Acești șoferi trebuie să se prezinte la Poliție în 24 de ore! Este vorba despre cei implicați într-un accident rutier ușor și vor să facă o constatare amiabilă. Cei care nu merg la Poliție, chiar și în acest caz, riscă amenzi, dosare penale sau reținerea permisului. Iată documentul de care au nevoie obligatoriu.
Acești șoferi trebuie să se prezinte la Poliție în 24 de ore!
Codul Rutier 2025 vine cu reguli clare privind accidentele fără victime și constatarea amiabilă făcută între șoferii implicați într-un accident ușor. Dacă accidentul implică doar două vehicule și nu s-au înregistrat victime sau pagube aduse altor bunuri, șoferii pot opta pentru constatarea amiabilă, dar este important ca ambii conducători auto să fie de acord asupra circumstanțelor accidentului.
Constatarea amiabilă presupune completarea unui formular tipizat care conține data și locul producerii accidentului, circumstanțele în care a avut loc tamponarea, bifarea unor opțiuni precum: „am intrat pe contrasens”, „nu am acordat prioritate”, „m-a orbit soarele” și un desen care să ilustreze poziția autovehiculelor și direcția de mers. Important de precizat este faptul că documentul original rămâne la păgubit, copia la cel vinovat. Asiguratorii vor folosi documentul pentru deschiderea dosarului de daună.
Șoferii români trebuie să știe că nu se poate face constatare amiabilă în mai multe situații. Conducătorii auto sunt obligați să se prezinte la Poliție în 24 de ore de la producerea unui accident rutier ușor dacă:
- accidentul implică mai mult de două vehicule;
- există daune produse altor bunuri (ex. garduri, stâlpi, clădiri);
- accidentul implică un singur vehicul (autoaccidentare);
- nu există înțelegere amiabilă între părți;
- una dintre mașini nu are RCA valabil;
- a fost avariat un vehicul parcat, al cărui proprietar nu e prezent.
Ce sancțiuni riscă un șofer dacă nu declară accidentul la timp
Nedeclararea unui accident în termenul legal poate avea consecințe grave. Conducătorul auto poate primi amendă de până la 1.600 lei, i se poate reține permisul de conducere timp de 30 de zile, iar în unele cazuri, i se poate face dosar penal pentru părăsirea locului accidentului.
Pentru a putea repara mașina implicată într-un accident rutier, șoferul are nevoie de o adeverință de la Poliție și trebuie să prezinte câteva documente:
- actul de identitate;
- permisul de conducere;
- certificatul de înmatriculare;
- polița RCA valabilă;
- eventuale fotografii sau filmări de la fața locului.
Șoferii trebuie să știe că este interzisă repararea mașinii în lipsa acestui document. Conform Codului Penal, „repararea autovehiculelor având urme de accident fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de lege se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.” Posesorii auto trebuie să mai aibă în vedere că toate vehiculele care circulă pe drumurile publice sunt obligate să aibă asigurare. Asigurările auto acoperă doar pagubele produse în urma unui accident de circulație și numai pentru ceilalți participanți la trafic, nu pentru posesorul asigurării, din vina căruia s-a produs accidentul rutier.
Codul Rutier 2025 prevede clar și ce obligații au șoferii implicați într-un accident ușor. Atunci când nu este posibilă constatarea amiabilă, conducătorii auto au la dispoziție 24 de ore să meargă la Poliție și să anunțe accidentul. Pentru a putea repara mașina, șoferii vor avea nevoie de o adeverință eliberată de oamenii legii. Cei care nu respectă regula riscă să fie sancționați cu amendă, cu reținerea permisului sau în anumite situații cu dosar penal.
Nu s-a schimbat nimic doar pseudo jurnalistul care citește pt prima dată codul rutier