 • Pai mai ziaristu lu peste, pe timpul lui Ceasca, uniforma aia de „fitze” de la Negruzzi costa cam 1000 de lei. Ai idee cam ce insemnau banii aia atunci.

  • Felicitari si sa ne aducem aminte:
   „Pe-naltele trepte ale intrării,
   Spre soarele tău a urcat
   Tot schimbul de mâine al ţării,
   Pe rând, an de an, luminat.”

Adauga un comentariu