Local

Acești ieșeni riscă să plătească mai mult pentru ridicarea gunoiului! Se implementează taxa progresivă pentru colectarea incorectă

Publicat: 29 nov. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Acești ieșeni riscă să plătească mai mult pentru ridicarea gunoiului Se implementează taxa progresivă pentru colectarea incorectă
Taxa pentru serviciile de salubritate va crește de la 8 lei la 10 lei pe lună pentru fiecare locuitor

Cei aproape 4.000 de locuitori din comuna Aroneanu plătesc în prezent 8 lei pe lună pentru serviciile de salubritate. Întrucât în luna octombrie 2022 s-au înregistrat creșteri exorbitante pentru factura de gunoi a comunei, se propune implementarea unei taxe progresive pentru serviciile de salubritate. Pentru neregulile constatate în procesul incorect de selecție a deșeurilor, unii locuitori ar putea plăti 100 sau chiar 1.000 de lei, timp de trei luni. Taxa progresivă propune un nou tarif pentru serviciile de salubritate, în valoare de 10 lei pe lună

Cantitățile mari de gunoi și neglijența cetățenilor din comuna Aroneanu conduc la implementarea taxei progresive pentru deșeuri. Toți cei care nu selectează corespunzător gunoiul vor plăti o taxă, timp de o lună, două sau chiar trei luni de zile pentru neregulile constatate. Fiecare locuitor va fi taxat cu cel puțin 30 de lei pe lună pentru o singură abatere sau cu 100 de lei, timp de trei luni, dacă s-au înregistrat trei nereguli în ultimele șase luni.

Persoanele fizice sau juridice care beneficiază de autorizații de construire ar putea plăti până la 1.000 de lei, timp de trei luni, pentru selectarea incorectă a gunoaielor.

factura salubritate
Cei ce selectează incorect gunoiul ar putea plăti 100 de lei timp de 3 luni de zile

În comuna Aroneanu sunt înregistrate creșteri nejustificate de gunoi

persoane selecteaza gunoi
Cei ce colectează incorect cel puțin o dată ar putea plăti 30 de lei timp de o lună de zile

În luna octombrie 2022, comuna Aroneanu a înregistrat o factură în valoare de 75.555 de lei din care 121,20 de tone sunt deșeuri mixte, 11.345 de tone sunt deșeuri selective refuzate la sortare și 130 de tone sunt reprezentate de serviciile de tratare mecanico-biologică a deșeurilor mixte.

Comuna Aroneanu a căzut în ultimul an din topul celor zece unități administrative din județul Iași care au un grad apropiat de conformitate a deșeurilor colectate, ajungând pe locul 26.

Comuna Aroneanu are aproximativ 4.000 de locuitori, prin urmare costurile ar trebui să fie în valoare de 18,88 de lei pe lună, raportat la fiecare locuitor, pentru a putea acoperi integral factura numai de la beneficiarii serviciului de salubrizare. În prezent, taxa de salubritate este de 8 lei pe lună pentru fiecare locuitor, astfel încât valoarea debitată pe lună și care ar putea fi încasată nu poate depăși 32.000 de lei pe lună, raportat la numărul total de persoane din comună.

Diferența înregistrată în factură este de 43.555 de lei pe lună, ceea ce într-un an de zile înseamnă 522.661 de lei. Aceste diferențe sunt suportate integral de către Primăria comunei Aroneanu. Din statisticile oficiale reiese faptul că fiecare persoană ar genera în jur de 32 kg de deșeuri, în fiecare lună. Taxa de 8 lei pe lună este calculată pentru un volum de 18 kg de deșeuri, raportat la o lună de zile.

 tomberoane verzi, galbene si albastre pe strada
Selectarea incorectă a gunoaielor stă la baza implementării taxe progresive

Se va implementa taxa progresivă pentru cei care nu selectează gunoiul

persoane aduna gunoaie
Diferențele din factura de salubritate sunt suportate de primăria comunei Aroneanu

„Din anul 2023 se propune implementarea taxei progresive pentru serviciile de salubritate. Scopul acestei soluții este recompensarea persoanelor care se îngrijesc să asigure colectarea selectivă prin păstrarea taxei minime și creșterea sarcinii fiscale a taxei pentru cei ce sfidează scopul și rolul serviciului public al salubrizării localităților aferente comunei Aroneanu“, susține primarul Benoni Moruzi.

Noua taxă de salubritate va crește de la 8 lei pe lună la 10 lei pe lună pentru fiecare locuitor. Aceasta se va aplica inclusiv celor care au imobile pe raza comunei Aroneanu, dar sunt momente când acestea sunt nelocuite din diverse cauze. Taxa se va calcula pentru o singură persoană pe lună. Un imobil nu poate să aibă perioade când nu i se asigură salubrizarea, operatorul fiind obligat să treacă pe la fiecare gospodărie, locuită sau nelocuită, în vacanțe sau concedii.

Pentru persoanele fizice sau juridice care beneficiază de autorizații de construire, taxa va fi în valoare de 35 de lei pe lună pentru toată perioada de valabilitate a autorizațiilor de construire, până la momentul recepției acesteia sau până în momentul declarației fiscale.

În cazurile în care se constată abateri de la regulile precise de colectare selectivă, fiecare membru al unei gospodării va plăti 30 de lei, timp de o lună, pentru o abatere, 60 de lei, timp de două luni, pentru două abateri și 100 de lei, timp de trei luni, pentru cei ce au înregistrat trei abateri.

Aplicarea taxei progresive este momentan la nivel de discuție între locuitorii și reprezentanții comunei Aroneanu.

Comentarii
  • Asa primar, asa comuna. Ce vrei de la acest individ care este doar pe interes propriu! Vai de voi ca nu ati stiut ce alegeti. Tineti-o tot asa

  • Am filmare cu cei de la Girexim care pun tot gunoiul in aceeasi masina chiar daca oamenii si-au cumparat singuri pubele sa colecteze selectiv. Mi-au aruncat pubela cu plastic in aceeasi masina cu gunoiul menajer si dupa cateva minute trece si masina care aduna plastic / cartoane si nu mai gaseste nimic in pubele… :))

Adauga un comentariu