National

Acreditarea școlilor doctorale „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională” din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București, retrasă de ministrul Monica Anisie

Publicat: 26 oct. 2020
Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București a pierdut două acreditări
Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București

Monica Cristina Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a decis să retragă acreditarea unităților doctorale „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională” din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București. În concluzie, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” este prima universitate din România care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor.

Ministrul Monica Anisie susține că în urma recomandărilor Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), emise în Hotărârea nr. 79/08.10.2020 a aprobat retragerea acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București: Drept, respectiv Ordine Publică și Siguranță Națională.

„În urma raportului Consiliului de etica si management universitar, am retras acreditarea Școlii doctorale de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București”, a spus Monica Anisie.

Când va putea relua activitatea Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) și Ministerul Afacerilor Interne au fost semnalate cu privire la Hotărârea nr. 79/08.10.2020 pentru rezolvarea unor nereguli și implementarea unor măsuri necesare.

„Ordinele de ministru au la bază prevederilor art. 170 alin. (1) lit. c) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011. De asemenea, pentru soluționarea aspectelor semnalate în Hotărârea nr. 79/08.10.2020, Ministerul Educației și Cercetării a transmis în data de 21.10.2020 către Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) solicitarea de a analiza recomandările din hotărârea CEMU și de a implementa măsurile care se impun”, se arată în comunicatul transmis de MEC.

Cinci ani fără acreditare

Așadar, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București va avea posibilitatea să-și reia activitatea de evaluare în contextul autorizării unităților doctorale după nu mai puțin de 5 ani, potrivit prevederilor legale. Pentru a garanta protecția studenților aflați la studii universitare de doctorat, vor fi școlarizați, potrivit legii, până la finalizarea studiilor.

„În același timp, având în vedere recomandarea menționată la punctul 4 al Hotărârii CEMU, Ministerul Educației și Cercetării a dispus demararea procedurii de monitorizare specială a instituției de învățământ superior, potrivit art. 216 alin. (2) lit. c) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Măsurile anterior menționate au fost luate în contextul nenumăratelor sesizări înregistrate la Ministerul Educației și Cercetării pe tema calității actului educațional existent la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Totodată, s-a ținut cont și de raportul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne, care a relevat deficiențe majore în urma evaluării stadiului activităților de verificare a originalității tezelor de doctorat și respectarea standardelor de calitate și etică profesională în această instituție de învățământ superior”, potrivit sursei citate.

Admitere Academia de Poliție 2020

Noi detalii despre admiterea la Academia de Poliție în anul 2020! Au fost scoase la concurs nu mai puțin de 578 de locuri la concurs, iar circa 3.000 de tineri s-au înscris în acest an. Probele fizice vor fi organizate în perioada  24-29 august, iar în zilele de 1 și 2 septembrie este planificată proba de evaluare a cunoștințelor, conform reprezentanților Academiei de Poliție din București.

De asemenea, pentru prima dată, în acest an, candidații sunt repartizați pe șapte centre zonale pentru susținerea probelor eliminatorii ale concursului, în funcție de arondare.

 

Adauga un comentariu