Actualitate

Acești angajaţi primesc 3.000 de lei primă de Paște 2024! Ce alte beneficii mai au

Publicat: 19 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Acești angajaţi primesc 3.000 de lei primă de Paște 2024 Ce alte beneficii mai au
Angajaţii de la CE Oltenia primesc 3.000 de lei primă de Paște 2024

Negocierile dintre sindicate și administrația CE Oltenia au ajuns la final. Chiar dacă angajaţii nu au primit răspuns la toate revendicările, bonsurile obţinute nu sunt de neglijat. Angajaţii primesc 3.000 de lei primă de Paște 2024. Banii intră pe card în Săptămâna Mare, plus o majorare de salariu de 1.200 de lei, tichete de masă şi spor „de armonizare” de 200 de lei.

Acești angajaţi primesc 3.000 de lei primă de Paște 2024

Au trecut vremurile când angajaţii primeau de Sărbătorile Pascale sau măcar un cozonac, o sticlă de vin şi un pacheţel de dulicuri pentru familiile cu copii. Cu toate acestea, încă există firme şi companii de stat care oferă prime consistente de Paşte.

Noul Contract Colectiv de Muncă al minerilor și energeticienilor va intra în vigoare în cel mai scurt timp, după ce liderii de sindicat și administrația Complexului Energetic Oltenia au ajuns la un numitor comun în ședința de miercuri. Chiar dacă sindicaliștii au solicitat o creștere a veniturilor în valoare de 1450 de lei, acest lucru nu s-a întâmplat, minerii și energeticienii trebuind să se mulțumească doar cu 1200 de lei brut, ceea ce nu este puţin.

Prelungirea negocierilor a fost determinată de plata compensatorii, reprezentanții salariaților dorind 40 de astfel de plăți, însă s-a stabilit ca doar 24 de salarii să fie acordate angajaților companiei în caz de concedieri colective.

În urma negocierilor dintre părți, au fost stabilite următoarele:

  • indexarea salariilor în sumă fixă cu 1200 lei/brut/salariat;
  • ⁠200 de lei/brut/salariat fond de armonizare/promovare;
  • ⁠introducerea sporurilor/adaosurilor în salarii;
  • ⁠tichete masă 35 de lei/zi/norma lunii/ salariat;
  • ⁠prima acordată pentru anul 2024 cu ocazia sărbătorilor pascale 3000 de lei/brut/salariat;
  • ⁠transport maxim 60 km pe sens/ traseele stabilite prin contractele comerciale;
  • ⁠salarii compensatorii acordate în cazul concedierilor colective, maxim 24 de salarii brute înscrise în CIM, minim 1 salariu brut înscris în CIM, în funcție de numărul de ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare;
  • ⁠salarii compensatorii acordate în cazul concedierilor individuale, între 1 și 8 salarii brute înscrise în CIM;

Contractul Colectiv de Muncă al minerilor și energeticienilor urmează să fie depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, iar dacă inspectorii nu vor descoperi probleme, atunci actul va începe să-și producă efectele.

Ce angajaţi primesc bonusuri pe card în luna mai

Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor din salarii și nu se include în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contribuțiilor sociale obligatorii.

În cazul cadourilor în bani și / sau in natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoana în parte nu depășește 300 lei.

Așadar, sumele în numerar în sumă de 300 de lei / persoană acordate cu ocazia Paștelui nu sunt impozabile. Atenție, însă, dacă societatea dorește să acorde si tichete cadou, se depășește valoarea de 300 de lei, astfel că tot ceea ce se acordă peste plafon devina sumă impozabilă sub aspectul impozitului pe venit si al contribuțiilor sociale. În plafonul de 300 de lei/persoană se includ sumele acordate în numerar și valoarea tichetelor cadou (cumulat nu trebuie să depășească 300 de lei/persoana).

Astfel, angajaţii de la CE Oltenia primesc 3.000 de lei primă de Paște 2024.

Comentarii
Adauga un comentariu