Mai mulți indivizi și-au creat un obicei din a-și arunca gunoaiele pe unde apucă. Pe domeniul public din Miroslovești, câțiva locuitori din comunele învecinate vin constant și își lasă deșeurile. Aceștia au fost depistați după ce facturile acestora de la utilități au fost descoperite în munții de gunoaie de pe spațiul public. Cei din Primăria comunei Miroslovești au ajuns la disperare
Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum și primăriile pot fi amendate pentru încălcarea regulilor atunci când vine vorba despre deșeuri. Abandonarea lor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. Mai precis, legea spune că abandonarea acestora se pedepsește cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 20.000 la 40.000 de lei pentru cele juridice. În plus, cei care aruncă deșeuri ilegal sunt obligați prin lege să curețe zona și să plătească pe lângă amendă și costurile de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate.
Munți de gunoaie, apăruți ilegal într-o comună din Iași
De ceva vreme, în comuna Miroslovești, mai mulți indivizi își aruncă gunoiul menajer pe domeniul public.
„Au aruncat gunoiul pe marginea drumului, pe domeniul public, prin plantații, dar și pe domenii private. Nu este prima dată când fac astfel de fapte. Nu sunt de la noi din localitate, sunt din comunele învecinate. Primarul cunoaște aceste evenimente. Efectiv ne-am săturat să stăm de pază. Facem curat de fiecare dată după ei. Acum igienizăm zona, selectăm și facem curat“, afirmă Florin Neofet, reprezentant al Primăriei comunei Miroslovești.
Cei din conducerea primăriei au precizat că nu este prima dată când se confruntă cu un astfel de comportament. Indivizii par că își premeditează foarte bine acțiunile. Resturi menajere, sticle, plastic, hârtii, toate sunt aruncate fără interes pe spațiul public din comună. Deși gunoiul se ridică selectiv și toți locuitorii au înțeles aceste aspecte, pentru câțiva indivizi este mult mai facil să își lase resturile direct pe domeniile publice.
Reprezentanții primăriei se zbat din răsputeri să țină pasul cu mormanele de gunoaie aruncate ilegal. Monitorizează în permanență sistemele de supraveghere video și se deplasează în zonele unde ar putea fi deversate gunoaiele.
Au lăsat facturile pe numele lor la vedere
Când și-au aruncat gunoaiele pe spațiul public, indivizilor le-a scăpat un mic aspect din vedere. Aceștia și-au lăsat facturile la vedere, fără a le rupe. Facturi de energie electrică, ale furnizorilor de apă sau chiar hârtii pe care erau scrise numele și numărul de telefon. Unul din indivizii ce a aruncat ilegal gunoiul în localitatea Miroslovești este Constantin Găitan, din comuna Cozmești. A mai fost depistată și Ana Codreanu, care, după ce că și-a lăsat resturile pe spațiul verde din comună, a uitat și documentul ce atestă că a schimbat bani în municipiul Pașcani.
Pe raza municipiului Iași, specialiștii Gărzii de Mediu au aplicat amenzi în valoare de 120.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate în urma unor verificări pentru neîndeplinirea obligațiilor din actele de reglementare, depozitare necorespunzătoare de îngrășăminte chimice, abandonare de deșeuri, depozitare pe platformă pentru depozitare deșeuri vegetale și gunoi de grajd, au fost aplicate numeroase sancțiuni.
Garda de Mediu a dat sancțiuni și firmelor din Iași. Valoarea acestora este de 130.000 de lei. Cele mai multe probleme au fost descoperite la documentele prezentate de patronii ieșeni.
Munții de gunoaie din comuna Miroslovești pot reprezenta un risc major pentru sănătatea localnicilor, dar și pentru mediul înconjurător.
ar trebui batuti bine astia
Da ,dar Salubris ce a făcut ptr ca gunoiul sa fie pus selecționat la ghenaNIMIC,Din contra,și ghetele astea mai moderne se pot deschide de cautatorii în gunoaie și le împrăștie peste tot dar un polițist local sau un angajat de al lor sa pună sa supravegheze măcar o zi cum se pune gunoiul nu,sau mai bine un afiș la casa scării cu atenționarea selectării gunoaielor,nu au pus sau cu atenționarea cu camere de luat vederi în punctul de colectare, cum sa f
acut în alte orașe,ce noi nu știm ca romanul este asa cum este,cel mai deștept de pe pământ,dar în
realitate ? Au gândit repede mărim prețul și cu asta ce ai făcut? Ai rezolvat problema ?NU!?trebuie lăsat prețul asa ,ca este și asa prea mare,și căutate soluții ptr a lamuri lumea sa le selecteze,eu asa fac,de ce sa plătesc asa mult ptr alții,dar primăria ar putea instala xamere de luat vederi pe străzi ptr a urmări și oe cei care lasă punga de gunoi dimineața cund pleacă la munca printre mașini în parcare,sau pe cei cu cățeii care nu au punguțe și maturi la ei sa strângă mizeria cățeilor,totul sebrezuma la politia locala ,care trebuie sa muncească mai intens o luna ,doua si apoi lumea se obișnuiește